PRE SEASON SALE | UPP TILL 60%
Fynda förra årets produkter till grymma priser
Vill du jobba på outdoorexperten ?

Val av löparsko

Om du har börjat leta efter de perfekta löparskorna, vet du att det finns många olika löparskor att välja mellan på marknaden. Vi erbjuder givetvis bara löparskor av hög kvalitet med en rad olika tekniska egenskaper, som gör det enklare för dig att hitta löparskorna som passar just ditt löpsteg och det underlag du oftast springer på. Men innan du börjar botanisera bland vårt utbud kan du läsa den här guiden, som är tänkt att ge dig lite mer på fötterna när du väljer dina löparskor - från passform och pronation, till tips om snörning och strumpor. Vi har listat några av de viktigaste faktorerna som spelar in för att ditt skoval ska bli helt rätt för dig. Mycket nöje!

Läs också: Bäst i test löparsko herr

Läs också: Bäst i test löparsko dam

Här hittar du alla våra löparskor!


Storlek

Det värsta du kan göra är att köpa för trånga löparskor! Du ska gärna ha cirka 4-6 mm till godo framför tårna när hälen ligger emot skons så kallade bakkappa. Anledningen till att din sko gärna får vara lite för stor är att din fot sväller under löpturen, och den sväller mer ju längre du löper. När du provar ut dina löparskor ska du också tänka på att din fot även sväller under dagens lopp på grund av gravitationen. Det är alltså smart att prova skorna på eftermiddagen - ju senare på dagen desto bättre! 


Form

Allas fötter är olika breda. Det är otroligt viktigt att du hittar en löparsko med den bredd som är mest lämplig för dina fötter, så att du undviker skav eller andra bekymmer. De flesta tillverkare idag har modeller som är anpassade för olika fotbredder.


Fotvalv

En annan viktig faktor när du väljer dina nya löparskor är hur ditt fotvalv ser ut. Undersök vilken form ditt fotvalv har genom att fukta din fotsula och ställa dig på ett vitt papper. Ju mer du ser av fotavtrycket, desto lägre fotvalv har du. I de allra flesta fall betyder ett lågt fotvalv att du troligtvis har en tendens att överpronera, och därmed behöver en sko med extra stabilitet i hålfoten eller en sko med pronationsstöd och rak eller lätt svängd läst. Har du ett medelhögt fotvalv har du ett neutralt löpsteg, och kan välja bland de flesta löparskorna då de ofta tillverkas för att passa den här typen av fot. Har du ett högt fotvalv ska du välja en sko med god stabilitet och svängd läst för att få ett så naturligt löpsteg som möjligt. Det låter väldigt enkelt, men vad betyder egentligen överpronation och neutralt löpsteg? Läs vidare för att få förklaringen!


Pronation, neutrala löparsteg och supination

Pronation, neutrala löpsteg och supination beskriver hur du sätter foten i marken när du springer. Det vanligaste är att man pronerar, det vill säga att du sätter i utsidan av hälen först och sedan låter foten “rulla” diagonalt så att du skjuter ifrån med mer eller mindre inåtvinkling av foten. Graden av pronation varierar med fotens vinkel. Låg vinkel kallas för lätt pronation, och en brantare vinkel för överpronation. Om du inte pronerar tillhör du en av de andra två kategorierna, och har ett neutralt löpsteg eller ett löpsteg med supination, eller underpronation. Om du supinerar sker motsatsen med foten än vid pronation - din fot “rullar” längs med utsidan av din fotsula under hela frånskjutet.

Ett sätt att ta reda på vilket löpsteg du har, är att titta på dina gamla löparskor, eller ett par gamla tygskor om du inte har några löparskor än (du läser ju trots allt den här guiden). Om skorna lutar inåt överpronerar du. Om de står relativt rakt har du ett neutralt löpsteg. Om de lutar utåt supinerar du. Överpronerar du behöver du skor med extra uppbyggnad på insidan av hälen, medan supination kräver uppbyggnad på utsidan av hälen. 

Här är vårt utbud av neutrala löparskor, och löparskor för dig som pronerar!


Nybörjare eller veteran?

