Karhu

Karhu

Karhu har funnits sedan 1916. Karhu är ett finskt varumärke och betyder björn på finska. Karhu har varit först på marknaden med ett flertal numera patenterade lösningar. En kuriosa är att Karhu var först med de tre ränder vi numera starkt förknippar med Adidas. Karhu sålde rättigheterna till Adidas under 50- talet för ca 15 000 kronor och några flaskor whiskey. Om det där med whiskyn är sanning eller om det mest är till för att skapa en extra kul liten anekdot, det får man själv avgöra!

Karhu startade i Helsingfors och deras produkter snappades snabbt upp av tävlingslöpare som Hannes Kolehmainen. Kolehmainen vann ett flertal OS- guld som mellandistans- och långdistanslöpare under 1910- och 1920- talet. Han var en del av den första generationens så kallade ”Flying Finns”. Dessa ”flygande finnar” bar Karhu-skor och vann snabbt erkännande världen över. Under 1920- talet blir företaget Karhu Finlands officiella leverantör av utrustning vid OS- tävlingar. Karhu är ett varumärke som haft många olika roller. Förutom att tillverka sportskor var de även inblandade som tillverkare av uniformer under andra världskriget. De tillverkade kamouflage- uniformer, armékängor, ryggsäckar och till och med skidor för den finska armén. Efter kriget fortsatte Karhu att dominera vid OS och med hjälp av deras skor vanns det många OS-guld av Finska atleter.

Efter att man sålt rättigheterna till de tre ränderna registreras istället M- symbolen som varumärkeslogotype. Detta stora M står för ”Mestari” som betyder ”Champion” på finska. I syfte att tillverka en skolinje även för användning i vardagen, tog man fram en serie skor utan den kända logotypen. Detta i och med att det vid tiden var ovanligt att ha varumärkestext på skor och kläder. Idag finns M-symbolen kvar på skorna, men de är klart mer teknologiskt inriktade i material och i dämpning. Karhu har alltid hållit sig i framkant vad gäller bra, spännande och innovativa lösningar. Än idag är de ett känt och uppskattat märke hos åtskilliga idrottskunder.

Laddar…