20% rabatt på löpning
Ange koden RUNNERS20.
Se villkor.
Så väljer du alpinskidor

Så väljer du alpinskidor


Del 1 av 2 - De vanligaste skidtyperna

Med en bransch som ständigt utvecklas och trender som verkar ändras från säsong till säsong är det inte konstigt att det inte är helt enkelt att välja ut det perfekta paret alpinskidor. Många grottar snabbt ner sig i midjemått, rocker, styvhet och svängradie, istället för att fundera över det absolut viktigaste - var de åker skidor, och var de vill kunna åka.

Det här är den första delen av “Så väljer du alpinskidor”, i vilken vi presenterar fyra av de vanligaste skidtyperna - allmountainskidor, offpistskidor, pistskidor och topptursskidor - så att du påbörjar resan mot ett eget par alpinskidor i rätt ände. 

Vet du redan vilken typ av alpinskidor du är ute efter? Då kan du gå direkt till del 2: Skidkonstruktion och skidlängd!






Allmountainskidor


Allmountainskidorna klarar av det mesta fjället har att erbjuda och är ett perfekt val för dig som vill kunna använda ett par skidor över hela berget. Skidorna är designade för att klara av både hårda pister och orört puder offpist, men kommer på grund av sin mångsidighet aldrig vara den absolut bästa skidan för en specifik typ av terräng. Även om skidorna klarar av alla förhållanden på berget kan de vara mer eller mindre inriktade mot olika terränger. En pistorienterad allmountainskida är till exempel bra för dig som framförallt åker pist med enstaka turer utanför, medan en offpistorienterad allmountainskida är ett utmärkt val för dig som vet att du kommer åka mycket offpist, men även vill kunna åka i pisten. Oavsett hur du spenderar din tid på berget är allmountainskidorna ett säkert kort för dig som överhuvudtaget överväger att åka något annat än pist.

Konstruktion
  • Midja: Ofta en mellanbred midja mellan 80-110 mm, bredare än pistskidor men snäppet smalare än offpistskidor för prestanda i både hårda och lösa snöförhållanden. Pistorienterade allmountainskidor är ofta närmare den smalare midjan, medan offpistorienterade allmountainskidor går mer åt det bredare hållet.
  • Rocker: Ofta ett traditionellt spann för goda egenskaper i hårda snöförhållanden, i kombination med rocker fram eller både fram och bak för ökat flyt i lösare snö.
  • Svängradie: Vanligtvis mellan 16-25 meter, för både lugna, större svängar och skärande, korta svängar.


-20%
/images/product/medium/70107.jpg
False
/images/product/medium/64372.png
False
/images/product/medium/69877.jpg
False
/images/product/medium/70331.png
False


Klicka här för att se alla allmountainskidor » 

Offpistskidor


Till viss del överlappar offpistskidorna allmountain-kategorin, men är - precis som namnet antyder - enbart till för att åkas offpist. Offpistskidorna är till för dig som åker i ospårad terräng med mycket snö och därmed vill ha det allra bästa för offpiståkning. Även om du åker pist då och då kan det finnas en poäng med att ha ett par ordentliga offpistskidor om du älskar stora, episka puderdagar!

Konstruktion
  • Midja: Bredare än allmountainskidor, i regel mellan 110-125 mm. Är de över 120 mm är de rena puderskidor.
  • Rocker: Ofta ett traditionellt spann med rocker i fram- och bakända, men de bredare versionerna har ofta full rocker (omvänt traditionellt spann) eller platt rocker. Full rocker presterar bättre i djupt, lätt puder men är fladdriga i hårda snöförhållanden, medan en platt rocker ger bra flyt men även något bättre egenskaper i hårdare fören.
  • Svängradie: Ofta en stor svängradie på över 20 meter, för stora, fina svängar och höga hastigheter.


-15%
/images/product/medium/64374.png
False
-30%
/images/product/medium/57306.jpg
False
/images/product/medium/70102.jpg
False
-24%
/images/product/medium/57308.jpg
False


Klicka här för att se alla offpistskidor » 



Pistskidor


Enkelt sagt är pistskidor raka motsatsen till skidor för offpist, både när det kommer till var du åker dem och till skidornas konstruktion. Pistskidorna är, precis som det låter, framtagna för preparerade backar med hårdare underlag och isigare snöförhållanden, och är givetvis det ultimata valet för dig som spenderar det mesta av din åktid i pisten.

Konstruktion
  • Midja: Generellt sett en smal midja på 65-90 mm. Det gör den lätt att få upp på kant i hårdare snöförhållanden.
  • Rocker: Typiska pistskidor har ett långt traditionellt spann, och har idag ofta en nättare rocker framtill för lättare svängar. Bakdelen är dock relativt platt för att undvika sladd i slutet av svängen.
  • Svängradie: Varierar, beror mer på hur mycket sväng du själv vill ha. Generellt har dock pistskidor med bredare midja också kortare svängradie.


Topptursskidor


Toppturer skiljer sig från annan skidåkning nedför berget eftersom du istället för att åka lift förlitar dig på dina egna benmuskler för att ta dig uppför. Det är möjligt att använda vissa allmountainskidor för toppturer, såtillvida de är utrustade med turbindning och stighudar, men särskilt framtagna topptursskidor är att föredra om du går på topptur ofta, eftersom topptursskidor har en smalare, kortare konstruktion, ofta i kolfiber, som gör dem mycket lättare än vanliga allmountainskidor. Med tanke på att du inte bara ska få upp dig själv och skidorna till toppen utan även allting du har på dig och bär med dig, är en låg vikt absolut att föredra.

Konstruktion
  • Midja: Varierande bredd från 65-105 mm, beroende på vilken typ av topptur de är till för. Smalare skidor är t.ex. lämpliga för ski mountaineering, medan bredare är bättre för dig som fokuserar på nedfarten. Traditionella topptursskidor ligger mellan 75-80 mm.
  • Rocker: Ofta ett längre spann som ger bra grepp när du använder stighudar. Relativt raka med rocker framtill för bra prestanda och grepp i både mjuk och hård snö.
  • Svängradie: Varierar.


-19%
/images/product/medium/69891.jpg
False
-25%
/images/product/medium/64818.jpg
False
-29%
/images/product/medium/64174.jpg
False
/images/product/medium/64301.jpg
False


Klicka här för att se alla topptursskidor » 


Vill du veta mer om alpinskidåkning?


Då kan du fortsätta läsningen med någon av de här guiderna:


Läs också: Bästa skidjackan – så väljer du rätt jacka till skidbacken

Läs också: 5 varma skidhandskar för alpinskidåkning

Läs också: Varm skidjacka dam – 5 extra varma slalomjackor

Läs också: Skidstrumpa merinoull – 5 bra skidstrumpor för utförsåkning

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…