Tips och råd inför din vandringstur


När du ska ut och vandra finns det mycket att fundera över när det kommer till kläder, utrustning och planering, speciellt om du har en längre tur som väntar. I den här artikeln ger experten Gina Johansen svar på vilka prylar hon anser ger mervärde ute på tur, och hur du planerar din rutt för att få en riktigt bra vandringsupplevelse.

Förutom grundutrustningen, vilka extraprylar skulle du rekommendera för att få en ännu bättre vandringsupplevelse?

– GPS. Det är alltid en säkerhet när vädret slår om och det t.ex. blir dimma och dålig sikt. Med GPS:en kan du fortfarande se alla turstigar och stugor som finns i området runt omkring dig. Idag finns det också GPS med SOS- och satellitfunktion, vilket gör att du kan skicka meddelanden när du inte har telefontäckning.

Att tänka på vid köp:
  • Behöver du en GPS med SOS- och satellitfunktion?
  • Laddningsmöjlighet? Batteri eller USB?
  • Batteritid
  • Vikt

– Dunjacka. Personligen har jag alltid en lätt dunjacka tillgänglig. Det är bra för att undvika att bli nedkyld när du pausar under vandringen, eller kommer fram på kvällen. Välj gärna en dunjacka som du kan ha över skaljackan, det värmer mer än vad du tror och temperaturerna kan snabbt ändras även en varm sommardag på fjället.

Att tänka på vid köp:
  • Vikten, välj en så lätt dunjacka som möjligt som tar lite utrymme i ryggsäcken
  • Passformen. Den ska ha plats för en skaljacka eller andra plagg under utan att sitta tajt.

– Vandringsstavar. Jag kan inte vara utan mina stavar när jag bär tungt. Det avlastar både knän och rygg, samtidigt som du får extra stöttning i svår terräng och över älvar. Speciellt i uppförsbackar hjälper det enormt mycket att avlasta benen, och med ett par stavar får armarna hjälpa till att jobba lite. Viktigast är att staven är lätt, hopfällbar och justerbar i längden. Beroende på vad för typ av terräng är det möjligt att du vill ändra längden på staven under turen.

Vad är viktigast att tänka på när man förbereder sig inför en vandring?

1. Studera kartan innan och planera din rutt noga. Hur ser terrängen ut där du ska gå? Även om du vandrar på leder är det viktigt att veta vart du ska och hur området ser ut. Fundera på hur långa etapper du ska gå per dag och om du t.ex. kommer behöva korsa älvar.

2. Håll alltid koll på väder och vind, d.v.s. packa och planera därefter. Kom ihåg att vädret kan slå om väldigt fort på fjället.

3. Maten. Kom ihåg att räkna med att vandringen kan ta längre tid än du först tänkt. Allt kan gå fel och därför kan det vara smart att ha mat för några extra dagar. Det går åt mycket energi på tur.


Nybörjare på vandring?

Klicka här för att läsa artikeln “Experterna tipsar” där Gina och Johan Sundberg rankar de tre viktigaste delarna i vandringsutrustningen >>


Laddar…