Guider

Guider, tips & packlistor


Här har vi samlat guider och tips som är tänkt att underlätta val av olika produkter som tält, kängor och sovsäckar m.m. Vi har också samlat kunskap om hur du underhåller dina produkter så att dom håller länge och att funktionen därmed består.


Produktguider


Vad ska man tänka på när man köper en träningsklocka? Vilka funktioner är viktigast?

Här hittar du tips och viktig information om vad du behöver tänka på när du ska köpa sovsäck. 

Vad ska du tänka på när du väljer vad du skall ha på fötterna under en vandring? När lämpar sig kängor eller vandringsskor bäst? I den här guiden förklarar vi de du behöver veta för att göra ett bra val . 

Vi guidar dig i valet av vandringsbyxor så att du kan hitta den bästa byxan för dig.

Här kan du läsa om vad du bör tänka på när du ska köpa din nya ryggsäck.

Här hittar du viktiga saker att tänka på när du ska köpa nytt tält.

Hur ska man tänka när man väljer liggunderlag? I denna guide förklarar vi skillnaden mellan några av de vanligare varianterna på marknaden.

Tips på vad du kan tänka på när du väljer löparskor.

Letar du efter Friluftskök? Här har vi sammanställt en guide för dig som vill veta vad som egentligen skiljer sig mellan olika modeller, bränslen och begrepp.

Funderar du på att att köpa kajak? Genom att läsa den här guiden så kommer det bli lättare för dig att välja rätt modell. Vi går även igenom vilken utrustning du kan tänkas behöva samt ger förslag på packlista, mat samt några goda råd om paddlingsteknik.

Med hjälp från det svenska varumärket Lundhags som är riktiga proffs på långfärdsskridskor, guidar vi dig genom viktig utrustning du behöver ha koll på inför ditt äventyr på isen. Få tips och kunskap om exempelvis skridskor, pjäxor, isdubbar, pikstavar, kläder och skridskoryggsäckar.

Tillsammans med Peak Performance har vi låtit guiden och lavinteknikern Robert Ungh testa den populära skidjackan Vertical Jacket under ett riktigt skidäventyr. Läs recensionen och se hur skaljackans egenskaper som slitstyrka, vattentäthet och andningsförmåga kan komma till användning på olika sätt under en lång dag i skidbacken.

Vår ambassadör Johan Sundberg har över 20 års erfarenhet av högalpina vandringar - och med sin långa erfarenhet och stora kunskap är han helt rätt person att vända sig till när det kommer till tips på både kläder och ryggsäckar för vandring. Läs Johans recensioner om hans senaste utrustning!

Packlistor & aktivitetsguider


Lär dig hur du bäst klär dig för alla väder!

Guide för orientering med kompass

Klättring är en omfattande sport med många olika discipliner/former. För att du ska få en bättre översikt över de vanligaste disciplinerna har vi sammanställt den här guiden.

Tips för dig som redan löptränar eller funderar på att börja. Här hittar du garanterat något intressant oavsett om du är nybörjare eller har löptränat länge.

För att göra din vandring bekväm är det viktigt att veta hur fötterna ska förberedas inför och skötas under själva vandringen.

Ska du ut och vandra? Kolla in den här packlistan så kan du vara trygg i att du inte glömt något viktigt.

Är du nyfiken på långfärdsskridskor men vet inte vart du ska börja? Läs denna guide så får du stenkoll på vilken säkerhetsutrustning som krävs, vad du ska ha med dig i ryggsäcken och vad som är viktigt att tänka på.

Är du osäker på vilken skostorlek du ska välja när du ska köpa kängor? Lär dig hur du enkelt mäter dina fötter för att hitta rätt skostorlek för just dig.

Bara för 5 år sedan fanns det fortfarande inget på marknaden som hette swimrundräkt, men i samma raketfart som swimrun har vuxit har även efterfrågan på anpassade våtdräkter gjort det. Så vad ska du egentligen tänka på när det kommer till en våtdräkt som ska kännas smidig både i vatten och på land? Här kan du läsa Kristin Larssons bästa tips!Vandring & friluftsliv i Sverige


Här har vi samlat några tips på vandring och härliga naturupplevelser i Sverige.

Laponia är det latinska namnet på Lappland. Området togs 1996 upp på Unescos världsarvslista då det anses uppfylla fem av de olika kriterium som Världsarvskommittén ställer upp för att vara med på listan.

Alla fjällstationer har gemensamt att de är belägna på ofta avlägsna platser i vår fjällvärld, många i närheten av naturreservat och nationalparker. De ligger alla vid starten av eller längs med vandrings- eller skidleder. Rent boendemässigt är fjällstationen en blandning av fjällhotell, pensionat och vandrarhem. Fjällstationernas lägen gör dem perfekta som start, delmål eller slutmål för din fjällvandring på både sommaren och vintern.

