10% extra rabatt på kläder, skor & kängor
KOD: OUT23
Se villkor.

Fiskespön

-50%
/images/product/medium/73743.png
False
-55%
/images/product/medium/68718.jpg
False
-55%
/images/product/medium/68720.jpg
False

Inom sportfisket är det minst lika viktigt att använda rätt utrustning som vid andra sporter. Sedan sportfisket utvecklades från det enkla metfisket har en stor mängd av alternativ för beten och tekniker uppkommit. Spötillverkare har utvecklat fiskespöna för att anpassa utrustningen till dessa alternativ, vilket ger ett bättre fiske för sportfiskaren då detta ser till att fiskespöt möter kraven som ställs. Dagens moderna sportfiskare har bekvämligheten att välja ett fiskespö som är specifikt framtaget för dennes föredragna fiskemetod, där ett korrekt val resulterar i bättre kastsäkerhet, beteshantering, huggavkänning vilket i sin tur ger optimala krokningsmöjligheter.

Se till att välja rätt fiskespö

När du har bestämt dig för att införskaffa eller uppdatera ditt fiskespö bör du först fundera på om du önskar köpa en färdig kombination, som både inkluderar fiskespö och fiskerulle, eller om du själv vill bygga ditt egna fiskeset. Om du väljer att själv kombinera fiskespö och fiskerulle bör du säkerställa att utrustningen är kompatibel, vilket är ytterst viktigt för att lyckas med din fiskemetod. Du måste även tänka på vilken fiskemiljö du kommer att befinna dig i och vilken metod du kommer att använda för att fånga fisken, detta hjälper dig att välja ett passande fiskespö. Det är viktigt att välja rätt fiskespö för din metod, då exempelvis ett havsfiskespö är alltför klumpigt och okänsligt för att kunna fånga abborrar i en sjö men passar istället utmärkt för havsfiske där fiskarna är tyngre, starkare och förhållandena hårdare. För att läsa mer om olika fiskemiljöer och fiskemetoder kan du gå in på vår fiskeguide (kommer inom kort). Denna guide ger dig som läsare information om det moderna sportfisket och hur det utövas.

Vilket fiskespö som är bäst handlar ofta om vilken fiskesituation vi befinner oss i. Om vi exkluderar det välkända metspöt från diskussionen är haspelspöt det vanligaste fiskespöt som sportfiskare använder. Haspelspöt kännetecknas likt spinnspöt av att ha en fiskerulle fäst vid klingan och används mest vid insjöfiske från land eller ankrad båt. Spinnspöt har till skillnad från haspelspöt även en trigger som greppas med pekfingret för bättre kontroll, detta eftersom spinnfisket ofta är mer krävande än haspelfisket då det sker på djupare vatten och med mer krävande metoder som jerkbaitfiske eller havsfiske. Det finns även varianter av spinnspön som kallas för trollingspön eller båtspön vilka är specifikt tillverkade för båtfiske. Trollingspöt skiljer sig mot det vanliga spinnspöt då det är designat exklusivt för trollingfiske, vilket innebär rörligt båtfiske där betena släpas efter båten. Ett trollingspö används ej för att kasta beten till skillnad från spinn- eller haspelspön utan dessa släpps istället bakom båten. I norra världsdelar används även ett pimpelspö vid ismete där fiskaren borrar ett hål i tjock is för att möjliggöra fiske på insjöar under vinterförhållanden. Här kastas inte betet heller utan släpps istället ner i borrhålet. Slutligen har vi flugfiskespöt som endast används vid flugfiske. Detta fiskespö skiljer sig ganska mycket från de andra spötyperna då det ej klassificeras efter betesvikt utan istället efter vilken linvikt flugfiskespöt klarar av. Detta då betet som används vid flugfiske, torr- eller våtflugan, inte tillför någon vikt till utrustningen vilket därför kräver en viktad lina.

Om du är osäker på vilken spötyp som bör väljas och dessutom vilka egenskaper detta fiskespö bör ha kan du titta på vår spöguide (kommer inom kort). Genom att läsa guiden kan du själv skapa förståelse för begrepp som annars verkar främmande, vilket sedan ger dig kunskapen att välja ett fiskespö som passar till just den metod som du vill använda. 

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…