400 kr EXTRA rabatt vid köp över 2000 kr* | Kod: 400off
*Gäller ej produkter märkta "Exkluderad vara", Mountain Equipment, Härkila, Tacx, Wahoo, Lumonite, LedX, Leatherman, Norrøna, Tentipi, Thule, mat, elektronik, cyklar & kajaker. Dras från nuvarande pris. Giltig t.o.m. 2/2-2023.
Produktguide för Långfärdsskridskor

Produktguide för Långfärdsskridskor


Det är ingen nyhet att det krävs en hel del utrustning för att åka långfärdsskridskor, men det finns en god anledning till varför du inte bara ska ta på dig ett par skridskor och ge dig ut på isen. När du åker långfärdsskridskor färdas du på ett levande underlag som ständigt formas av väder och vind. Den starka isen du åkte på igår kan ha försvagats under natten och vara livsfarlig att röra sig på dagen efter. Du behöver därför rätt sorts utrustning för att kunna förebygga olyckor och rädda både dig själv och dina kamrater om så behövs. Dessutom är det mycket roligare att åka långfärdsskridskor när du har utrustning du kan lita på och vet hur du hanterar den - först då infinner sig den riktiga frihetskänslan!

I den här guiden har vi samlat ihop tips på utrustning från det svenska varumärket Lundhags, som är riktiga proffs på långfärdsskridskor! Fyll på med kunskapen du behöver inför ditt skridskoäventyr och bli ett proffs på pjäxor, isdubbar, ispikar, skridskoryggsäckar och säkerhetsutrustning du också.
Välj långfärdsskridsko efter behov & vana


Beroende på hur van du är att stå på ett par långfärdsskridskor och vad du vill få ut av din åkning, kan du välja olika typer av skridskor och bindningar. Om du är nybörjare och inte är säker på om långfärdsskridskor är något för dig (eller om du ger dig ut på isen väldigt sällan), kan det vara praktiskt att välja bindningar som fungerar med ett par vanliga kängor. Då slipper du köpa pjäxor tills långfärdsskridskoåkningen blivit ett gediget intresse. Är du en van åkare kan en färdigmonterad skridsko med lös häl passa dig, t.ex. Lundhags T-skate NNN BC med BC-bindning. Den lösa hälen ger dig bra flexibilitet och maximerar känslan genom hela skridskoskäret. 

Längden på dina långfärdsskridskor beror helt på vad du själv föredrar. Det du kan ha i åtanke är att skridskorna känns smidigare och följsammare ju kortare de är, men som referens trivs de flesta fötter med längden 45 centimeter. Ibland anges även skridskons åkradie - det är för att du ska få en uppfattning om hur lång kurvan blir när du svänger. Ju kortare åkradien är, desto snabbare svänger du.


br />Pjäxor till långfärdsskridskor


Oavsett om du väljer kängor eller pjäxor till din långfärdsskridskoåkning ska du se till att de sitter bra på foten. De ska sitta stabilt och varken glappa eller klämma åt någonstans. Ett tips till dig som åker med högt skaft på dina kängor är att inte knyta dem hela vägen upp. Då får du njuta av lite mer flexibilitet, känsla och rörlighet. En löstagbar innersko i ull är också att rekommendera om du åker med ett par kängor. Den andas, värmer och torkar snabbt om det skulle bli blött.

En löstagbar innersko i ull hittar du även i pjäxan Lundhags Guide BC, som är en delvis vattentät pjäxa. Vill du satsa på ett par pjäxor som är helt vattentäta finns även Lundhags Nord BC.


br />Testa isen med pikstavar


Pikstavar, eller ispikar, är dina känselspröt när du åker långfärdsskridskor. Med dem kan du kontrollera isens bärkraft och förhindra olyckor. Minst en person i ditt sällskap måste därför ha en ispik för att kunna testa isen framför resten av åkarna.

