20% på ett köp | Kod: OESWE
Fynda kläder & utrustning inför sommaren
Se villkor.
Så väljer du alpinskidor

Så väljer du alpinskidor


Del 2 av 2 - Skidkonstruktion och skidlängd

Rätt alpinskidor gör inte bara skidåkningen enklare och roligare, utan kan också hjälpa dig att utvecklas som skidåkare. Men hur vet du egentligen vad som är just rätt alpinskidor för dig? Om du började i rätt ände vet du i det här läget vilken typ av skida du är ute efter - allmountainskidor, offpistskidor, pistskidor eller topptursskidor. Nu är det dags att gå vidare på resan, och hitta rätt skidkonstruktion och skidlängd!

Det här är den andra delen av “Så väljer du alpinskidor”, i vilken vi går igenom skidornas konstruktion, förklarar begrepp som midja, rocker och svängradie, och ger dig några generella tumregler som hjälper dig att hitta rätt skidlängd. Om du missade del 1: De vanligaste skidtyperna kan du klicka här för att läsa den!


Alpinskidornas konstruktion


Skidor har en tämligen komplex konstruktion med många variabler som påverkar hur de beter sig när du åker med dem. Begrepp som midja, rocker, styvhet och svängradie kan verka komplicerade, men om du förstår vad de innebär och vilken funktion de har blir det mycket lättare för dig att hitta rätt alpinskidor.

Börja med att läsa igenom den här korta ordlistan:

  • Tip: Skidans framdel, kallas också för nos eller spets.
  • Midja: Skidans smalaste del.
  • Tail: Skidans bakdel.
  • Spann: Den ofta upphöjda delen under foten.
  • Kant: Ger fäste i hårda snöförhållanden.
  • Belag: Skidans undersida som har kontakt med snön.
  • Kärna: Skidans innermaterial.


Midja

När vi pratar om skidans midja pratar vi om bredden på skidans smalaste del, det vill säga på mitten. Oftast återges midjebredden tillsammans med skidans övriga dimensioner och uttrycks då i tre siffror - den första siffran anger skidans tip, den andra siffran anger skidans midja, och den tredje siffran anger skidans tail. Dessa dimensioner kan också kallas för sidecut. Midjan påverkar skidans karaktär och beteende när du åker, då en smalare midja gör skidan lättare att trycka upp på kant vid skärande svängar och en bredare midja är bättre anpassad för flyt i djup snö. Skidan blir också oftast mer svängvillig om det är stor skillnad mellan midjan och skidans tip och tail.

Rocker

Om skidan har rocker innebär det egentligen bara att skidans tip - och ibland tail - är vinklade uppåt och således börjar tidigare på skidan. Idag är rocker vanligt förekommande på alla typer av skidor, eftersom det både gör att skidan går jämnare över ojämnheter och ger bättre åkegenskaper och flyt. Rocker finns i många olika varianter, men några av de vanligaste varianterna är:

  • Traditionellt spann: Ett långt spann under foten, med enda snökontakt nära tip och tail. Utan belastning är mitten av skidorna upphöjda när de ligger platt på ett golv. Ger en fjädrande effekt och fungerar bra i pist eftersom du får en lång kant under skärande svängar. Kallas även för camber.
  • Tip Rocker: Skidans tip börjar tidigare på skidan - ju tidigare den börjar, desto mer effekt. Den vanligaste typen av rocker, ofta i kombination med ett traditionellt spann. Tänk på att skidan får mindre kant för piståkning och eventuella isfläckar ju mer Tip Rocker den har. Finns på de flesta skidtyper idag.
  • Tip & Tail Rocker: Både tip och tail är uppböjda, ofta med traditionellt spann under foten. Kallas därför även för mustaschrocker. Ger bättre flyt och gör det lättare att komma ur svängar i puder, men du får även sämre “bett” i hårda snöförhållanden. Standard på allmountainskidor och smala offpistskidor.
  • Full Rocker: Skidan har ett något negativt spann (motsatsen till det traditionella positiva spannet). Ger mycket flyt i pudersnö och gör skidan lätthanterlig, men har försämrade egenskaper i hårda snöförhållanden. Finns på ett fåtal skidor med bred midja, framtagna särskilt för puderåkning.
  • Flat Rocker: Skidan är platt under foten. Mindre fokuserad på pudersnö än Full Rocker, men ger både fina puderegenskaper och bättre prestation i hårda snöförhållanden.


