150 kr extra rabatt vid köp över 1000 kr | Kod: SPRING150
300 kr extra rabatt vid köp över 2000 kr | Kod: SPRING300

Se villkor.
Vill du jobba på outdoorexperten ?

Skötselråd för dina kängor

Att underhålla sina kängor och skor och sköta om dem på rätt sätt är viktigt, både för att förlänga livslängden på dem och för att de ska fungera på det sätt som det är tänkt. När du väljer underhållsprodukter är det viktigt att vara noggrann - du vill åstadkomma ett slitstarkt material, inte en mjukare sko. Vi finns alltid till hands med tips, råd och svar på dina frågor om skovård och 
-produkter, men ett första steg mot friska, starka skor och kängor finner du i den här guiden!

Torkning

Alla som vandrat - eller helt enkelt har upplevt både regn och slask - vet att skor och kängor lätt kan bli blöta och behovet av att torka dem uppstår. Det bästa för dina skor är om du låter dem torka i rumstemperatur, men det är tyvärr inte den snabbaste metoden. För att göra torkningen lite effektivare bör du i alla fall först ta ur innersulorna och sedan stoppa skorna med löst packat tidningspapper, som hjälper till att suga ur fukten. Det är dock viktigt att du aldrig snabbtorkar dina kängor i ett torkskåp eller intill ett värmeelement, då du riskerar sprickbildning i lädret om skorna utsätts för alldeles för höga temperaturer. Om du ändå väljer att använda något elektriskt hjälpmedel är det viktigt att temperaturen inte går över 40°C. Var även försiktig när du torkar dem framför en öppen eld då det lätt blir för varmt, vilket kan förstöra limningen och torka ur lädret i kängan.


Rengöring

Innan du behandlar dina kängor ska du alltid göra rent dem. Börja med att ta ur skosnören, innersulor och eventuella stenar och annat som fastnat i sulorna. Därefter borstar du av hela kängan med ljummet vatten och en halvmjuk borste. Även insidan kan behöva en avborstning och sköljning för att de ska bli av med saltkristaller, som orsakar skoskav, och dålig lukt. Om dina kängor är av narvläder eller oljat läder torkar du istället bort smutsen med en fuktig trasa. För kängor i nubuck eller mocka rekommenderar vi en mjuk gummiborste, med vilken du försiktigt gnuggar bort fläckar. Fettfläckar på skinn med “lugg”, till exempel mocka, får du enklast bort genom att skrapa ett lager av vanlig skolkrita över fläcken, som sedan får suga åt sig fettet i någon timme innan den borstas bort. 


/images/product/medium/12082.jpg
False
Rengöringsgel för skorna


Behandling

Skor och kängor av läder behöver extra kärlek i form av återfuktning och impregnering med jämna mellanrum. Om du inte återfuktar dem kan du få problem med så kallad torröta, ett tillstånd då lädret är så fettfattigt att fibrerna i materialet börjar brytas av. Har det gått så långt att dina kängor har fått torröta, finns det inget du kan göra för att rädda dem. Om du sköter om dina kängor från början slipper du alltså investera i ett par nya i förtid! Hur ofta du behöver behandla dina skor och kängor beror helt på hur ofta du använder dem, men en generell tumregel är två gånger per säsong. 

För att motverka att vatten och smuts fastnar i eller tränger igenom materialet behöver du impregnera dina skor och kängor. Innan du använder dina skor för första gången bör du impregnera dem, men i takt med att ytan slits försvinner impregneringen och en återimpregnering behövs för att upprätthålla den vattenavvisande barriären. Tänk på att även kängor med Gore-Tex-membran behöver behandlas! Eftersom membranet ligger på insidan av lädret kan andningsfunktionen försämras om lädret blir blött rakt igenom. 

Två av de vanligaste medlen för impregnering av läderkängor är vax och fett. Båda arbetar för att täta dina skor och ge lädret näring, men har i grund och botten olika funktioner och bör inte förväxlas med varandra. Vax lägger sig mer på ytan av materialet och bildar ett skyddande skikt utanpå, medan fett tränger in på djupet och både mättar och mjukgör lädret. Även om kängorna behöver näring för att uttorkning och torröta ska förhindras, kan alldeles för mycket näring göra lädret mjukt, vilket försämrar kängornas stabilitet.