Har du en kombinerad ispik/åkstav som t.ex. Lundhags Striim, kan de även användas för stakning och att hålla balansen. Kom ihåg att du behöver pikskydd till dessa stavar för att skydda de vassa spetsarna. När du väljer längden på din ispik ska de ska nå ungefär mellan armbåge och armhåla.


br />Isdubbar - en billig livförsäkring


Att isdubbarna räddar ditt liv är ingen garanti - men det ökar dina chanser markant att överleva om du skulle gå igenom isen. Du ska därför alltid ha dina isdubbar lättillgängligt runt halsen (aldrig i ryggsäcken) när du ska åka långfärdsskridskor, på så vis är du redo att agera snabbt om du behöver. Innan du ger dig av kan det vara en bra idé att du testar att lossa dina isdubbar några gånger när du har dem runt halsen. Då får du in en känsla för hur mycket kraft som behövs och kan göra det snabbt från muskelminnet i en stressad situation där du sannolikt kommer vara i chock.

Har du ett par isdubbar som varit med i några år kan det vara bra att göra en kontroll av dem. Hur bra grepp får du egentligen om handtagen och är de fortfarande vassa nog att få fäste i isen? Vi rekommenderar att du väljer ett par isdubbar med gummihandtag, t.ex. Lundhags Grip Ice Claw då dessa är enklare att greppa med kalla, blöta handskar än de som har plasthandtag. De har även en visselpipa så att du kan påkalla uppmärksamhet.


br />Kläder för en dag på isen


Värme, rörelsefrihet och fukttransport är viktiga egenskaper i de kläder du väljer att ha på dig när du åker långfärdsskridskor. Eftersom du kommer färdas i vind är det nämligen viktigt att du har kläder som hjälper dig bevara en komfortabel kroppstemperatur. Det gör du bäst med ett fullständigt baslager (underställ, underkläder & strumpor) i ett material som andas, exempelvis merinoull, följt av ett mellanlager som är anpassat efter hur kallt det är ute (ju kallare det är, desto varmare mellanlager). Toppa med jacka, byxor, mössa och vantar efter väder. Lundhags Kring Set består av en jacka och byxa i softshellmaterial framtagna specifikt för långfärdsskridskoåkning. Materialet tillåter rörligheten du behöver på isen och setet finns i både dam- och herrmodell.

Kom även ihåg att packa ett komplett ombyte i drybags som du tar med dig i skridskoryggsäcken!


br />Räddningslina, Skridskoryggsäck & Secura Safety System


- Lundhags trestegsraket för en säker tur på långfärdsskridskor

Lundhags har utvecklat ett säkerhetssystem i tre steg bestående av en skridskoryggsäck, räddningslina och säkerhetssele. Detta säkerhetssystem gör det enklare att både rädda andra och själv bli räddad på isen. Även om du har isdubbar kan det nämligen vara tungt och svårt att komma ur en isvak, men har du någon som hjälper till blir det genast enklare att ta sig till säkerhet.

Säkerhetsselen, Secura Safety System, har ett grenband och förlängningsband med karbinhake som monteras på en kompatibel skridskoryggsäck. Tillsammans med ryggsäcken bildar de en räddningssele. Ett exempel på en ryggsäck som är kompatibel med Lundhags Secura Safety System är Lundhags Gero 35 WP. Personen som ska utföra räddningen kastar räddningslinan till den som är i isvaken, varpå personen i isvaken fäster räddningslinan i karbinhaken. Så fort det är gjort kan räddaren börja dra, samtidigt som personen i isvaken hjälper till med sina isdubbar. Räddningslinan ska alltid förvaras lättillgängligt, t.ex. i sidfickan på din Gero 35 WP. Du kan även förankra räddningslinan i din säkerhetssele.
Utrustning för långfärdsskridskoåkning:/images/product/medium/48055.jpg
False
Lundhags Speik Ice 42 - Ryggsäck till långfärdsskridskor
-15%
/images/product/medium/25752.jpg
False
/images/product/medium/42606.jpg
False
Lundhags Nord Bc- Grön Tur- och skridskokänga med mellanhögt skaft.
/images/product/medium/29452.jpg
False
Lundhags Knee PadsKlicka här för att se hela sortimentet »

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…