Vad är egentligen bäst - Kängor eller vandringsskor?
Vandringsäventyrets kanske viktigaste utrustning är det du väljer att sätta på fötterna - utan bra skor kommer det bli svårt för dig att hitta energin och lusten att fortsätta ditt äventyr när skoskaven och irritationen är framme. Vad som passar bäst för just ditt äventyr beror dock helt på hur långt du ska gå och med vilken packning. Hur är klimatet där du ska vandra? Är terrängen lätt eller svår, med lera, stenar och vattenpölar? Ska du vandra i en dag eller flera? Behöver du ha mycket packning med dig, eller kommer ryggsäcken hänga lätt på ryggen? Tipsen i den här guiden kommer hjälpa dig att välja rätt sko eller känga för just ditt vandringsäventyr!
Vandringsskor
Om du ska gå på till exempel en dagstur längs en väl underhållen vandringsled, då både terrängen och packningen är lätt, räcker det ofta med lite grövre lågskor för att ta dig genom ditt äventyr med komforten i behåll. När du väljer vandringsskor för de kortare vandringsturerna, är det allra viktigaste att tänka på just komforten - skorna måste vara bekväma att gå i och yttersulan måste ge ett bra grepp om marken. Även stötdämpningen är en viktig faktor för komforten och du måste fundera på hur mycket stötdämpning du vill att skorna ska ha - en generell tumregel är att ju mer du bär, desto högre stötdämpning behöver du. Säkerställ också att sömmarna inte skaver mot foten på insidan, och att du köper till en bekväm innersula som ger det stöd du behöver beroende på dina fötters utseende. Andra viktiga egenskaper du kan vilja ha på dina vandringsskor är vattenresistens och god andningsförmåga, för ännu högre komfort på vandringen.
Checklista när du väljer en lättare vandringssko:
- Hur ser yttersulan ut? Kommer den ge dig det grepp du behöver i den terräng du till största delen kommer att gå?
- Hur mycket stötdämpning vill du ha och hur mycket stöd för vristen behöver du? Ju mer stöd du vill ha desto högre skaft ska de ha (till en viss gräns).
- Uppfyller vandringsskorna andra viktiga faktorer för dig, som vattenresistens eller andningsförmåga?
Vandringskängor
Under längre vandringar i svårare terräng med tillhörande tung packning, kommer du behöva ett par ordentliga vandringskängor, med högre skaft som stödjer dina vrister i sidled när du går. Dessutom går kängornas stöd och stabilitet att anpassa genom att snöra upp eller snöra ner kängorna beroende på terrängen - hela vägen upp i svår terräng där extra stabilitet är ett önskemål, och lägre ner när terrängen planar ut sig och du vill ha mer ventilation. För lerig eller stenig terräng med mer vattenpölar är vandringskängorna också det bästa alternativet, då de i många fall är vattentäta på ett eller annat sätt.
Checklista när du väljer vandringskängor:
- Ska du mest gå på vandringsleder eller i terräng?
- Hur varma behöver de vara?
- Hur beroende är du av att de är vattentäta?
- Vad är din budget?
- Sist men inte minst, hur vill du att de ska se ut?
Bra att tänka på!
- Prova vandringsskorna och kängorna med dubbla strumpor! Läs mer om varför dubbla strumpor är bra under rubriken “Vad händer om fötterna blir blöta?”.
- Prova ut dina skor i slutet av dagen, då fötterna ofta är lite svullna, för att få den perfekta storleken.
- Tung packning tenderar att trycka fram foten i kängorna när du går i sluttande marker och nedförsbackar.
- Få sömmar minskar risken för läckage.
- Plösen ska skydda foten och vara lagom tjock så att den inte blir knölig när du snörar kängan.
- Det är bra om det finns en låshälla mellan fot och skaft. Då blir det lättare att snöra lösare om foten, samtidigt som du kan snöra åt lite mer högre upp.
- Yttersulans form avgör hur mycket rull framåt du får i steget. Välj därför en känga som är något konvex.
- Mönster och hårdhet avgör grepp och hållbarhet på sulan. En hårdare sula håller längre, men ger sämre grepp på hårda ytor och vice versa.
Nyinköpta kängor
Det allra bästa är om du kan gå in dina nya vandringsskor eller kängor innan du beger dig ut på en längre vandring, för att du ska undvika att få skoskav på fötterna när du som allra minst vill ha det - när du redan är ute och går. På så sätt har kängorna hunnit forma sig efter dina fötter, och risken för skoskav minskar. Men om du nyss har köpt ett par nya skor eller kängor och ska ge dig ut på en vandring redan nästa vecka behöver du inte oroa dig! Ett snabbt sätt att gå in nya skor och kängor är att blöta dem, ta på dem och sedan gå runt med dem för att lädret i kängorna snabbare ska kunna forma sig efter din fot. Var dock noga med att aldrig utsätta lädret för temperaturer över 40 grader när du torkar dem, och se även till att smörja in dem med jämna mellanrum. Om du sköter om dem redan från början, så håller dina nya vandringsskor eller kängor mycket längre. Se mer skötselråd och tips för både gamla och nya kängor i vår guide
"Skötselråd för dina kängor".
Vad händer om fötterna blir blöta?
Gör du rätt när du är ute och vandrar, kommer du lägga mycket tid på att hålla dina fötter torra under alla omständigheter. Varför, kanske du undrar? Den största anledningen är att du lätt blir nedkyld om dina fötter är blöta, oavsett om det är från svett eller från vatten. Detta gäller hela kroppen, eftersom svett är kroppens sätt att kyla ner sig själv. Förutom risken för nedkylning, blir dina fötter mer porösa, vilket gör att du lättare får skoskav om fötterna får vara blöta under längre perioder. Så håll dina fötter så torra du kan, och se till att tvätta dem minst en gång om dagen i de fjällbäckar och vattendrag som finns tillhands när du vandrar!
När du är ute och vandrar kommer du även föra en ständig kamp mot väta gällande dina skodon. Du vill därför att dina vandringsskor eller kängor är så tunna som möjligt, för att de ska kunna torka både lättare och snabbare. Om det är kallt ordnar du enkelt den extra isolering som behövs genom att bära tjockare strumpor. Strumporna är lättare att hålla efter eftersom de är enklare att torka än ett par skor. Om du ska vandra i en kyligare miljö är det alltså smart att välja kängor som är tillräckligt stora för att du ska få plats med riktigt tjocka strumpor i.
När du väljer strumpor ska du alltid välja strumpor av ull eller av ett funktionsmaterial, som både kan tillverkas av syntetiska material och av en ullblandning. Dessa material har en bra fukttransport, och ger värme även när de är blöta. Däremot ska du undvika strumpor av bomull! Bomullen värmer dåligt när det är blött, och det torkar långsamt jämfört med andra material. Det lämpligaste är att klä fötterna med dubbla lager strumpor när du vandrar, då strumporna glider mot varandra och minskar en del av den friktion som uppstår mellan foten och skons insida, som annars orsakar skoskav. Innerst använder du ett par tunna, tight sittande strumpor av funktionsmaterial, med ett par isolerande strumpor som sitter lösare som ett andra lager. Då har du en innerstrumpa som transporterar bort fukten från foten så att den håller sig torr, medan den yttre strumpan både hjälper till med fukttransporten och isolerar. Kom ihåg att strumporna bör vara högre än kängornas skaft, för att du verkligen ska undvika skav överallt runt foten.