300 kr extra rabatt vid köp över 2000 kr | Kod: SPRING300
Se villkor.
Skötselråd för dina kängor
Torkning
Alla som vandrat - eller helt enkelt har upplevt både regn och slask - vet att skor och kängor lätt kan bli blöta och behovet av att torka dem uppstår. Det bästa för dina skor är om du låter dem torka i rumstemperatur, men det är tyvärr inte den snabbaste metoden. För att göra torkningen lite effektivare bör du i alla fall först ta ur innersulorna och sedan stoppa skorna med löst packat tidningspapper, som hjälper till att suga ur fukten. Det är dock viktigt att du aldrig snabbtorkar dina kängor i ett torkskåp eller intill ett värmeelement, då du riskerar sprickbildning i lädret om skorna utsätts för alldeles för höga temperaturer. Om du ändå väljer att använda något elektriskt hjälpmedel är det viktigt att temperaturen inte går över 40°C. Var även försiktig när du torkar dem framför en öppen eld då det lätt blir för varmt, vilket kan förstöra limningen och torka ur lädret i kängan.
Rengöring
Innan du behandlar dina kängor ska du alltid göra rent dem. Börja med att ta ur skosnören, innersulor och eventuella stenar och annat som fastnat i sulorna. Därefter borstar du av hela kängan med ljummet vatten och en halvmjuk borste. Även insidan kan behöva en avborstning och sköljning för att de ska bli av med saltkristaller, som orsakar skoskav, och dålig lukt. Om dina kängor är av narvläder eller oljat läder torkar du istället bort smutsen med en fuktig trasa. För kängor i nubuck eller mocka rekommenderar vi en mjuk gummiborste, med vilken du försiktigt gnuggar bort fläckar. Fettfläckar på skinn med “lugg”, till exempel mocka, får du enklast bort genom att skrapa ett lager av vanlig skolkrita över fläcken, som sedan får suga åt sig fettet i någon timme innan den borstas bort.
Behandling
- Vax appliceras enklast och bäst med fingrarna genom att gnida in det med cirkelrörelser, eftersom kroppsvärmen mjukar upp vaxet. Flytande vax appliceras bäst med svamp eller trasa.
- Lägg alltid på ett lagom tjockt lager vax - det ska inte vara gula rester kvar på dina skor när du är klar.
- Var alltid extra noggrann vid sömmar och i skarvar mot gummifot eller sula. Glöm inte heller plösen! Även hakarna på skorna behöver smörjas in, då vaxet skyddar mot rost.
- Alla typer av läder blir lite mörkare vid behandling - det är fullt normalt!
Nubuck, mocka & syntetmaterial
Vård av gummistövlar & gummidetaljer
Lite andra skovårdstips:
- Försök att använda dina kängor så mycket som möjligt så att de behåller formen efter dina fötter, gärna minst två gånger i månaden.
- Tycker du att att skaften på dina kängor är för hårda? Lämna då de tre sista öglorna på varje sida av plösen osnörda, så mjukas skaften upp naturligt. För mjuka skaft kan dock vara en nackdel den dagen du ska ut på vandring en längre tid och behöver bära tyngre. Är skaftet styvt hjälper det dig att behålla sidostabiliteten i steget. Ett skaft som varken är för mjukt eller för hårt är alltså att föredra!
- Om du inte ska använda dina kängor på ett tag - till exempel sommarkängorna under vinterhalvåret eller vice versa - är det bra att se till att de är väl insmorda innan du ställer undan dem, så att de inte torkar ut.
- Förvara gärna dina kängor svalt mellan dina vandringar.
- Förvara aldrig dina kängor i fuktiga utrymmen under längre tid då de i en sådan miljö med stor sannolikhet kommer börja mögla.
- Eftersom det bildas bakterier i alla kängor som används ofta bör du byta innersula med jämna mellanrum.
- Om dina kängor kommer i kontakt med till exempel syra, gödsel, gödningsmedel eller andra liknande ämnen behöver du vårda dem extra noga efteråt, annars kan de ta skada.
- Kängor med Gore-Tex-foder är bara vattentäta så långt som membranet sträcker sig. För att undvika skoskav och svettiga fötter ska du alltid använda en teknisk strumpa så att fukten kan transporteras ut via membranet i kängan.
- Kängor av läder med membran som Gore-Tex på insidan ska behandlas på samma sätt som kängor utan membran.
- Om din känga knarrar när du går ligger oftast lösningen i att vaxa den övre delen av plösen.