400 kr EXTRA rabatt vid köp över 2000 kr* | Kod: 400off
*Gäller ej produkter märkta "Exkluderad vara", Mountain Equipment, Härkila, Tacx, Wahoo, Lumonite, LedX, Leatherman, Norrøna, Tentipi, Thule, mat, elektronik, cyklar & kajaker. Dras från nuvarande pris. Giltig t.o.m. 2/2-2023.
Mora of Sweden

Mora of Sweden

Mora of Sweden har en brokig historia inom tillverkning av knivar i Mora. Detta är en svensk tradition på många sätt och åtskilliga moraknivar finns runt om i hus och lägenheter. Orden ”Mora” och ”kniv” i en och samma mening betyder för många svenskar kvalitet och en försäkran om en rejäl produkt.

Historien om Mora of Sweden tar sin start i Östnor. En by norr om Mora redan så tidigt som år 1891. En man vid namn Frost-Erik Ersson begav sig hem till Östnor efter några år som skogshuggare i Nordamerika och startade Frosts Knivfabrik. Några år senare, år 1912, grundades Eriksson & Mattsons Knivfabrik av Krång-Johan Eriksson och Lok-Anders Mattsson. Detta företag kom senare att utvecklas till KJ Eriksson AB. Mora of Sweden i sin tur kom att bildas år 2005 genom en sammanslagning av Frosts Knivfabrik och KJ Eriksson. Numera går företaget dock under namnet Morakniv AB och har så gjort sedan januari 2016.

Det var runt 1920-1930 som det numera så typiska röda skaftet kom att se dagens ljus och idag är det ett signum för knivarna från Östnor. Anledningen till att man valde att skapa just röda skaft var att man ville ge skaftet en exklusiv look genom att försöka efterlikna mahogny. Man fick den röda nyansen genom att först betsa och därefter klarlackera skaftet. Detta röda skaft var både behändigt och såg snyggt ut.

Plasthandtagen kom in i bilden 1950-1960 och de knivar man tillverkade med plastskaft kallades scoutkniv. Då man ansåg plast vara ett spännande framtidsmaterial med hög status hamnade de äldre modellerna med röda skaft längre ner på önskelistorna. Plasten skulle visa sig vara ett material som stannade kvar och 1970-1980 skapades den numera kultförklarade kniven ”The Wilderness Blade” som både har skaft och slida i plast.

Idag är Mora of Sweden Kunglig Hovleverantör och de bär sitt namn med stolthet. De knivar som produceras i Östnor bygger på riktigt gammalt hederligt hantverk och kvalitetsstämpeln kommer likväl från vanliga människor världen över som från den svenska kungafamiljen. Att kunna lägga till Kunglig Hovleverantör på sin lista över vad man åstadkommit är en viktig kvalitetsstämpel för svenska företag och med denna stämpel kan man stolt leverera sina produkter.

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…