Sverige

Just nu | 20% rabatt på ett köp*  Handla här

Att välja rätt alpinpjäxor

Fotvalv som krampar, fötter som domnar och frusna tår - som skidåkare känner du säkert igen dig! Boven i dramat är oftast dina pjäxor, och utgör därmed nyckeln till hur du får både komfort, kontroll och prestanda i din skidåkning. Tyvärr finns det inga genvägar till den perfekta pjäxan, men vägen dit blir mycket lättare om du lägger lite tid på att hitta rätt. Den här guiden är tänkt som det första steget, så att du i slutändan kan göra ett mer informerat val och få hem de perfekta pjäxorna inför kommande skidäventyr!

Var ska jag börja när jag ska välja pjäxor?

Det finns några grundläggande faktorer du bör fundera på när du ska välja ut rätt alpinpjäxor för dig: var du åker, hur du åker, vilka skidor du använder och hur din fysik ser ut. Först efter att du har svaren på dessa frågor går du vidare med passform och storlek. Svara på följande frågor, men var ärlig mot dig själv! I slutändan är det bara du som förlorar om du under- eller överskattar dina förmågor eller förutsättningar.

Var åker du? Offpist, pist, topptur eller park? Vill du åka lift, gå uppför själv, eller kanske göra en blandning av allt? Hur skulle du fördela en dag med skidåkning - åker du till exempel 90% av tiden, eller hänger du mycket i toppstugan?

Hur åker du? Fort och aggressivt eller lugnt och kontrollerat? Är du på en nybörjar-, medel- eller avancerad nivå? Hoppar du mycket eller har du mest markkontakt?

Vilka skidor åker du på, eller planerar du att använda?

Hur ser din fysik ut? Längd, vikt, muskler? Hur ser din fot ut - är den bred eller smal, har du höga eller låga fotvalv, har du några problemknölar att ta hänsyn till?

Hur ska pjäxan sitta?

Leta efter en pjäxa som sitter tight och har så jämnt tryck runt fot och ben som möjligt - den ska nästan kännas liten. Anledningen är att pjäxornas innerskor formar sig efter din fot och blir större när du har använt dem i några dagar eller veckor, vilket gör att de inte sitter lika tight som när de är helt nya.

Det är viktigt att pjäxorna sitter åt över hela foten och inte trycker eller klämmer på någon särskild punkt. Du ska inte behöva använda spännena för att den ska sitta åt när du provar den. När du står upprätt med raka ben ska dina tår nudda pjäxornas framkant. När du sedan ställer dig i “skidposition”, det vill säga att du står något framåtlutad med lätt böjda knän och trycket framåt mot pjäxans plös, ska trycket på tårna lätta. Vanligtvis åker tårna då bakåt någon eller några millimeter, men de kan fortfarande snudda vid framkanten. Hälen ska vara så fixerad som möjligt och ska inte kunna lyftas om du försöker ställa dig på tå i pjäxan. Känn efter hur det känns vid tårna och vid fotens ytterkanter. Om tårna trycks ihop är pjäxan för smal, medan den är för bred om du kan röra foten i sidled. Du vill även att pjäxan låser fast foten över vristen utan att trycka ner den och att pjäxan omsluter vaden lagom hårt. Sitter den för löst får du inte det stöd du behöver, men din blodcirkulation kommer strypas om den sitter för hårt.

Om du tycker att sulorna är allt för platta och inte ger det stöd du vill ha, rekommenderar vi att du använder förstärkta innersulor som ger komfort och stöd runt foten och hålfoten. Tänk på att sulan ska vara tunn men inte helt stum för att du ska undvika att få ont under foten.

Hur du provar pjäxorna

1. Knäpp de övre spännena för att förflytta hälen bakåt och lätta på trycket mot tårna.

2. Knäpp de nedre spännena för att låsa fast foten.

3. Ställ dig upp och tryck skenbenet fram och tillbaka, så att hälen glider lite längre bak.

4. Nu är foten i rätt position. Känn efter hur pjäxorna sitter, vi rekommenderar att du har dem på dig i runt 10 minuter för att verkligen kunna känna efter.

