Sverige

Endast 48 timmar | 3 för 2 på löparskor*  Handla här

Så väljer du rätt liggunderlag!

Ett liggunderlag anpassat för den miljö du vandrar i gör att du sover bättre på nätterna och vaknar mer utvilad. I grunden handlar det om att du får välja mellan låg vikt och liten packvolym, eller hög komfort och bra isoleringsförmåga. Det finns dessutom några andra faktorer som du bör ta ställning till innan du väljer ut ditt liggunderlag. I den här guiden går vi igenom dessa faktorer, och ger dig även en kort genomgång av några av de varianter som finns på marknaden idag. 

Olika typer av liggunderlag

Cellplastliggunderlag

När många hör ordet “liggunderlag” är det oftast ett sådant här de tänker på - ett klassiskt liggunderlag tillverkat av cellplast eller foam/skumplast. Den största fördelen med ett cellplastliggunderlag är att de är slittåliga, och att de går bra att använda även om de skulle få en reva. Om du väljer någon av de enklaste varianterna, är cellplastliggunderlagen dessutom riktigt billiga. De mer avancerade varianterna isolerar din kropp mot marken ännu bättre, med ännu lägre vikt. Vissa av dem har slutna celler som gör att de inte drar upp fukt från marken, vilket vissa enklare cellplastliggunderlag generellt annars kan göra.

Uppblåsbara liggunderlag

Om du spenderar mycket tid ute i naturen, eller helt enkelt vill sova bekvämare, kan ett uppblåsbart liggunderlag vara något för dig. Många av de uppblåsbara liggunderlagen blåser upp sig själva genom en fyllning av skumgummi. Det kan vara klokt att välja ett liggunderlag av lite högre kvalitet då de inte får problem med ventilerna lika lätt som de enklare varianterna. Dessutom kan många enklare liggunderlag få problem med klistret som håller ihop de olika lagren, vilket gör att liggunderlaget blir bubbligt.

Lättvikts-luftmadrasser

Denna typ av liggunderlag innehåller mer luft och är bekvämare än uppblåsbara liggunderlag, men de är också något tyngre. Om du ska paddla med kajak eller ut på något annat äventyr där du inte är lika känslig för den ökade vikten, kan liggunderlaget absolut vara något för dig.

Traditionella luftmadrasser

Om du inte ska bära din packning särskilt långt, är en riktigt tjock luftmadrass det bekvämaste alternativet. Luftmadrassen är särskilt lämplig när du ska ut och tälta med bil, då du även behöver ta med dig en pump som väger en del. För dig som ska vandra långt med mycket packning på ryggen, är den dock inte ett bra alternativ.

Se vårt utbud av liggunderlag

Populära liggunderlag

-30%
Exped Versa 5R LW
2 399 kr 1 679 kr
Delbetala från 139 kr/månad
-30%
Exped Dura 5R MW
2 495 kr 1 746 kr
Delbetala från 142 kr/månad
-30%
Exped Flexmat Plus M
699 kr 489 kr
-30%
Exped Ultra 3R LW
2 595 kr 1 816 kr
Delbetala från 146 kr/månad
-30%
Exped Dura 6R LW
3 195 kr 2 236 kr
Delbetala från 165 kr/månad
-30%
Therm-a-rest Z Lite Sol Reg Blue / Silver
950 kr 665 kr
Delbetala från 93 kr/månad
-30%
Exped Ultra 3R LW Mummy
2 499 kr 1 749 kr
Delbetala från 143 kr/månad
-30%
Exped Ultra 3R M
2 499 kr 1 749 kr
Delbetala från 143 kr/månad
-30%
Exped Ultra 3R M Mummy
2 399 kr 1 679 kr
Delbetala från 139 kr/månad
-30%
Exped Dura 5R M
2 399 kr 1 679 kr
Delbetala från 139 kr/månad
-33%
Therm-a-rest Trail Lite Reg
1 700 kr 1 136 kr
Delbetala från 114 kr/månad
-30%
Exped Dura 8R M
3 395 kr 2 376 kr
Delbetala från 172 kr/månad
-32%
Sea to Summit Air Ultralight Insulated Pump Reg
2 599 kr 1 762 kr
Delbetala från 143 kr/månad
-30%
Exped Versa 5R M
2 199 kr 1 539 kr
Delbetala från 133 kr/månad
-5%
Exped Flexmat M
449 kr 425 kr
-30%
Therm-a-rest Trail Lite W Reg
1 695 kr 1 186 kr
Delbetala från 117 kr/månad
-30%
Exped Ultra 5R MW Mummy
2 499 kr 1 749 kr
Delbetala från 143 kr/månad
-30%
Therm-a-rest Trail Pro Reg
2 400 kr 1 680 kr
Delbetala från 139 kr/månad

När, var och hur ska du använda ditt liggunderlag?

Om du bara ska använda ditt liggunderlag någon enstaka natt, kan ett av de enklaste cellplastliggunderlagen vara fullt tillräckligt. Ska du däremot ut på vinterturer i fjällen och vill sova bekvämt i ditt tält behöver du ett mer avancerat liggunderlag, som både ger en hög sovkomfort och isolerar mot kylan. Ett tips för nätter spenderade i riktigt kalla miljöer är att kombinera ett uppblåsbart liggunderlag med ett cellplastliggunderlag undertill. Då får du både riktigt bra isolering mot markkylan, samtidigt som du får den komfort som det uppblåsbara liggunderlaget ger. Dessutom är liggunderlaget i cellplast mer funktionssäkert än ett uppblåsbart, som det trots allt kan gå hål på. En reva gör inte att cellplastliggunderlaget förlorar sin funktion. Det kan alltså vara bra att ta med sig både ett uppblåsbart liggunderlag och ett cellplastliggunderlag, för en kombination som klarar det mesta. Tänk även på att alla människor tycker om att sova på olika sätt, och om du är en av dem som sover gott även på hårdare underlag kan det räcka med ett enkelt liggunderlag av cellplast. Ett liggunderlag av cellplast väger dessutom mindre än ett uppblåsbart. Om du ska gå långt spelar varje gram roll, och du måste alltså göra en avvägning mellan hur bekvämt du vill sova och hur mycket du vill och orkar bära med dig.

