Sista chansen att fynda i sommarrean! | Upp till 60% rabatt
Just nu: 10% extra rabatt på nästan allt* | Använd koden: SALEXTRA

Offpistskidor

-16% Black Diamond Boundary Pro 100 Skis - Friåkningsskidor
-35% Armada Declivity X - Freerideskidor för offpiståkning i djup pudersnö
-20%
-35% Völkl Mantra 102 Skidpaket, Alpinskida
-20%
-15%

Offpistskidor för episka puderdagar

Offpistskidor är ett säkert kort för dig som vill uppleva fantastisk skidåkning i ospårad terräng och djup pudersnö. Med en stor svängradie är de särskilt anpassade för att kunna hantera mäktiga svängar och höga hastigheter, vilket ger dig ett riktigt bra flyt vid offpistskidåkning. Innan du köper ett par offpistskidor ska du dock vara medveten om att de kan kännas otympliga vid traditionell utförsåkning, så om du mest håller dig till preparerade backar och bara åker offpist då och då, är ett par offpistskidor inte att föredra. I sådant fall rekommenderar vi att du istället satsar på ett par offpistinriktade allmountainskidor som kombinerar de bästa egenskaperna från två världar. Oavsett vilken typ av alpinskidåkning du älskar, kan du vara säker på att du hittar ett högkvalitativt utbud av skidor, pjäxor, stavar, lavinutrustning, skidglasögon från bl.a. Black Diamond, Dynafit, Mammut och Salomon hos oss!

Offpistskidans konstruktion

I jakten på rätt sorts offpistskidor kan begreppen midja, rocker och svängradie vara bra att ha koll på.

Midja
Midjan är den smalaste delen på ett par skidor och dess bredd ger en ledtråd till hur dina skidor kommer bete dig ute i backen. För skidåkning i pistade backar är en smalare midja generellt sett att föredra, medan du som åker i djup snö kommer uppskatta en bredare midja. Midjans mått anges ofta i samband med dimensionerna på skidornas tip och tail (fram- och bakdel). Det kan t.ex. se ut så här: 133 mm (tip) / 120 mm (midja) / 128 mm (tail).

  • Offpistskidornas midja är i regel mellan 110-125 mm. Är de över 120 mm är de rena puderskidor.
För referens har allmountainskidor i regel en midja på runt 80-110 mm och pistskidor ligger på runt 65-90 mm.

Rocker
Rocker är ett begrepp som innebär att skidans tip och/eller tail är vinklade uppåt, vilket gör att du får ett bättre flyt i åkningen då ojämn terräng inte påverkar skidornas prestation lika mycket.

  • Offpistskidorna har ofta ett traditionellt spann med rocker fram- och baktill, men även full rocker (omvänt traditionellt spann) och platt rocker förekommer.
  • Det traditionella spannet innebär att skidorna har en något upphöjt mittenparti när de ligger på en platt yta utan belastning. Detta i kombination med rocker fram och/eller bak ger en aning mer förlåtande offpistskida i varierande snöförhållanden.
  • Full rocker ger en magisk känsla i djup, lös pudersnö, men kan upplevas som fladdriga i andra snöförhållanden.
  • Platt rocker innebär att skidan är platt under foten, vilket ger ett bra flyt vid puderåkning, samtidigt som den går något bättre i hårdare fören.

Svängradie
Svängradien indikerar hur skidorna beter sig när du svänger med dem. En svängradie på upp till 15 meter ger kortare, tvära svängar, medan en svängradie från 16 meter och uppåt ger längre, stabila svängar.

  • Offpistskidor har ofta en svängradie på över 20 meter, vilket ger dig bästa förutsättningar för att kunna ta stora, fina svängar i höga hastigheter.

Vill du lära dig hur du väljer rätt längd på dina skidor, eller fördjupa din kunskap om olika konstruktioner? Läs dessa guider och se till att få kött på benen innan du köper dina skidor för alpinskidåkning:Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…