En bra löparsko ska vara designad för att minimera slitage på din fot, som i slutändan annars kan leda till löparskador. Motionärer och nybörjare behöver oftast en löparsko med mer stötdämpning och stabilitet då de inte har en lika utvecklad löpteknik som en mer erfaren löpare. En erfaren löpare kan välja en lättare sko då hen har tekniken som krävs för att minimera slitage, trots att löparskorna erbjuder mindre dämpning. 

Läs också: Bäst i test trailsko herr

Läs också: Bäst i test trailsko dam


Kroppsliga förutsättningar och löparskons vikt

Din kroppsvikt har betydelse för hur en löparskos dämpning fungerar. Om du är lite tyngre bör du till exempel ha en sko som är stabil, med lätt svängd läst. Även skons vikt spelar roll. En lättare sko passar bra för kortare pass då den ofta har mindre dämpning, medan en tyngre sko passar bättre för längre pass och regelbunden användning då de ofta har bättre skadeförebyggande egenskaper. Rätt utrustning spelar absolut en roll för din träning.


Andra tips gällande löparskor

Snöra inte dina löparskor för hårt eller för löst

Snöra åt dina löparskor så att din fot varken glider fram eller tillbaka inuti skon när du springer. Din häl ska sitta säkert mot skons hälkappa. För hårt snörda skor kan göra att snörningen trycker mot vristen och dina fötter domnar av. Gällande snörtekniken ska du inte bara ta tag i snörets ändar, utan ta tag ända nere vid tårna och arbeta dig upp genom snörningen och dra åt kontinuerligt. Detta ger dig en jämn åtdragning, vilket borgar för att din fot ej kan röra sig, varken framåt eller bakåt.


Ha flera par löpskor för att minska skaderisken

Många har bara ett par löparskor, men att variera mellan flera olika skor minskar skaderisken i och med att belastningen på höfterna, knäna och fötterna blir mer varierad. Att ha olika löparskor för löpning på olika underlag, till exempel asfalt och grus, gör att risken för fallskador minskar. För dig som löper ofta är 3 par skor en rekommendation från vår sida - ett par mängdträningsskor som passar till alla distanser, ett par låga terrängskor som ger bra grepp på grövre underlag, och ett par tävlingsskor för intervallträning samt tävlingar. Spring inte med tävlingsskorna för mycket, då de sliter lite extra på kroppen genom sin låga vikt.


Glöm inte bort att 70% av dina löppass ska ske i ett lugnare tempo

Hur snabba dina lugnare pass ska vara beror förstås på hur vältränad du är och på din förmåga att förbränna fett. Räkna med ett tempo som ligger mellan 1.5-2 minuter långsammare per kilometer än det tempo du har när du springer 5 kilometer. Löper du 5 kilometer på över 25 minuter eller är nybörjare bör du till exempel överväga att låta 70% av dina pass vara rask gång istället löpning.


Använd ordentliga strumpor 

Underskatta aldrig ett bra par strumpor! För att minska risken för skoskav och göra din löpning så komfortabel som möjligt, bör du använda särskilda löparstrumpor av funktionsmaterial när du springer. Strumpor av funktionsmaterial har löpningsanpassade fördelar som vanliga strumpor inte har. Löparstrumpor har en bättre passform än dina vardagsstrumpor, och de är ofta konstruerade med olika zoner, där olika materialval och tjocklekar hjälper dina fötter att ventilera och transportera bort fukt mer effektivt. Utrustning för alla löpare


Vi erbjuder löparskor, löparkläder och utrustning från högkvalitativa varumärken. Rusta upp inför din nästa löptur hos oss! 


/images/product/medium/70172.jpg
False
-49%
/images/product/medium/68985.jpg
False
-49%
/images/product/medium/68984.jpg
False
-25%
/images/product/medium/47695.jpg
False
Injinji Trail MW Crew är strumpor för löpning
 /images/product/medium/70588.jpg
False
-28%
/images/product/medium/66844.jpg
False
/images/product/medium/70131.jpg
False
-31%
/images/product/medium/61268.jpg
False
 -49%
/images/product/medium/70624.jpg
False
-40%
/images/product/medium/70289.jpg
False
/images/product/medium/70569.jpg
False
-34%
/images/product/medium/69780.png
False
 
Läs också: Bäst i test pannlampa

Läs också: Bäst i test pulsklocka

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…