20% på jackor, tröjor & underställ* | Kod: WINTER20
*Gäller ej produkter märkta "Exkluderad vara", Härkila, Mountain Equipment & Norrøna. Dras från rek. pris. Giltig t.o.m. 5/12-2022.

Lavinutrustning

-24%
-17%
-17%
-17%
-22% Lavinsändare
Nyhet
-30% Pieps Bivy Bag Alien Double
-30%
-30%
-21%
-34%
-21%
-21%
-33% Lavinstav
-31%

Äventyra säkrare med rätt lavinutrustning

Att uforska folktomma fjällområden och åka skidor offpist kan både vara kul och spännande – men innan du ger dig iväg bör du vara väl påläst om vilka risker som finns med att vistas i snörika områden som kan innebära eventuell lavinfara. Förutom kunskap är det också viktigt att du har med dig rätt utrustning, så att du kan njuta av alpinskidåkningen och samtidigt vara förberedd om det värsta inträffar. Hos oss hittar du all lavinutrustning du behöver för att öka säkerheten under dina alpina äventyr, bland annat lavinsändare, lavinsonder och lavinspadar från varumärken som Mammut, Black Diamond och Pieps.

Grundläggande lavinutrustning

Om du lämnar skidanläggningen och ger dig ut i outforskad terräng är det viktigt att din lavinutrustning är komplett med en sond, sändare och spade. Även dina turkamrater bör vara utrustade med samma utrustning för att ni så snabbt som möjligt ska kunna rädda varandra vid en nödsituation.

  • Lavinsändare: Sänder ut signaler som visar vart du och alla andra som bär en sändare befinner sig. Hjälper dig att lokalisera lavinoffer och ser till att andra har möjlighet att hitta dig om du behöver hjälp.
  • Lavinsond: En lång hopvikbar stav som du använder för att känna efter i snön och snabbt kunna fastställa exakt vart en person ligger begravd, samt hur djupt du behöver gräva.
  • Lavinspade: Används i räddningens sista steg för att gräva fram personen i fråga.

Tänk på att rätt utrustning inte automatiskt gör dig redo för offpisten. Att testa alla dess delar och vara bekväm med den innan du ger dig ut är minst lika viktigt. Om olyckan är framme räknas varje sekund och då finns ingen tid att fundera över hur utrustningen fungerar, eller vad första steget i räddningsaktionen är. Säkerhetstänket bör sitta i ryggraden och vi rekommenderar att du varje år tränar ordentligt på att använda din lavinutrustning i olika scenarion, gärna tillsammans med ditt åksällskap.

Komplettera lavinutrustningen med en lavinryggsäck
Om en lavin är på väg mot dig kan en lavinryggsäck minska risken för att bli begravd under djupa snömassor. Lavinryggsäcken är utrustad med en airbag som ser till att du i bästa fall håller dig flytande nära, eller ovanför, ytan. En lavinryggsäck kan användas som ett komplement för en ökad känsla av säkerhet, men bör aldrig ersätta din grundutrustning eller kunskap om laviner. Att vara väl påläst och kunna använda sin lavinutrustning snabbt, effektivt och korrekt, är alltid A och O när det kommer till lavinsäkerhet. Först då är du redo att ta ansvar för både din egen och andras säkerhet på berget.

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…