Styvhet

Med skidans styvhet menas två saker: flex, det vill säga styvhet i längsled, och torsion, det vill säga styvhet i sidled. Flexen beskriver hur hård en skida är från tip till tail och är kopplad till det material som används i kärnan, som till exempel trä, aluminium, karbon, glasfiber eller titan. Det finns för- och nackdelar med alla materialval, men idag kombineras ofta materialen för att du ska få så många fördelar som möjligt. Torsionen, eller vridstyvheten, beskriver hur hård skidan är från kant till kant. Generellt vill du ha så mycket vridstyvhet som möjligt, eftersom skidan får bättre grepp, beter sig lugnare och inte blir lika fladdrig, och du får bättre kontroll över skidåkningen. Däremot finns det en del faktorer som påverkar hur hög styvhet du ska välja:

  • Åkförmåga: Nybörjare bör välja mjukare skidor, eftersom de är mer förlåtande och lättare att svänga med. Erfarna åkare bör välja styvare skidor, eftersom de kräver mer fart för att svänga.
  • Vikt: En lättare åkare bör välja en mjukare skida, medan en tyngre åkare bör välja en styvare.
  • Hastighet: Åker du långsamt är en mjukare skida bäst, men om du åker i höga hastigheter är en styvare skida bättre, eftersom den är mer stabil.
  • Tycke och smak: En mjukare skida är skönare och enklare att åka på, du behöver mindre kraft för att böja skidan och svänga, och den är mer lekfull. Däremot kan den lätt böjas och bli mer svårstyrd när kraft och fart läggs på den. En styvare skida är mer stabil i höga hastigheter, men kräver mer fart och kraft för att svänga.


Svängradie

Svängradien anger om skidan är kort- eller långsvängd, och är ett uttryck för hur stor cirkel skidan skulle göra om du svänger runt den på kant. Måttet anges i meter och beräknas utifrån skidans dimensioner i både längd och bredd. Om måttet är lågt, mellan 10 och 15 meter, är svängarna kortare och mer tvära, medan högre siffror, från 16 och uppåt, ger längre och mer stabila svängar.




Hur du väljer rätt längd på alpinskidorna


Vad som är rätt skidlängd för just dig kan vara svårt att avgöra, eftersom det är högst individuellt och inte bara beror på fysiska förutsättningar eller kroppsbyggnad. Skidlängden påverkas även av vilken sorts skidåkning du ägnar dig åt, din åkförmåga, och eget tycke och smak. Det finns dock några generella tumregler du kan använda som en riktlinje när du väljer längd, som är baserade på din kroppslängd i kombination med skidtyp, eller din vikt.

Kroppslängd och skidtyp

Det enklaste sättet - om än kanske inte det allra mest korrekta - är att utgå från din egen kroppslängd och den skidtyp du har valt. Om du vill veta mer om de olika skidtyperna kan du läsa Så väljer du alpinskidor del 1 här. I regel gäller följande:

  • Pistskidor: 0-10 cm kortare än dig själv.
  • Allmountainskidor: Ungefär lika långa som dig själv, men välj hellre en något kortare skida än en som är något längre.
  • Offpistskidor: 0-20 cm längre än dig själv.
  • Topptursskidor: Något kortare än dig själv för prestanda både upp- och nedför berget.


Vikt

Eftersom din vikt påverkar din förmåga att kontrollera skidorna du står på är vikten en av de viktigaste faktorerna som avgör vilken skidlängd du ska välja. Generellt ska du som väger lite mer välja en längre skida än du som väger lite mindre. Använd tabellen nedan som en riktlinje, men glöm inte att justera efter din åkförmåga!

Vikt 55-60 kg 60-65 kg 65-75 kg 75-85 kg > 85 kg
Skidlängd 150 cm 155 cm 160 cm 165-170 cm 180 cm
Finjustera enligt följande:


  • Lägg till 5-10 cm om något av följande stämmer in på dig: Erfaren, någorlunda aggressiv åkare; gillar stora svängar och hög fart; lång i förhållande till vikten.
  • Dra av 5-10 cm om något av följande stämmer in på dig: Nybörjare; gillar korta svängar och låg fart; kort i förhållande till vikten; kvinna.