Att tänka på när du använder vax:
  • Vax appliceras enklast och bäst med fingrarna genom att gnida in det med cirkelrörelser, eftersom kroppsvärmen mjukar upp vaxet. Flytande vax appliceras bäst med svamp eller trasa.
  • Lägg alltid på ett lagom tjockt lager vax - det ska inte vara gula rester kvar på dina skor när du är klar.
  • Var alltid extra noggrann vid sömmar och i skarvar mot gummifot eller sula. Glöm inte heller plösen! Även hakarna på skorna behöver smörjas in, då vaxet skyddar mot rost.
  • Alla typer av läder blir lite mörkare vid behandling - det är fullt normalt!

 

/images/product/medium/22323.jpg
False
Impregnerande vax för läder
/images/product/medium/26481.jpg
False
Lundhags Leather Wax
/images/product/medium/14233.jpg
Gul
True


Nubuck, mocka & syntetmaterial

Valet av behandlingsprodukter har i huvudsak att göra med vilken typ av läder dina kängor är tillverkade av. När vi säger att en känga är gjord av läder pratar vi ofta om narvläder, som nubuck eller mocka. Det går bra att använda ett skovax som impregnering på dessa - då återfuktar och återskapar du den vaxliknande ytan som skorna har redan från början och som skyddar materialet. Vid regelbunden behandling kommer du enkelt kunna torka bort smuts med enbart en trasa. Men om dina kängor är tillverkade av nubuck, ett läder med en uppruggad yta som till utseendet liknar mocka, och du vill behålla materialets textur, är det bara nubuck- eller mockaimpregnering som gäller. Den här typen av impregnering skyddar enbart mot väta och smuts och mjukgör alltså inte materialet, vilket gör att du förr eller senare ändå kommer behöva använda ett ordentligt skovax för att ge lädret näring och maximera livslängden. Du förlorar då den ruggade texturen till viss del, men du slipper å andra sidan köpa nya kängor i förtid på grund av sprickor i materialet. 

Om du har kängor gjorda av en kombination av läder i någon form och syntetmaterial, bör du smörja dem med vax eller fett på lädret och behandla med lämplig textilimpregnering på syntetmaterialet. Det finns även impregneringar som du kan använda på både läder och syntetmaterial. 

 


/images/product/medium/12069.jpg
False
Impregnering för nubuck och mocka


Vård av gummistövlar & gummidetaljer

Dina gummistövlar mår bra av att tvättas med vanlig tvål och vatten. Tvål innehåller nämligen glycerin, ett ämne som hjälper till att hålla gummit både mjukt och smidigt. Det finns även speciella vårdmedel för gummi som innehåller silikonolja, som bland annat finns i stiftform, att smörja in gummistövlarna eller skornas gummidetaljer med.

 

/images/product/medium/41185.jpg
False
Fibertec Rubber Care Eco Matt 100ml
/images/product/medium/42316.jpg
False
Mjukgörande spray för skor och stövlar gjorda av gummi


Lite andra skovårdstips:

  • Försök att använda dina kängor så mycket som möjligt så att de behåller formen efter dina fötter, gärna minst två gånger i månaden.
  • Tycker du att att skaften på dina kängor är för hårda? Lämna då de tre sista öglorna på varje sida av plösen osnörda, så mjukas skaften upp naturligt. För mjuka skaft kan dock vara en nackdel den dagen du ska ut på vandring en längre tid och behöver bära tyngre. Är skaftet styvt hjälper det dig att behålla sidostabiliteten i steget. Ett skaft som varken är för mjukt eller för hårt är alltså att föredra!
  • Om du inte ska använda dina kängor på ett tag - till exempel sommarkängorna under vinterhalvåret eller vice versa - är det bra att se till att de är väl insmorda innan du ställer undan dem, så att de inte torkar ut.
  • Förvara gärna dina kängor svalt mellan dina vandringar. 
  • Förvara aldrig dina kängor i fuktiga utrymmen under längre tid då de i en sådan miljö med stor sannolikhet kommer börja mögla.
  • Eftersom det bildas bakterier i alla kängor som används ofta bör du byta innersula med jämna mellanrum.
  • Om dina kängor kommer i kontakt med till exempel syra, gödsel, gödningsmedel eller andra liknande ämnen behöver du vårda dem extra noga efteråt, annars kan de ta skada.
  • Kängor med Gore-Tex-foder är bara vattentäta så långt som membranet sträcker sig. För att undvika skoskav och svettiga fötter ska du alltid använda en teknisk strumpa så att fukten kan transporteras ut via membranet i kängan.
  • Kängor av läder med membran som Gore-Tex på insidan ska behandlas på samma sätt som kängor utan membran.
  • Om din känga knarrar när du går ligger oftast lösningen i att vaxa den övre delen av plösen.

Här hittar du hela vårt sortiment av skovårdsprodukter!

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…