Att tänka på! Provar du pjäxorna i innertemperatur är skalet mjukare än vad det kommer vara när du är ute i snö och minusgrader, då det blir hårdare.

Vilken storlek ska jag välja?

En stor del av passformen på pjäxorna utgörs av att du väljer rätt storlek. Många gör misstaget att välja en för stor pjäxa, eftersom de provar pjäxor på samma sätt som de provar skor. Till skillnad från hur sköna skor sitter är en större pjäxa varken skönare eller varmare, utan kan istället ge kramp i hålfoten, domningar och kalla tår eftersom du måste spänna åt pjäxan alldeles för hårt med spännena, vilket spänner ner fotvalvet och stryper blodtillförseln. För att ta reda på vilken storlek just du behöver, måste du mäta dina fötter.

1. Ställ dig på ett papper med ryggen mot en vägg, med hälen in mot väggen.

2. Rita av foten så nära foten du kan komma.

3. Mät fotens längd där den är som längst och bredd där den är som bredast i centimeter.

4. Skriv ner måtten.

Den internationella storleksstandarden för pjäxor kallas Mondopoint, och utgör måttet på pjäxornas innerskor i centimeter. Tumregeln är att pjäxan ska vara lika lång som din fot, eller max 0.5 cm längre. Du kan alltså välja den närmsta storleken i pjäxstorlek till måttet på din fot - är din fot 26.9 cm lång kan du välja en pjäxa i storleken 27.5. Exakt vilken storlek du väljer beror dock på hur erfaren skidåkare du är, en nybörjare väljer vanligtvis en lite rymligare pjäxa än vad en van skidåkare behöver till exempel.

Vad menas med lästbredd?

När du läser om pjäxor hos oss på OutdoorExperten är ofta pjäxans lästbredd angiven. Lästbredden är den bredd pjäxan har vid den bredaste punkten, och ger en indikation om pjäxan kommer passa en bredare eller en smalare fot. För optimal passform bör du välja en lästbredd som är något smalare än din fotbredd. Tänk på att den angivna siffran inte alltid är helt korrekt, eftersom den oftast är uppmätt efter leverantörens vanligaste pjäxstorlek.

Vilken flex ska jag välja?

Alla alpinpjäxor har ett mått som kallas för flex. Flexen anger styvheten framåt, och mäts med tal från runt 30 till 150. Ju högre tal, desto hårdare eller styvare är pjäxorna. Vilken flex du ska välja beror framförallt på två faktorer: din vikt och din åkstil, och den kraft som genereras baserat på dessa två. Om du till exempel har en högre kroppsvikt och god skidteknik kommer du behöva högre flex - en styvare pjäxa - för att kunna utnyttja skidans egenskaper på bästa sätt, eftersom du genererar högre kraft. På samma sätt behöver en nybörjare eller någon med lägre kroppsvikt en lägre flex. Detta är dock bara generella riktlinjer, eftersom en lätt, erfaren skidåkare som inte åker så aggressivt inte genererar lika mycket kraft som en tyngre och mer aggressiv åkare gör, och därmed kan välja något mjukare flex. Många - framförallt män - överskattar sin egen förmåga och väljer en för hård pjäxa, vilket gör att de inte kan arbeta med flexen och utnyttja skidorna på bästa sätt, och får försämrad förmåga att svänga och styra. En för mjuk pjäxa ger å andra sidan för lite stöd.