Snabba tips

  • För nybörjare: Korta och mjuka skidor eftersom de är enklare att svänga och lättare att åka långsamt.
  • För vana skidåkare eller tyngre åkare: Längre och hårdare skidor eftersom de är mer stabila i höga hastigheter.
  • För dig som vill utvecklas: Välj en skida som är lite över din förmåga, som låter dig göra framsteg med din åkning.
  • För dig som är vältränad: Längre och hårdare skidor eftersom du kommer orka trycka ner kanten i snön.
  • För dig som gillar korta svängar och låg fart: Välj en kortare skida.
  • För dig som gillar långa svängar och högre fart: Välj en längre skida.
  • För skidor med rocker: Ju mer rocker skidan har, desto längre skida kan du välja eftersom den faktiska åkytan - delen av skidan som ligger mot snön - blir kortare.
  • En som är liten och kraftig bör välja en lite längre skida än en som är lång och smal!
  • En sportig person kan välja en längre skida än den som är mer försiktig.







De bästa alpinskidorna baserat på åknivå


Som du säkert har förstått vid det här laget behöver du ta hänsyn till din åknivå när du väljer ut dina alpinskidor, oavsett skidkonstruktion eller skidlängd. Här har vi sammanställt det viktigaste du behöver tänka på om du är en nybörjare, en medelgod åkare eller en skidåkare på avancerad nivå.

Nybörjare

Vad som kännetecknar en skidåkare på nybörjarnivå är inte bara att de precis har börjat åka skidor, utan även att de generellt åker långsammare och försiktigare än erfarna åkare. Som nybörjare bör du prioritera komfort framför prestanda, och ska därför välja en smalare, mjukare och mindre vridstyv skida med bra grepp i backen. Eftersom de flesta lär sig åka skidor i pisten kan du som nybörjare välja en skida som är ungefär 10 cm kortare än kroppslängden. Är du tyngre eller mer vältränad kan du välja en lite hårdare skida än om du är lättare eller inte så vältränad.

Medelgoda åkare

Skidåkare på medelnivå åker skidor några gånger om året och klarar av de flesta backar i pisten, men vågar kanske inte riktigt släppa på farten när backen blir för brant. Som medelgod åkare bör du därför försöka hitta en balans mellan komfort och prestanda, men du har stor valfrihet i vilken skida du väljer. Läs igenom tipsen vi ger i den här guiden och fundera över hur du är som skidåkare. Gillar du stora svängar, eller korta? Höga hastigheter, eller låga? Vill du kunna åka i både hårda snöförhållanden (pist) och i puder (offpist)? Föredrar du en mjuk eller hård skida? Är du en mer aggressiv, kraftfull skidåkare, eller raka motsatsen? När du förstår hur du är som skidåkare kan du välja den skida som bäst passar in på dig. Tänk dock på att du behöver styvare skidor om du är tyngre eller åker i högre hastigheter, och att du bör välja en skida som är lite över din förmåga så att du har utrymme att utvecklas.

Avancerade åkare

Avancerade åkare är bekväma i alla typer av backar och i de flesta snöförhållanden, och vet vad de vill ha ut av sin utrustning. Som avancerad åkare bör du fokusera på prestanda, och ska leta efter ett par skidor som känns trygga och säkra i höga hastigheter. Därför vill du ha en skida som är vridstyv, men kan välja midjebredd, svängradie och längd efter den skidtyp du valt och vad som passar dig. Generellt kan du dock välja bredare skidor om du kör offpist, och längre skidor med högre svängradie för stabilitet vid höga hastigheter och stora svängar.




Rusta upp inför ditt alpina äventyr


På OutdoorExperten.se hittar du bl.a. skidor, pjäxor, stavar, skidglasögon, ryggsäckar och kläder för dina alpina skidäventyr.

/images/product/medium/64175.jpg
False
/images/product/medium/65904.jpg
False
/images/product/medium/64298.jpg
False
/images/product/medium/64166.jpg
False

/images/product/medium/64194.jpg
False
/images/product/medium/64028.jpg
False
/images/product/medium/65982.jpg
False
/images/product/medium/64816.jpg
False

/images/product/medium/63982.jpg
False
-46%
/images/product/medium/63963.jpg
False
/images/product/medium/64012.jpg
False
/images/product/medium/63997.jpg
False



Klicka här för att se hela utbudet » 



Vill du veta mer om alpinskidåkning?


Då kan du fortsätta läsningen med någon av de här guiderna:


Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…