Experterna tipsar:
3 viktiga delar i din vandringsutrustning


Vilken utrustning ska du satsa lite extra på för att få en bra vandringsupplevelse? Vi tog frågan vidare till våra experter Johan Sundberg och Gina Johansen som båda är erfarna äventyrare. Här nedanför kan du läsa hur de rangordnar den viktigaste utrustningen när du ska ut och vandra.  Johan Sundberg:
"Investera i ett par bra kvalitetskängor"Att Johan Sundberg kan vandring är det ingen tvekan om. Han är utbildad till Svensk Fjälledare, vilket sedan konverterats till en internationell International Mountainleader-licens. Utöver det har han även kompletterat med en fransk FFS licens. Johan har jobbat som högalpin trekkingguide i över 20 år, och när vi ställer frågan om den viktigaste utrustningen är svaret tydligt:

– Att investera i ett par bra kvalitetskängor är av yttersta vikt. Detta är utan tvekan den viktigaste delen av din utrustning. Du kan ha den dyraste ryggsäcken och de bästa kläderna, men om kängorna inte stämmer kommer turen kännas bortkastad. Ett par bra kängor är anpassade till din fot och fungerar för den typ av tur du ska ut på. Tänk på att de ska vara ingångna och väl underhållna med sulor där gummit inte har torkat ut.  

Nästa sak på Johans lista är en ryggsäck som sitter bra och är anpassad för ditt äventyr:

– Genom att välja en ryggsäck anpassad för turen och din kropp besparar du din kropp onödigt slit. Du håller helt enkelt längre. Prova ut en ryggsäck som passar din anatomi, provpacka den med vikter och gå runt med den för att känna hur det känns. Ett tips är att ha någon med dig som vet hur en bra ryggsäck ska sitta, och som kan stå vid sidan om och se hur det ser ut. Mät ut din rygg och var noga med att ryggsäcken passar din längd.

Han fortsätter:

– Mitt andra tips när det kommer till ryggsäcken är att absolut inte köpa en som är för stor. En säck som fungerar till allt existerar inte, därför är det ingen bra idé att välja en 80-liters säck om du mestadels kommer genomföra turer på två till tre dagar.

Det sista Johan vill tipsa om kan verka som en liten del i din utrustning, men gör stor skillnad för komforten:

– Strumporna. Det går inte att använda kostymstrumpor eller fotbollsstrumpor, utan skaffa dig ett gäng strumpor avsedda för just vandring och trekking. De bör vara i ull/merinoull och vara dubbelvävda vid tå och häl för extra slitstyrka. Kom även ihåg liner-strumpan om du vandrar i skalkängor. Vandrar du med polstrade kängor, exempelvis Meindl Island, är liners inte lika viktigt.

Gina Johansen:
"En ordentlig ryggsäck underlättar"Gina Johansen är inte den som tvekar för att ge sig iväg på utmanande äventyr. Hon har bland annat skidat ensam från Nordkap till Jäckvik i Sverige och vandrat ensam till fots i över 70 mil på Bajkalsjön i Sibirien. När vi pratar med henne inför denna artikel befinner hon sig på en vandring som går från Lindesnes till Nordkap, en vandring som beräknas ta ca 3,5 månad. Så här listar hon den viktigaste vandringsutrustningen:

– Kängor. Att vara både torr och bekväm på fötterna är väldigt viktigt för en lyckad tur. Personligen föredrar jag höga stövlar som skyddar mer när man korsar älvar, de ger också mer stöttning i stenur och annan svår terräng. Om du vet att området är torrt och fritt från vattendrag kan en lägre känga med mer ventilation vara ett bättre val.

Men att välja ut ett par kängor som passar för ditt äventyr kan vara klurigt, därför tipsar Gina även om vad du kan tänka på vid köp:

– Passformen är viktig. Välj en bekväm känga som passar just din fot. Fundera även över vilken typ av terräng du ska röra dig i. Behöver du en hög känga eller en lägre? Kommer det vara många vattendrag och älvar i området du ska röra dig i, stenig terräng eller mer skog? Du kan även fundera kring kängans vikt, på längre turer är en lättare känga självklart bekvämare.

Näst på listan kommer ryggsäcken:

– En ordentlig ryggsäck underlättar för både rygg och axlar när du bär tungt och ska vandra långt. Var noga med passformen och välj gärna en med ett stabilt höftbälte som lyfter upp ryggsäcken, och på så vis avlastar axlarna. Välj volym och utrymme baserat på hur mycket packning du ska ha med på turen. Ett extra plus är om detaljer som små fickor finns med också.

Sist men inte minst vill Gina slå ett slag för skalkläder anpassade för vandring:

– Att investera i kvalité är både miljövänligt och du får vad du betalar för. Skalkläder är mer slitstarka och anpassade för sitt ändamål. De skalplagg du använder på sommarturen i regn och vind, fungerar lika bra på vinterturen i minusgrader.

Hon tillägger:

– Passformen på skalkläderna är mycket viktigt. Att köpa för tajta kläder är ingen bra idé, då det både blir svettigt sommartid och kallt vintertid. Köp hellre lite större plagg för att få plats med mellanlager om det blir kallt ute. Det du verkligen kommer värdera på vandringsturen är bra ventilation och flexibilitet i materialet, vilket gäller för både jackor och byxor. Detaljer som är sköna att ha på jackan är ventilationsdragkedjor under armarna, en justerbar huva och fickor som går att nå även när du bär ryggsäck. På byxorna är det skönt att kunna öppna upp på sidorna för att lufta, och hängslen kan också vara skönt, men det är en smaksak. Vissa byxor går det att knäppa upp bakdelen på, vilket kan vara en bra funktion för damer då du slipper klä av dig alla kläder för ett toalettbesök.
Kängor & ryggsäck viktigast


Trots relativt olika äventyrserfarenheter, listar alltså både Johan Sundberg och Gina Johansen vandringskängorna och vandringsryggsäcken som de två viktigaste sakerna i din utrustning. Vill du få en bra vandringsupplevelse är det alltså det du ska lägga ner lite extra tid, och kanske även pengar, på.

Att satsa på en riktigt bra skaljacka och schyssta vandringsstrumpor kommer självklart också ha stor betydelse för hur du upplever vandringen - men precis som Johan och Gina påpekar gäller det att vara noga med både material och passform även här. Dels för att undvika skav, men också för att behålla en behaglig kroppstemperatur. Följ även Ginas råd och köp lite större ytterplagg för att kunna få plats med t.ex. mellanlager - genom att tänka lager-på-lager kommer du långt. Vi tackar Johan och Gina för tipsen och tar med oss kunskapen inför framtida äventyr!Laddar…