Tips för en bättre vandringsupplevelse


Undrar du hur du bäst förbereder dig inför en kommande vandring? Eller vilken utrustning som kan ge mervärde ute på tur? Låt experten Johan Sundberg ge svar på frågorna och guida dig till en ännu bättre vandringsupplevelse! Med över 20 års erfarenhet som högalpin trekking-guide har han en hel del viktiga saker att dela med sig av kring både planering och utrustning.

Förutom grundutrustningen, vilka extraprylar skulle du rekommendera för att få en ännu bättre vandringsupplevelse?

– Powerpack. Det är extremt viktigt att du har en extra laddare till mobilen, radion och GPS:en. Du ska alltid kunna kontakta omvärlden och veta vart du själv befinner dig. Om du ska iväg på en längre tur eller expedition är det bra om du väljer en solcellsladdare.

– Pannlampa. Skaffa en modell som ger dig maximalt med lumen i förhållande till sin vikt. Välj en som har ett batteripack fram, så kan du ligga i sovsäcken och läsa utan att ha ett batteri i bakhuvudet.

– Vandringsstavar. Ett par lätta vandringsstavar är ett ovärderligt verktyg i bergen och är lika hjälpsamt uppför som utför. Välj ett som går att montera ned i tre delar och har ”långa” vadderade handtag.

Vad är viktigast att tänka på när man förbereder sig inför en vandring?

1. Fysisk träning och återigen fysisk träning. Du kan aldrig vara för tränad, om du har god fysisk form kommer du kunna njuta otroligt mycket mer av din högalpina vandringstur. Tänk på att börja träna i god tid inför vandringen, vänta inte till tre veckor innan avresa.  

2. Information. Ta reda på var du ska och tala med någon som gjort turen förut. Ta reda på all fakta om turen som bara möjligt. Om du ska gå med guide, ring guiden och få all information du kan. Titta på kartor och läs turbeskrivningar. Påläst är förberedd.

3. Provpacka. Plocka fram allt som ska med och provpacka ryggsäcken. Ett bra knep är att lägga ut allt framför dig och sedan plocka bort minst 30% av allt. Det är lätt hänt att släpa med sig för mycket, och ju större säck - desto mer onödiga prylar. Fyll upp alla vattenflaskor, lägg i ALLT du tänker ha med och gå runt med ryggsäcken hemma i skogen. Fundera på om allt verkligen  känns bra, försök att inte fuska med detta steg. 


Nybörjare på vandring?

Klicka här för att läsa artikeln “Experterna tipsar” där Johan och äventyraren Gina Johansen rankar de tre viktigaste delarna i vandringsutrustningen >>


Laddar…