Vill du jobba på outdoorexperten ?

Att välja vandringsbyxor

 

Friluftsliv är en aktiv hobby som kräver funktionella byxor för att du på bästa sätt ska kunna njuta av din vandring, din dagstur i naturreservatet eller dina andra aktiviteter ute i naturen. Byxorna ska tåla både regn, vind och snö, och de behöver praktiska lösningar för förvaring för att du ska kunna förvara nödvändigheter som kartor och första förband lättillgängligt och säkert. En annan sak som är viktig är byxornas passform, som också behöver rymma extra mellanlager undertill om du ska använda dem i kallare klimat. I den här guiden får du veta lite mer om vad ett par byxor bör ha för funktioner för att de ska passa in i ditt aktiva friluftsliv, och för att du ska kunna hitta rätt byxor bland de många alternativen som finns på marknaden idag.


Checklista för ett bra par vandringsbyxor


 Här är 12 funktioner och detaljer som dina vandringsbyxor bör ha, både för att du ska vara så bekväm som möjligt och för att byxorna ska vara så funktionella som möjligt. 

 • Ventilation: Ventilation på rätt ställen gör att överskottsvärme har någonstans att ta vägen, vilket skapar en behagligare miljö för din underkropp när du rör på dig. 
 • Bältesöglor: Bältesöglor är inte bara bra för att hålla bältet på plats i dina byxor, utan även för att du ska kunna hänga upp en knivslida eller dina handskar så att de är lättillgängliga under hela äventyret.
 • Inga knappar under avbärarbältet/höftbältet på ryggsäcken: När du bär ryggsäck, vilket du kommer göra om du vandrar, vill du inte ha knappar eller andra detaljer som skaver under avbärarbältet.
 • Stretchpaneler: Med stretchtyg på rätt ställen får du mer rörelsefrihet - perfekt för svårare terräng med sten, rötter och snår där du behöver kunna ta ordentliga kliv för att komma fram.
 • Benfickor: En eller flera benfickor är perfekt för till exempel fjällkartan, första förband eller andra saker som är viktiga att ha nära till hands. Fickor som sitter lite längre ner är perfekta även när du bär ryggsäck, då avbärarbältet inte hindrar åtkomligheten. Tänk på att fickorna ska vara enkla att komma åt, och ej får hindra din rörelsefrihet.
 • Förböjda knän: Med förböjda knän får du en smidigare byxa med högre rörelsefrihet.
 • Vattentäta paneler: Du måste inte ha en helt vattentät vandringsbyxa, men extra skydd mot vatten krävs både på underbenen och på baken för att du ska slippa bli blöt när du går genom daggvått gräs eller när du sätter dig ner på marken. 
 • Förstärkningar: Förstärkningar är extra hållbara material på de ställen där dina byxor slits extra mycket, till exempel knäna och baken, och som gör att byxorna håller längre.
 • Blixtlås för att kunna göra om byxorna till shorts: Detta är en allt vanligare funktion som är perfekta för sommarens vandringar med sina snabba väderomslag, och som gör att du slipper ta med dig ett extra par shorts på vandringen. Byxorna kallas ofta för zip-off-byxor.
 • Benslutsventilation: Ventilationsdragkedjor längst ner på byxbenen är bra att ha för den extra ventilationsförmågan - du öppnar dem enkelt när det är varmt och du behöver ventilera ut överskottsvärme. Det är framförallt kängans rörelse som hjälper till att blåsa ut värmen du vill bli av med. 
 • Kängkrokar i bensluten: Kängkrokarna är designade för att hålla fast bensluten mot dina skor eller kängor för att du ska slippa dra ner dina byxor hela tiden, något som kan vara extremt irriterande. En liten detalj som gör stor skillnad!
 • Åtdragningsfunktion i bensluten: För att försvåra för skräp och annan smuts att ta sig in i dina byxor är det bra med åtdragbara benslut, där du helt enkelt spänner fast byxan runt kängskaftet.

Se alla våra vandringsbyxor här >>Val av material


Det finns många olika material att välja på när det gäller frilufts- eller vandringsbyxor. Generellt går det att dela in de olika typerna av material i tre övergripande kategorier: syntetiskt material, bomullsmaterial och vattentätt material. 