Vilken storlek ska du välja på ditt liggunderlag?

Att välja storlek på sitt liggunderlag handlar framförallt om två saker: hur mycket du är villig att bära och hur du ligger när du sover. Vikten talar för sig själv - ju större liggunderlag du väljer, desto mer väger det. Gällande din sovposition kommer du behöva ett liggunderlag som är minst lika långt som du är om du sover på rygg, medan du kan komma undan med ett smalare och kortare liggunderlag om du sover på sidan med benen böjda.

Vilken tjocklek ska du välja på ditt liggunderlag?

Även här behöver du fundera på två saker: hur viktig komforten är för dig och på vilken typ av underlag du kommer använda ditt liggunderlag på. Om du ska sova på mjukare underlag, som i skogsmiljöer, kan det räcka med ett tunnare liggunderlag, medan användning i fasta vindskydd, inomhus eller i klippig eller bergig terräng kräver ett liggunderlag av tjockare modell. Om du dessutom använder ditt liggunderlag ofta kan det vara väl värt att satsa på ett uppblåsbart och mer påkostat liggunderlag.

Något som är bra att ha koll på är liggunderlagets R-värde. Detta värde används som en beskrivning för vilken isoleringsförmåga ett materialskikt har, och beräknas genom att tjockleken på liggunderlaget divideras med värmekonduktiviteten, eller värmeledningsförmågan. Ju högre R-värde, desto bättre isolerar liggunderlaget.

Vad kan du tänka dig att betala för ditt liggunderlag?

Din budget är en annan intressant faktor som påverkar vilket liggunderlag du bör köpa. De enklaste liggunderlagen i cellplast får du för runt 100 kronor, medan de mest avancerade luftmadrasserna börjar kring 500-lappen. Fundera på vad du vill lägga ut för ditt liggunderlag för att det ska möta de egenskaper som du är i behov av.

Hur mycket plats har jag för mitt liggunderlag i min packning?

Jämför volymen på de liggunderlag du funderar på, och hur det skulle kunna packas tillsammans med din övriga utrustning. Kan du fästa liggunderlaget på utsidan av din ryggsäck, eller ska du packa ner det inuti? Rent generellt kan vi tipsa om att packa det uppblåsbara liggunderlaget inuti din ryggsäck för att det inte ska utsättas för slitage och riskera revor, medan cellplastliggunderlaget är smidigt att spänna på utanpå. Se dock till att du har ett lämpligt regnskydd runt liggunderlaget om du fäster det på utsidan av ryggsäcken, så att det inte är genomblött när du ska sova efter en regnig vandringsdag.

Förvaring och reparation av liggunderlag

Ett cellplastliggunderlag kan du utan problem förvara hoprullat, men ett självuppblåsande liggunderlag ska förvaras horisontellt utrullat och ej i solljus. Ett liggunderlag i cellplast eller foam är dessutom lätt att laga med en bit silvertejp - en reva som tejpas både på ovan- och undersidan kommer hålla länge efter reparationen. Får du ett hål på ditt uppblåsbara liggunderlag bör du vara något försiktigare med vilken lagningsmetod du väljer om du vill att garantin ska fortsätta gälla. Läs instruktionsboken eller -bladet för ditt liggunderlag för att få mer information om hur du ska laga just din variant. Lagningskit finns ofta att köpa till olika tillverkares uppblåsbara liggunderlag. 

Vårt utbud av lagningskit och andra tillbehör för liggunderlag

Expertråd

Läs de senaste testerna, guiderna, intervjuerna och reportagen.

Skötselråd

Tvätta ull - skötselråd för ullkläder

Ett av våra mest hållbara material idag är den 100% förnybara ullen, ett naturmaterial med fantastiska egenskaper som gjorda för klimatet här i Norden. Men för att materialet ska behålla sina värmande - och svalkande - förmågor behöver du sköta det med varsamhet. Hur ska du då tvätta dina ullkläder för att de ska hålla så länge som möjligt? Läs vidare för att ta reda på hur du tar hand om dina ullkläder på bästa sätt! Läs artikel
Bäst i test

Varm vinterjacka dam bäst i test 2024: Vi jämför 6 korta vinterjackor för dam

Är du trött på att frysa? Då bör du definitivt investera i en riktigt varm och mysig vinterjacka. Här jämför vi korta vinterjackor för dam från populära märken som Norrøna, Patagonia, Rab, Black Diamond och Klättermusen.Läs artikel
Vi tipsar

Löparstrumpor ull – 5 varma strumpor för vinterlöpning

Det är lätt att underskatta vikten av rätt strumpor när du springer. Men för att fötterna ska må bra är det viktigt att du väljer ett par som andas och transporterar bort den fukt som uppstår när du svettas. Vintertid är en kombination av ull och syntet det bästa sättet att hålla fötterna både varma och torra, gärna i kombination med paneler som ger extra god ventilation. Här tipsar vi om fem löparstrumpor som passar perfekt för vinterlöpningen. Läs artikel

Wilderness is calling

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Varukorg(0 artiklar)

Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige
Meny