Shimano

Shimano

1921 grundade Shozaburo Shimano, Higashi Minato - Sakai City, verksamheten Shimano Iron Works som ännu bär hans efternamn. De första lokalerna var billiga i pris och maskinerna utgjordes av en lånad metallsvarv. Huvudinriktningen var att tillverka kugghjul för cyklar. Idag, många år senare, fortsätter cykelteknik att vara en pelare i organisationen. 1956 förfinar man hantverket och påbörjar sin produktion av utanpåliggande växlar till cyklar. Redan året senare har man också kommit ut med sina första nav-växlar. Företaget har sedan 1921 varit angeläget om att gå framåt och vid sidan av produktionen görs kontinuerligt utvärderingar av produktionssätt, material, teknik och förbättringsområden i verksamheten. I början av 1960 talet visades växlar från Shimano för första gången i USA där cykelförsäljningen var stor. 1965 etableras företaget i USA och tar steget till ett nytt paradigm för varumärket. 1972 sker samma förlopp i Europa i och med kontoret i Tyskland.

Förutom att öppna verksamhet i Europa, innebar 1970-talet en helt ny kundgrupp. Som en vidareutveckling av sortimentet valde Shimano att närma sig fisket var de i dagsläget är välkända som tillverkare av fiskespön, haspelrullar och haspelset.

Shimano är ett av de företag som lyckats med konststycket att gå in på nya marknader, expandera internationellt och utforma en större industri utan att tumma på kvalitet och hållfasthet i produktutbudet. Varumärket syns idag på fritidsutrustning i en rad olika genre. Framförallt cykling och fiske. Med en snart 100 årig tradition har man en bred kundgrupp och representation världen över. Utrustning för fiske har för många blivit nära förknippat med sortimentet från Japanska Shimano. Cykeldelar står nu för 75 % av verksamhetens aktivitet, fiskeutrustning 23 % och de övriga för omkring 2 %. Europa är den största exportmarknaden men närmare 20 % av försäljningen är också i USA.

Den som vill hitta fiskeutrustning som håller år efter år, kan vinna stort på att utforska Shimano!

Populära varumärken

Laddar…