Byxor med hög andel syntet
Syntetfibrer framställs genom en kemisk process, ofta med olja som råmaterial. Beroende på hur tillverkningsprocessen ser ut får det färdiga tyget olika egenskaper, men överlag är syntetmaterialen slitstarka, vilket ger lång hållbarhet, och bra på att transportera bort fukt. Andra funktioner som är vanliga, och eftertraktansvärda i ett par vandringsbyxor, är stretch, låg vikt, snabbtorkande egenskaper, luftighet och liten packvolym. En nackdel med syntet är att det kan förlora en del av sina funktioner och börja lukta illa om de inte tvättas tillräckligt ofta. Alla plagg av syntetiska material bör även bäras med försiktighet i närheten av öppen eld, då materialet är lättantändligt och kan smälta vid förhållandevis låga temperaturer (polypropen börjar till exempel deformeras redan vid 90-100°C). Vanliga exempel på syntettyg är polyester, polypropen och polyamid.

Byxor med hög andel bomull
Hårt slagen bomull är mycket slitstarkt, vilket ger slitstarka byxor som håller länge. Bomull har även en bra andningsförmåga, som gör att du blir av med den fukt som din kropp producerar inuti plagget, och kan ge ett effektivt skydd mot mygg och andra bitande flygfän om det är av lite tjockare kvalitet. Byxor av bomull kan dessutom bli vattenavvisande om du vaxar dem, och har en anpassningsbar väderresistens då du själv väljer hur täta byxorna ska vara genom mängden vax du applicerar när du impregnerar dem. Ett tips är att inte tvätta bomullsbyxorna för ofta - vädra hellre ur dem ordentligt och borsta av med en klädborste för att få bort den värsta smutsen. Häng gärna upp byxorna med galge innan du viker dem för att minska materialets skrynklighet efter tvätt.

Byxor av vattentätt material
Byxor som är vind- och vattentäta tillverkas med olika typer av membran, såsom Gore-Tex®, och används egentligen oftast som förstärkningsplagg vid plötsliga väderomslag. Ska du använda dina vattentäta vandringsbyxor under längre perioder under sommarhalvåret, bör du säkerställa att byxorna har ordentliga ventilationslösningar, då det annars lätt blir för varmt. Fördelen med vattentäta material är att de håller både regn och vind ute, samtidigt som de släpper ut den fukt du själv producerar när du anstränger dig, men du bör vara medveten om att detta är en sanning med modifikation - om plaggen utsätts för tillräckligt mycket regn försvinner dessa egenskaper. Kika på materialets vattenpelare, som ofta listas i specifikationen på alla vattentäta plagg, för att ta reda på hur mycket vatten materialet klarar av innan det börjar sippra igenom. Generellt vill du ha så hög vattenpelare som möjligt. Överlag är väderskyddet effektivare i de byxor där det finns flera lager av membranet - upp till tre lager är vanligt - men det gör också att byxorna hamnar i en dyrare prisklass.


Tvättråd

För att dina byxor ska hålla så länge som möjligt, är det viktigt att du sköter om dem och tvättar dem på rätt sätt. Om du inte sköter om dina byxor ordentligt är risken hög för att byxorna ska slitas ut i förtid, och du behöver köpa ett par nya inom kort.

Några generella tvättips:
 • Tvätta inte dina byxor för ofta.
 • Tvätta byxorna på rätt sätt - följ instruktionerna i den insydda lappen i plagget noggrant.
 • Har du valt friluftsbyxor av bomull är det viktigt att du vaxar dem regelbundet, både för att öka motståndskraften mot vind och vatten och för att byxorna ska hålla längre.
 • Har du valt friluftsbyxor med Gore-Tex® ska du läsa tvättinstruktionerna i dem extremt noggrant. Oftast kan du tvätta dem i 40°C i tvättmaskin med en liten mängd flytande tvättmedel. Använd inte pulvertvättmedel, mjukmedel eller blekmedel. Tvätta byxorna så ofta som det krävs för att få bort smutsen, som annars täpper igen materialet och minskar de vattentäta och fukttransporterande egenskaperna. När du tvättar plagg med Gore-Tex®-membran återställs alltså den vattentäta funktionen.

Laddar…