Generellt gäller följande riktlinjer:

Damer: 60 till 110
Herrar: 70 till 140
Nybörjare: Mjukare flex
Erfaren åkare: Hårdare flex
Freestyle/parkåkare: En mjukare flex som är bra att “leka” i
Piståkare: En hårdare flex med högre stabilitet
Offpist: En lagom flex med bra vridstyvhet

Tänk på att flex är högst ovetenskapligt, då det inte finns en internationell mätstandard utan varje tillverkare själv är ansvarig för att ta fram metoder för mätning av flex. Det är dessutom svårt att testa flexen hemma, eftersom pjäxornas material styvnar i minusgrader och upplevs mjukare i plusgraderna inomhus. Gräv inte ner dig för mycket i själva talet, utan basera ditt val på om du vill ha en mjuk, medelstyv eller hård pjäxa istället.

Pjäxans konstruktion

Dina pjäxor har ett flertal delar som kan vara bra att ha koll på:

Skal: Pjäxans ytterhölje, gjort av hårdplast.
Rem: En del pjäxor har en rem som ger en tight passform mellan plösen och benet.
Spännen: Stänger pjäxan och låser fast foten.
Yttersula: Pjäxans sula. Ibland med gummigrepp som gör det lättare att gå.
Innersko: Pjäxans inre del.
Plös: Innerskons främre och övre del. Sticker fram ur skalet.

Ska jag ha Walking Mode eller inte?

Walking Mode, eller gåläge, innebär att det finns en spärr baktill på pjäxan, som gör att du kan räta upp skaftet så att det inte lutar lika kraftigt framåt. Detta gör, precis som namnet antyder, att det blir lättare att gå runt med pjäxorna på. Walking Mode är inte 100% nödvändigt om du bara ska promenera till och från backen eller vila med pjäxorna på - även om det givetvis är mer bekvämt - men är guld värt om du ska använda pjäxorna till toppturer eller randonné.

Ska jag välja två- eller tredelat skal?

Förmodligen är du mest bekant med pjäxan med det tvådelade skalet - det är ofta denna typ du kan hyra på skidorterna - men pjäxor med tredelat skal har fått ett uppsving under senare år. Medan tvådelsskalet har en fotdel och ett skaft, har tredelsskalet både en fotdel, en rygg och en utbytbar tunga över smalbenet och fotens ovansida. Det tredelade skalet ger ofta ett jämnare flex som passar bättre för park- och friåkning och ger en jämnare avlastning för smalbenet. Många modeller med tredelat skal har dessutom utbytbar tunga, vilket gör att du kan variera styvheten på pjäxan om du väljer en mjukare eller styvare tunga. Att det finns fördelar med ett tredelat skal betyder dock inte att du alltid ska välja detta! Passformen är i slutändan mycket viktigare än pjäxans konstruktion, och bör alltid komma i första hand.

Vilka strumpor ska man ha?

Till skillnad från vad många kanske tror är en tjock strumpa eller dubbla strumpor inte varmare än en tunn strumpa av rätt material! För att få ut bästa möjliga prestanda av dina pjäxor och för högst komfort är det lämpligast att använda knähöga skidstrumpor i ull eller merinoull. Merinoull har dessutom den extra fördelen att alltid hålla en behaglig temperatur och att vara antibakteriellt, så att du kan använda dina strumpor i flera dagar utan att de börjar lukta. Du bör även undvika långa underställsbyxor som gör att det blir knöligt och trångt i pjäxorna - använd istället ett underställ i 3/4-modell som slutar strax ovanför pjäxan.

Hur påverkar din åknivå vilka pjäxor du väljer?

Din åknivå och -stil har en väldigt stor betydelse för vilken pjäxa du ska välja, inte bara när det kommer till storlek utan även till vilken flex som är lämpligast. Till exempel trivs en nybörjare oftast bättre i en lite större pjäxa med mjukare flex, medan en van åkare behöver en mindre pjäxa med högre flex. På samma sätt behöver lekfulla skidåkare som åker park en mjukare pjäxa, en piståkare en styvare pjäxa och en friåkare något mitt emellan, oavsett åknivå. Dessutom kommer du behöva ett högre flextal än vad som anges för de olika nivåerna här nedan om du är lite tyngre (ca 100 kg och upp).

