Färg:

Tillverkare:

Friends


Sortering:

Produkter per sida:

  • 1
  • 2
  • Visar sida 1 av 2:

Friends

Friends är ett relativt nytt fenomen inom klättringsutrustning och det var först 1978 de första kom ut på marknaden. Det var en amerikansk man vid namn Ray Jardine som skapade de första prototyperna vilka skulle komma att kallas ”Friends”. Friends är klippsäkringar som gör att man kan säkra i bergskrevor. Dessa säkringar kan kilas fast och håller mer ju mer de belastas.

Friends har dubbla uppsättningar av motstående och individuellt fjäderupphängda kammar. Varje kam anpassar sig till olika stora och ojämna strukturer vilket ger bra säkerhet. Säkringen dras ihop med hjälp av vajrar som förs in i bergsskrevan. Därefter släpper man efter på vajrarna vilket gör att kammarna fjädrar ut och låser fast enheten i sprickan. I och med friends kan man klättra snabbare och mer obehindrat än tidigare.

Kamsäkringar

Friends är idag ett samlingsnamn för alla typer av kamsäkringar. Namnet kommer från 70-talet och från Rays kompis Mark som en dag undrade om Ray hade med sig sin ”bag of friends” när de skulle ut och klättra. Namnet kom att fastna och det har använts ända sedan dess. Det är idag helt otänkbart att klättra utan dessa effektiva säkringar. Säkerhetstänket har kommit långt inom klättring och regelbundet dyker nya innovationer upp för att förbättra förutsättningarna för klättrare.

I sortimentet från Black Diamond finner man olika varianter av friends som alla är av högsta kvalitet. Styrka och expansionsförmåga varierar, men oavsett vilka man väljer, kan man räkna med att känna sig trygg.

Populära varumärken

Laddar…