Skötselråd för kläder & skor


Här hittar du tips och skötselråd om hur du på bästa sätt förlänger livslängden och optimerar funktionen på dina kängor.

Skötselråd och rengöringstips för din Muurikka.

Vill du veta hur du på bästa sätt sköter om dina ullkläder? Ull är ett naturmaterial som behöver tvättas och torkas med varsamhet för att behålla både form och värmande egenskaper. Här kan du läsa våra bästa tips för att dina ullkläder ska få ett så långt liv som möjligt.

En guide för hur du på bästa sätt ska tvätta och sköta olika plagg tillverkade av Gore-Tex®.Artiklar & Undersökningar


I en ny undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Icebug avslöjas att varannan svensk någon gång halkat och skadat sig - och att hela 63% undviker att aktivera sig utomhus under vintern. Hur påverkar halkan dig?

Är du en av dem som ger upp uteträningen så fort vinterkylan börjar göra sig påmind? I så fall - tänk om! Din löpning behöver inte flytta inomhus bara för att det blir vintern flyttar in till Sverige.

Att förbereda sig inför en tävling innebär mer än bara hårdträning, så varför inte lära dig av tävlingsproffset och den nuvarande världsmästaren i tävlingen ÖtillÖ, Kristin Larsson? I den här artikeln kan du ta del av hennes bästa tips för att utforma ett lyckat tävlingsupplägg och komma ett steg närmare förstaplatsen!

Vad är egentligen grejen med swimrun? Sporten blir större för varje år som går, men varför lockar det så många? I den här artikeln berättar Kristin Larsson, nuvarande världsmästare i swimruntävlingen ÖtillÖ, om vad swimrun betyder för henne, om hennes drivkrafter och vilka fördelar sporten för med sig. Låt dig inspireras och ta reda på varför du också borde våga dig på denna växande sport!

Nyfiken på hur det skulle vara att ta med barnen på en tältutflykt mitt i vintern? I den här artikeln beskriver outdooratleten Kristin Larsson sin upplevelse kring hur det är att tälta med sin son i kyla och snö. Du får även användbara tips & förslag på utrustning, allt från tält & friluftskök - till barnets gosedjur!

Vilken utrustning ska du satsa lite extra på för att få en bra vandringsupplevelse? Vi tog frågan vidare till våra experter Johan Sundberg och Gina Johansen som båda är erfarna äventyrare. Här nedanför kan du läsa hur de rangordnar den viktigaste utrustningen när du ska ut och vandra.

Hur gör en för att lyckas med träningen tillsammans med barn? Här är fem tips från den toppresterande outdooratleten Kristin Larsson som har flerfaldiga vinster, förstaplatser och banrekord i bagaget. Med tre barn ser vardagen lite annorlunda ut och hon har fått lära sig att anpassa träningen med hjälp av bland annat multisportvagnar och bärstol. Läs och inspireras!

När du ska ut och vandra finns det mycket att fundera över när det kommer till kläder, utrustning och planering, speciellt om du har en längre tur som väntar. I den här artikeln ger experten Gina Johansen svar på vilka prylar hon anser ger mervärde ute på tur, och hur du planerar din rutt för att få en riktigt bra vandringsupplevelse.

Undrar du hur du bäst förbereder dig inför en kommande vandring? Eller vilken utrustning som kan ge mervärde ute på tur? Låt experten Johan Sundberg ge svar på frågorna och guida dig till en ännu bättre vandringsupplevelse!

Fleecejackan som är ett älskat favoritplagg i mängder av äventyrares garderober, hur blev det egentligen så? Upptäck storsäljaren Power Houdi från Houdini och se för dig själv vad det är som gör den så underbar!

Hur skulle klassiska vandringskläder se ut om de hade dagens tekniska innovationer? Svaret finner du i Norrønas Svalbardkollektion som du kan utforska här!

Inspireras och motiveras av skidorienteraren Tove Alexanderssons bästa tips på hur du gör utomhusträningen till en vana både sommar och vinter!

En skidsemester till mäktiga fjälltoppar, breda nedfarter och hisnande branter behöver inte innebära en flygresa till Alperna. Läs vår guide och inspireras av vad 9 olika skidorter i Sverige, Norge & Finland har att erbjuda!

Kristin Larsson är en trefaldig världsmästare i swimruntävlingen ÖtillÖ med hela 4 förstaplatser i bagaget. Men vad ligger bakom den stora framgången? I den här artikeln listar Kristin sina 8 bästa träningstips och hon ger dig även värdefulla tips på den viktigaste utrustningen.

Laddar…