Nybörjare

För nybörjaren bör komforten stå i fokus, för att du faktiskt ska vilja ge dig ut i backar och snö för att åka. Vad som är bekvämt varierar givetvis för olika skidåkare, men för en nybörjare innebär det vanligtvis en större pjäxa med mjukare flex. Välj pjäxor som är runt 0.5 cm större än din fotstorlek, och en flex på runt 60-90 för damer och 70-100 för herrar. Vet du redan nu att du kommer åka mycket skidor kan det dock vara bättre att kika på pjäxor för medelgoda åkare från början.

Medelgoda åkare

Den medelgoda åkaren, som behärskar grundtekniken, har större valmöjligheter när det kommer till pjäxor, eftersom du kan välja mellan komfort och prestanda. För dig som prioriterar prestanda är en styvare och snävare pjäxa bättre eftersom det ger mer kraft i åkningen, medan du som prioriterar komfort istället kan kika på tipsen för nybörjare men välja en pjäxa med något högre flex. Generellt kan vi dock säga att damer på medelnivån bör välja en flex på runt 80-100 och herrar en flex på runt 90-110. Pjäxorna bör vara lika långa som dina fötter, eller så nära som möjligt, om du vill börja utveckla din teknik.

Avancerade åkare

En avancerad åkare som hanterar alla typer av terräng kan fokusera helt på prestanda. Detta innebär givetvis inte att pjäxorna ska vara obekväma, utan snarare på att de måste sitta tight för att foten inte ska kunna röra sig i innerskon. Som dam bör du lägga dig på 100-120 i flex och som herre på 110-130, för att pjäxorna ska vara styva nog att klara av det hårda trycket du sätter mot skidorna. Storleksmässigt är det vanligt att avancerade åkare väljer en pjäxa som till och med är något kortare än foten för att kunna få närmare kontakt med underlaget och snabbare kraftöverföring. Om din fot mäter 28 cm kan du alltså gå ner i storlek till 27.5 i pjäxan.

Dags att köpa alpinpjäxor?

Hos oss hittar du mängder av pjäxor för alpinskidåkning från högkvalitativa varumärken som Atomic, Dynafit, Dalbello och Tecnica. 

