20% extra rabatt på allt inom vandring och camping* | Kod: CAMP20
*Gäller ej produkter märkta "Exkluderad vara", Alfa, Outdoordays, Mountain Equipment, Meindl, Norrøna, Thule, Tentipi och elektronik. Dras från nuvarande pris. T.o.m. 15/8-2022.
Så förbereder du dig inför Vansbrosimningen

Så förbereder du dig inför Vansbrosimningen

När anmälan till Vansbrosimningen öppnar under hösten, kan det kännas som att själva tävlingsdagen i juli ligger långt in i framtiden. I själva verket går månaderna alldeles för fort, och plötsligt är det dags att dra på sig våtdräkt och ställa upp sig för start tillsammans med de tusentals deltagare som också ska tackla Vanåns och Västerdalälvens vatten. I den här guiden ger vi dig några tips på hur du kan förbereda dig under året inför Vansbrosimningen, så att du är så redo du kan bli när det väl är dags att börja simma de 3000 meterna till mål.


Ett år innan loppet

Året innan loppet går av stapeln kommer fyllas med både träning och praktiska förberedelser, från att boka boende till att införskaffa simutrustning. Redan innan sådana förberedelser påbörjas behöver du dock fundera över dina ambitioner med ditt deltagande i Vansbrosimningen, och utforma en träningsplan som kan hjälpa dig att nå dessa mål.


Målsättning

Oavsett om du är en riktig tävlingsmänniska eller en glad amatör, behöver du fundera på vad din ambition med Vansbrosimningen är och vad du vill fokusera på innan, under och efter loppet. Vill du t.ex. bara lyckas ta dig i mål, eller vill du ta dig i mål inom en specifik tid? Vill du slå din simtid från förra året, eller ditt generella personbästa? Din målsättning behöver inte vara mer konkret än så, men att ta reda på vilken ambitionsnivå du har är nödvändigt för att du överhuvudtaget ska kunna planera inför loppet, både i form av träning och utrustningsbehov.


Träning

Den målsättning eller ambition du har kommer tillsammans med din erfarenhet av simning och hur vältränad du är överlag påverka hur ditt träningsprogram inför Vansbrosimningen ser ut. Om din ambition är att ta dig i mål oavsett tid räcker det kanske med att du simmar några gånger under ett par månader inför loppet, men om du vill ta dig i mål på under en timme kommer du med största sannolikhet behöva ett mer rigoröst träningsprogram.

Grunden för din träning kommer givetvis vara simning - ju tidigare du börjar med simträningen desto bättre. Så här långt innan loppet går det bra att bara simma i bassäng eftersom det viktigaste är att bygga upp uthålligheten och att träna rätt muskler, men det är bra om du har provsimmat i öppet vatten åtminstone några gånger innan loppet. Det är även bra om du har simmat de 3000 meter Vansbrosimningen är, men också att variera simträningen med olika längder, hastigheter och simtekniker för att din simträning ska bli så rolig och effektiv som möjligt. Exakt hur din simträning bör läggas upp beror på din målsättning.

En god simteknik är en förutsättning för dig med något högre ambitioner. Den mest effektiva simstilen är crawl, eftersom du kan hålla en relativt hög hastighet med minimal ansträngning. Om du aldrig har provat på crawl tidigare kan du gå en simkurs för att lära dig tekniken, men även för en erfaren crawlsimmare kan det vara värt att finslipa tekniken med en avancerad kurs. När du börjar simma crawl är det bra att träna på att titta framåt utan att tappa rytmen och att andas omväxlande åt båda sidorna - då blir det lättare att navigera och hålla koll på omgivningen runt omkring dig.

Om du har högre ambitioner kommer du även tjäna på att träna styrka och kondition under det kommande året. Styrketräning för hela kroppen är bra, men det är framförallt överkroppen med rygg, bål, armar och axlar som behöver tränas eftersom det främst är dessa muskler som driver dig framåt under simning. Konditionsträningen är nödvändig för att du inte ska tappa kraften i dina simtag och därmed tappa farten.

Vansbrosimningens officiella hemsida finns det många matnyttiga artiklar med träningstips och -program att ta del av, och på deras YouTube-kanal hittar du många informativa videos. Känner du dig ändå osäker på hur du ska lägga upp ditt träningsprogram kan det vara bra att kontakta en PT eller coach som kan hjälpa dig.


6-12 månader innan loppet

Mellan ett år och ett halvår innan Vansbrosimningen går av stapeln börjar du kanske träna och kanske till och med trappar upp träningen, beroende på hur dina målsättningar och ditt träningsprogram ser ut. Det är även under den här perioden anmälan till Vansbrosimningen öppnar, och du behöver boka eventuellt boende och införskaffa den simutrustning som behövs.


Boende

Vansbro är en liten ort med begränsade boendemöjligheter, och i samband med loppet blir många av dessa snabbt uppbokade. Om du inte bor i närheten och vill sova kvar behöver du alltså boka boende i tid. Då slipper du dessutom eventuell stress och ovisshet, och kan lugnt fokusera på allt annat runt loppet istället.


Simutrustning

Det är viktigt att investera i bra simutrustning som passar dig, dina förutsättningar och dina målsättningar i god tid innan loppet, så att du hinner prova allt ordentligt och hinner lösa eventuella problem. Bland annat behöver du hitta en våtdräkt i rätt modell och storlek som passar dig, och simglasögon som sitter bekvämt utan att släppa in vatten. Är det en kall dag vill du kanske ta med dig en extra simmössa att använda under den obligatoriska simmössan från Vansbrosimningen, och är du hyfsat ny på crawl kan öronproppar vara en bra idé för att undvika yrsel. Du kan börja använda utrustningen i simbassängen inomhus redan nu, men inom kort är det dags att fundera på att ta simträningen ut till öppet vatten, om du inte redan gjort det.


