Vill du jobba på outdoorexperten ?

Skötselråd för dina kängor

Att underhålla dina kängor sköta dem på rätt sätt är viktigt, både för att förlänga livslängden och för att de ska fungera på bästa sätt. Nedan följer tips för hur du lyckas med detta! 

OBS! Impregnera alltid dina kängor innan du använder dem första gången!

Torkning

Snabbtorka aldrig dina kängor i ett torkskåp eller intill ett värmeelement. Högsta temperatur du ska utsätta dem för vid torkning är 40 grader, annars riskerar du sprickbildning i lädret. Bäst är om du torkar dem i rumstemperatur, men om du väljer att använda någon slags elektriskt hjälpmedel för att torka dem så ska det hålla sig under tidigare angiven temperatur. All torkning blir effektivare om du först tar ur innersulorna. Torkar du dem i rumstemperatur kan du gärna stoppa dem med löst packat tidningspapper som hjälper till att suga ur fukten. Var även försiktig med att torka dem framför en öppen eld då det lätt blir för varmt, vilket kan förstöra limningen och torka ur lädret.


Rengöring

Du ska alltid göra rent kängorna innan du behandlar dem. Börja med att ta ur skosnören, innersulor och eventuella stenar och annat i sulorna. Borsta sedan av hela kängan med ljummet vatten och en halvmjuk borste. Insidan kan även den behöva en avborstning och sköljning för att bli av med saltkristaller och dålig lukt. Är dina kängor av narvläder- eller oljat läder ska du torka bort smutsen med en fuktig trasa. För nubuck och mocka rekommenderar vi att använda en mjuk gummiborste, med vilken du försiktigt gnuggar bort fläckar. Fettfläckar på skinn med ”lugg” som t.ex. mocka kan du ta bort genom att skrapa ett lager av vanlig skolkrita över fläcken som sedan får suga åt sig fettet i någon timme för att sedan borstas bort.


Behandling

Med jämna mellanrum behöver lädret återfuktas och impregneras på nytt, hur ofta beror på hur ofta du använder kängorna. Återfuktar du dem inte så kommer du få problem med så kallad torröta, ett tillstånd då lädret är så fettfattigt att fibrerna börjar brytas av. Har det gått så långt finns det inget du kan göra för att rädda kängorna. Sköt istället dina kängor från början så slipper du investera i ett par nya i förtid. Impregnering motverkar att vatten och smuts fastnar i materialet. Läderkängor behandlas med vax eller fett. Förväxla dock inte vax med fett då de har olika funktioner. Vaxet lägger sig på ytan och bildar ett skyddande skikt medan fett tränger in på djupet i lädret och både mättar och mjukgör det. Kängor med GoreTex-membran måste också behandlas då membranet ligger på insidan av lädret och andningsfunktionen försämras om skinnet blir blött rakt igenom.


Vax appliceras bäst med fingrarna genom att gnida in det med cirkelrörelser så att värmen från dina fingrar mjukar upp vaxet. Lägg alltid på ett lagom tjockt lager vax, det ska inte vara kvar gula rester på dina sko när du är klar. Använder du flytande vax så appliceras det bäst med svamp eller trasa. Var alltid extra noggrann vid sömmar, i skarvar mot gummifot eller sula. Glöm inte heller plösen! Se till att även smörja hakarna på skon då vaxet skyddar mot rost. Alla typer av läder blir mörkare vid behandling men det är fullt normalt. Här hittar du vax, impregnering och olja >>

Nubuck, mocka & syntetmaterial

Var noggrann när du väljer underhållsprodukter till dina kängor, fråga oss. Du vill åstadkomma ett slitstarkt läder, inte en mjukare sko. Valet av behandlingsprodukt har i huvudsak att göra med vilken typ av läder dina kängor är tillverkade av. För narvläder (nubuck och mocka) fungerar skovax bra, det återfuktar och återskapar den vaxliknande yta som fanns från början som skyddar materialet. Sköts lädret på rätt sätt kommer du enkelt kunna torka bort smuts med en trasa. Är dina kängor tillverkade av nubuckläder (läder med en uppruggad yta som liknar mocka till utseendet) och du vill behålla texturen så är det nubuck- eller mocka impregnering som gäller. Impregneringen skyddar bara mot väta och smuts, det mjukgör alltså inte kängan. Vill du maximera livslängden på den här typen av läder så bör du förr eller senare även vaxa eller fetta in den. Du förlorar då den ruggade texturen till viss del, men du slipper å andra sidan sprickor.


Kängor som är en kombination av läder i någon form och syntetmaterial bör smörjas med vax eller fett på lädret och behandlas med lämplig textilimpregnering på syntetmaterialet. Det finns även impregneringar som kan användas på både läder och syntetmaterial.


75,00 kr 125,00 krVård av gummistövlar & gummidetaljer

Gummistövlar tvättas med vatten och tvål. Tvål innehåller glycerin, ett ämne som hjälper till att hålla gummit mjukt och smidigt. Du kan också smörja in stövlarna med speciella vårdmedel för gummi som innehåller silikonolja som bl.a. finns i stiftform.

66,00 kr 95,00 kr
87,00 kr 145,00 kr


Här hittar du vårt utbud av gummistövlar >>

Andra tips:

  • Försök att använda dina kängor så mycket som möjligt så att de behåller formen efter dina fötter, gärna minst två gånger i månaden.
  • Tycker du att att skaften på dina kängor är för hårda? Lämna då de tre sista öglorna på varje sida av plösen osnörda så mjukas skaften upp naturligt. För mjuka skaft kan dock vara en nackdel den dagen du ska ut på vandring en längre tid och behöver bära tyngre. Är skaftet styvt så hjälper det dig att behålla sidostabiliteten i steget.
  • Se till att kängorna är väl insmorda innan du ställer undan dem om du inte ska använda dem på ett tag så att det inte torkar ut.
  • Kängorna ska gärna förvaras svalt mellan dina vandringar.
  • Det bildas bakterier i alla kängor som används ofta, byt därför innersula med jämna mellanrum.
  • Kommer dina kängor i kontakt med syra, gödsel, gödningsmedel m.m. ska du vårda dem extra noga efteråt då de annars kan ta skada.
  • Kängor med GoreTex-foder är bara vattentäta så långt som membranet sträcker sig. För att undvika skoskav och svettiga fötter ska du alltid använda en teknisk strumpa så att fukten kan transporteras ut via membranet i kängan.
  • Kängor av läder med membran som GoreTex på insidan ska behandlas på samma sätt som kängor utan membran.
  • Om din känga knarrar när du går så ligger oftast lösningen i att vaxa den övre delen av plösen.
  • Förvara aldrig dina kängor i fuktiga utrymmen under längre tid då de i en sådan miljö med stor sannolikhet börjar mögla.

Här finns hela vårt sortiment av kängor >>

Laddar…