Se hela vårt utbud av alpinpjäxor här 

Populära alpinpjäxor

20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Ultra Xtd 120 Gw
7 495 kr 5 246 kr
Delbetala från 165 kr/månad
  • Storm/Stone/Orange
  • 27/27,5
  • 29/29,5
20% på ett köp
-30%
Salomon S/Pro Mv 110 Gw
5 395 kr 3 776 kr
Delbetala från 236 kr/månad
  • Black/Red/Beluga
  • 25/25,5
  • 26/26,5
  • 27/27,5
  • 29/29,5
20% på ett köp
-30%
Salomon Select 80 Wide
2 895 kr 2 026 kr
Delbetala från 155 kr/månad
  • Black/Acid Green/Beluga
  • 25/25,5
  • 26/26,5
20% på ett köp
Dynafit Ski Dynafit Hoji Free
7 995 kr
Delbetala från 223 kr/månad
  • Magnet/Dawn
  • 26,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Magna Pro Gw
3 995 kr 2 796 kr
Delbetala från 191 kr/månad
  • Black
  • 30/30,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Ultra 95 S W Gw
5 295 kr 3 706 kr
Delbetala från 233 kr/månad
  • Stone/Black
  • 22/22,5
  • 23/23,5
  • 24/24,5
20% på ett köp
-30%
Salomon MTN Summit Sport
5 395 kr 3 776 kr
Delbetala från 236 kr/månad
  • Black/Safety Yellow/Black
  • 23/23,5
  • 24/24,5
  • 25/25,5
  • 26/26,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Prime Pro 100 Gw
4 495 kr 3 146 kr
Delbetala från 207 kr/månad
  • Black
  • 28/28,5
  • 29/29,5
  • 30/30,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Prime Xtd 105 W Gw
5 995 kr 4 196 kr
Delbetala från 255 kr/månad
  • Black/Rust/Ivory
  • 22/22,5
  • 25/25,5
  • 26/26,5
20% på ett köp
-51%
Fischer Travers
6 995 kr 3 397 kr
Delbetala från 219 kr/månad
20% på ett köp
-12%
Dalbello Lupo Ax 100
4 995 kr 4 373 kr
Delbetala från 264 kr/månad
  • Black/Pale Blue
  • 22,5
  • 23,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Prime Xtd 100 Gw
5 295 kr 3 706 kr
Delbetala från 233 kr/månad
  • Black/Anthracite/Stone
  • 27/27,5
  • 29/29,5
20% på ett köp
-26%
Dalbello Quantum Free 105 W Black
6 495 kr 4 782 kr
Delbetala från 283 kr/månad
  • Black
  • 22,5
  • 23,5
20% på ett köp
-30%
Salomon S/Pro Hv 90 W Gw
4 895 kr 3 426 kr
Delbetala från 220 kr/månad
  • Black/Silver Met/Beluga
  • 23/23,5
  • 26/26,5
20% på ett köp
-25%
Dynafit Ski Beast Ms
5 995 kr 4 496 kr
Delbetala från 269 kr/månad
  • Anthracite/Black
  • 30,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Prime Pro 95 WGw
4 495 kr 3 146 kr
Delbetala från 207 kr/månad
  • Black
  • 23/23,5
  • 24/24,5
  • 25/25,5
  • 26/26,5
20% på ett köp
-18%
Dalbello Lupo Ax 100 W Touringpjäxa
5 495 kr 4 502 kr
Delbetala från 270 kr/månad
  • Black
  • 22,5
  • 23,5
  • 25,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Ultra 110 S Gw
5 295 kr 3 706 kr
Delbetala från 233 kr/månad
  • Black/White
  • 29/29,5
20% på ett köp
-30%
Atomic Hawx Magna Pro W Gw
3 995 kr 2 796 kr
Delbetala från 191 kr/månad
  • Black
  • 23/23,5
  • 24/24,5
  • 25/25,5
20% på ett köp
-30%
Dalbello Quantum Free 110
6 495 kr 4 547 kr
Delbetala från 272 kr/månad
  • Black/Acid Yellow
  • 25,5
  • 26,5
  • 27,5

Expertråd

Läs de senaste testerna, guiderna, intervjuerna och reportagen.

Skötselråd

Tvätta ull - skötselråd för ullkläder

Ett av våra mest hållbara material idag är den 100% förnybara ullen, ett naturmaterial med fantastiska egenskaper som gjorda för klimatet här i Norden. Men för att materialet ska behålla sina värmande - och svalkande - förmågor behöver du sköta det med varsamhet. Hur ska du då tvätta dina ullkläder för att de ska hålla så länge som möjligt? Läs vidare för att ta reda på hur du tar hand om dina ullkläder på bästa sätt! Läs artikel
Bäst i test

Varm vinterjacka dam bäst i test 2024: Vi jämför 6 korta vinterjackor för dam

Är du trött på att frysa? Då bör du definitivt investera i en riktigt varm och mysig vinterjacka. Här jämför vi korta vinterjackor för dam från populära märken som Norrøna, Patagonia, Rab, Black Diamond och Klättermusen.Läs artikel
Vi tipsar

Löparstrumpor ull – 5 varma strumpor för vinterlöpning

Det är lätt att underskatta vikten av rätt strumpor när du springer. Men för att fötterna ska må bra är det viktigt att du väljer ett par som andas och transporterar bort den fukt som uppstår när du svettas. Vintertid är en kombination av ull och syntet det bästa sättet att hålla fötterna både varma och torra, gärna i kombination med paneler som ger extra god ventilation. Här tipsar vi om fem löparstrumpor som passar perfekt för vinterlöpningen. Läs artikel

Wilderness is calling

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Varukorg(0 artiklar)

Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige
Meny