20% rabatt på hela vandringssortimentet* | Kod: AUTUMN20
*Gäller ej produkter märkta "Exkluderad vara", Alfa, Outdoordays, Mountain Equipment, Meindl, Norrøna, Thule, Tentipi och elektronik. Dras från rek. pris. Gäller t.o.m. 5/10-2022.

Klättring bouldering – en nybörjarguide

Vad är bouldering? Vad skiljer mellan bouldering inomhus och utomhus? Vilken utrustning behövs? Här går vi igenom det mest grundläggande för den som är nyfiken på en av våra mest populära klätterformer.

Vad är bouldering?

Bouldering är den mest populära av alla klätterformer. Du koncentrerar dig på problemet och slipper allt annat som tillkommer vid annan typ av klättring, som t.ex. sele, broms och rep. Du kan också bouldra själv och behöver inte en vän som säkrar dig.

För att börja bouldra krävs inga förkunskaper. Du kan åka till ett klättergym, hyra ett par skor och börja klättra. Bouldering är enkel på så sätt. Men luras inte av enkelheten, själva klättringen kan bli hur komplicerad som helst. Välj ett lätt problem när du börjar. I Sverige är de flesta hallar graderade enligt det franska systemet, vilket innebär att desto lägre siffra desto enklare problem. Som nybörjarproblem brukar man räkna allt som är 5 och lägre. Siffran hittar du på väggen, när du har hittat lagom siffra följer du färgen. Alla plastpluppar i problemet har samma färg, längst upp är slutet markerat och där är det dags att klättra ner igen. Enkelt, va?

Bouldering inomhus

När du bouldrar inomhus klättrar du på väggar där problemet sitter på max 4 meters höjd och oftast lägre. Det är inte höjden som avgör svårighetsgraden utan själva kruxet, problemet, som du genom tekniskt kunnande, smidighet och styrka kommer igenom. Inomhus har gymmen en typ av tjock matta som ligger tätt mot väggen, ifall du skulle tappa greppet. När du har klarat problemet, klättrar du ner innan du landar mjukt på mattan.

Att tänka på när du bouldrar inomhus:

  • Vänta på din tur. Är du ny fråga de som står bredvid när det är din tur eller om du kan köra. Har man klättrat ett tag vet man exakt vems tur det är.
  • Du har ett försök. Ramlar du ner, är det nästas tur och du är sist i kö igen.
  • Klättra inte in i någon annans problem. Se problemet hela vägen till slutet, följ färgerna på dina grepp. Ibland korsar problemen bredvid varandra sig. Se upp för detta.
  • Lägg inget på bouldermattan. Inga mobiler, vattenflaskor eller barn. Om du ramlar kan det gå riktigt illa.
  • Se upp när du rör dig i hallen och gå inte i vägen eller under någon som klättrar eller passar sin kompis på väggen. När man passar eller “spottar” sin vän på väggen, försöker man att mjuka upp ett eventuellt fall genom att sträcka upp armarna mot klättraren på väggen.


Bouldering utomhus

Lederna i Sverige finns dokumenterade i olika guideböcker och så kallade klätterförare. När du har hittat en led du vill testa, åker du till stenen med din crashpad, dina klätterskor, en påse med krita, fika och några vänner och ger dig på problemet. Många stenar ligger en bit in i skogen och boulderingen brukar bli en heldagsutflykt.

Alla våra crashpads hittar du här

Krita och kritpåsar hittar du här
(för bouldering välj en kritpåse som kan stå på golvet)

Här hittar du våra klätterkläder

Här hittar du våra friluftsbyxor

Här hittar du alla våra mindre ryggsäckar för dagsutflykter


 
-20% Tenaya Mastia är ett par klätterskor för bouldering
-26%

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…