1-6 månader innan loppet

Under halvåret innan Vansbrosimningen kanske du trappar upp träningen ytterligare, gör andra förändringar i ditt träningsprogram, eller kanske börjar träna om du har en lite lägre ambitionsnivå. Under denna period är det bra om du simtränar med din simutrustning i öppet vatten och inte bara i bassäng, och börjar ladda mentalt inför loppet i juli.


Simma i öppet vatten

Att simma i en bassäng inomhus ger dig nödvändig simträning, men det är svårt att få en känsla för de förhållanden som råder i öppet vatten utomhus. Vattnet i Vanån är svart, kallt och mörkt, och du kommer simma motströms den sista kilometern. Att tackla sådana förhållanden för första gången under själva loppet kan vara tufft, men om du har provsimmat i öppet vatten åtminstone en gång innan kommer du känna dig mer trygg när du går ner i ån. Om du inte är så frusen av dig kan du med rätt utrustning börja simma i öppet vatten tidigt på året. Även om de exakta förhållandena vid Vansbrosimningen inte kan simuleras exakt - med andra simmare som simmar om och över varandra - får du bättre förutsättningar att klara de målsättningar du har än om du bara tränar inomhus.


Vad kan du göra under simträningen i öppet vatten?
  • Simma ute i olika väderförhållanden, så att du vet hur det känns att simma i regn, blåst och gassande sol. Tänk på att inte simma under väderförhållanden som kan vara farliga.
  • Träna på att orientera dig och att simma rakt - du har inte bassängens banlinor som kan guida dig.
  • Testa din simutrustning, så att du vet hur det känns under olika förhållanden.

En av de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du ska simma i öppet vatten är säkerheten. Simma aldrig ute i öppet vatten ensam - ha med dig en kompis som kan hålla koll, gärna från en båt om de inte simmar i vattnet med dig. Simma även nära land, så att du snabbt kan ta dig in till kanten om det skulle behövas.


Andras upplevelser

Det kan vara intressant och matnyttigt att ta reda på hur andra har upplevt Vansbrosimningen, vad deras bästa tips är och vad de tycker är viktigt att veta innan loppet. Det kan påverka din taktik och hur du väljer att simma, och det kan hjälpa dig att göra dig mentalt redo för tävlingsdagens prövningar. Om du aldrig har deltagit i ett Vansbrolopp tidigare kan du titta på filmen “Vansbrosimningen – Så går loppet till!” från Vansbrosimningens YouTube-kanal.Dagarna innan

Under dagarna innan Vansbrosimningen bör du inte utsätta dig för alltför hårda belastningar, och fokus bör vara på återhämtning och vila. Det betyder inte att du inte ska eller kan träna överhuvudtaget, men att du koncentrerar dig på t.ex. teknikträning istället. Det är även dags att packa och se till att du är redo på alla väder den svenska sommaren kan ha att bjuda på, från solsken till regn.


Tävlingsdagen

All den träning och alla de förberedelser du har gjort under året som gått kulminerar här - i Vanån i lilla Vansbro. Det är dags att ladda både mentalt och fysiskt, och att ha koll på de där sista praktiska bitarna innan loppets tävlingsstart.


Morgonen - kost och träning

Exakt vad du väljer att äta innan start är upp till dig och dina målsättningar, men en välbalanserad, kolhydratrik måltid är i alla fall att rekommendera. Om du känner att du vill och hinner kan det vara en bra idé att simma en kort stund i Vanån på morgonen, i god tid innan start. Du kan inte simma själva sträckan för tävlingen, men det finns ett lugnare område efter mållinjen där du kan provsimma och känna på hur vattnet känns.

En av de viktigaste sakerna du kan göra innan loppet är att värma upp. På så sätt minskar risken för skador, du får bättre rörelser och ökat blodflöde till musklerna, vilket gör att din kropp kan prestera optimalt. Dessutom är det en chans att fokusera och förbereda dig mentalt. Vansbrosimningen brukar hålla i en organiserad uppvärmning, men det är bra att köra några minuter själv redan innan den börjar. Tänk på att hålla värmen så länge du bara kan innan start om det är lite kallare i luften.Praktiska tips

  • Kom i tid! Om du anländer under tävlingsdagen kan det bli kö in till Vansbro, och det kan även bli kö när du ska hämta ut ditt deltagarkuvert. Du bör ha hämtat ut ditt kuvert senast en timme innan start. Det tar även ca 10 minuter att gå från parkeringen till målområdet, och 20-30 minuter att gå till startområdet för ombyte och uppvärmning. Underskatta inte hur lång tid det tar att byta om och packa undan!
  • Uträtta dina behov i tid - det är många som deltar och köerna till toaletterna kan bli långa.
  • Ha inte med dig för stor ryggsäck och för många grejer till starten.
  • Glöm inte ditt chip - utan chip kan du inte delta.
  • Ha kul och njut!

Lycka till!

Rusta upp inför Vansbrosimningen


Hos oss hittar du allt du behöver för ett lyckat lopp. Klicka hem bl.a. våtdräkter, simmössor, simglasögon och mer från varumärken som Colting, Orca, Maurten & Wahoo.


Våtdräkt


-30% Colting W's Swimrun Wetsuit SR03, Våtdräkt
-35% Colting M's Swimrun Wetsuit SR03, våtdräkt
-30%

-25%
-25%
  

Simglasögon


  

Simmössa


  

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…