Kan man tälta på vintern?
Ja! Det är oftast en väldigt trevlig upplevelse att tälta på vintern. Det är inte bara tystare än vanligt i naturen; dina fotsteg hörs mindre, fåglar och vilt sover, det är inte lika många människor på vandringslederna. Du slipper även mygg och insekter. Om det ligger mycket snö har du dessutom alltid vatten att tillgå. Snön smälter du på ditt kök.
Kan man sova ute i minusgrader?
Ja, så länge du har förberett dig väl kan du med lätthet sova utomhus i minusgrader. Antingen ligger du under en tarp, ett vindskydd eller i ett tält. Skydda huvud och kropp med en varm sovsäck och ha rätt typ av underställ på dig. Är du frusen kan du med fördel köra några jumping jacks innan du kryper ner i sovsäcken, träna dock inte så mycket att du blir svettig, fukt skapar snabbt en kall kropp och det vill du undvika när det är minusgrader. Ett annat tips är att ta med sig en värmeflaska ner i sovsäcken, till exempel kan en robust vattenflaska i plast duga fint som värmeflaska, dra gärna en strumpa över. Obs! Häll inte kokande vatten i flaskan då risken är stor att plasten smälter eller att du bränner dig, utan det räcker med varmt vatten.
Du kan sova ute i minusgrader så länge som det känns kul. Det vanliga är att man börjar med en dag eller två och sen successivt utökar till nästa gång om man trivdes. Testa först, det är kallt och det gäller att man är väl förberedd innan man ger sig på att vandra längre sträckor.
Vad behövs för att tälta på vintern?
För att tälta på vintern behöver du en del vinterutrustning. Här räknar vi upp det viktigaste:
Kök
Det är viktigt att du har ett fungerande kök för minusgrader. Om du har ett gaskök, köp den bruna gasen. På så sätt kan du alltid smälta snö och få vatten samt få i dig något varmt om du skulle bli kall.
Se våra kök här
Sovsäck
En bra sovsäck som klarar fler minus än du räknar med, på så sätt har du lite marginal om natten skulle bli kallare än planerat. Om du är väldigt frusen kan det vara en idé att komplettera med en tunnare sommarsäck i dun inuti din vintersäck. Men provligg detta innan du börjar din tur. Det är en nackdel om det blir för trångt i säcken, då kan det bli kallt på grund av det.
Se våra sovsäckar här
Liggunderlag
Liggunderlag som isolerar mot marken. Helst vill du ha ett som kommer upp en bit från marken och har en metallfolie i botten mot den kalla marken.
Se våra liggunderlag
Underställ
Vi rekommenderar ett underställ i ull närmast kroppen och ett isolerande lager ytterst. Du ska inte sova i dina ytterkläder, även om det tar emot att ta av sig när det är minusgrader. Ytterkläderna är kalla och stela, oftast även lite fuktiga från snön. Även understället som du har vandrat i kan vara fuktigt efter dagsturen, så här rekommenderas att du byter till ett torrt som du ska sova i. Dina ytterkläder lägger du mellan sovsäck och liggunderlag och underställ som du har vandrat i lägger du i sovsäcken. Även strumporna som du har vandrat i lägger du i säcken. Detta gör du för att dina kläder inte ska vara frusna på morgonen. Även i tältet blir det minusgrader och det är skönare att klä på sig saker som inte är stelfrusna.
Se våra underställ för dam
Se våra underställ för herr
Vintertält
Ett vintertält, eller ett 4-säsongstält som det också kallas, är ett tält som är speciellt framtaget för att hålla emot snö och kyla. Det har oftast mindre ventilation än ett sommartält och ventilationsluckan är placerad uppåt istället för åt sidan. Tältduken är kraftigare än på ett sommartält och tältpinnarna ser annorlunda ut för att funka i snö.
Här hittar du alla våra vintertält
Tältpinnar för snö
Hur torkar man kläder i minusgrader?
På morgonen när du har vaknat och klätt på dig kan du med fördel hänga ut sovsäcken i ett träd eller på dina gåstavar. All fukt kommer att frysa och du kan skaka ur frosten som bildats. Detta fungerar bara om det är ordentligt med minusgrader. Om något plagg blivit fuktigt kan du hänga upp det i tältet eller i absiden och precis som med sovsäcken skaka ut iskristallerna på morgonen. Om något blivit dyngsurt kan man även försöka torka det vid elden eller mot kroppen när man går.
OBS! Att bege sig ut i fjällen under vinterhalvåret kräver säkerhetsutrustning och kunskaper kring snö, glaciärer och laviner. Tipsen ovan riktar sig till dig som vill testa på att tälta i snön på en enklare vandringsled. Var försiktig och fråga om hjälp och råd ifall du vill ge dig ut på en längre tur.