9 Tips på Skidåkning i Sverige, Norge & Finland

9 tips på skidorter i Sverige, Norge & Finland


En skidsemester till mäktiga fjälltoppar, långa nedfarter och hisnande branter behöver inte innebära en flygresa till Alperna. Här i Sverige finns riktigt bra skidorter där du hittar bland annat offpist, fun parks, breda längdspår och afterski, vilket gör att det finns något för såväl familjen som kompisgänget. Känner du att du har utforskat skidåkningen i Sverige tillräckligt finns minst lika mycket att upptäcka i våra grannländer! Fjällvärlden som breder ut sig över Norge, Sverige och Finland kan nämligen ge en känsla av ett riktigt vinterparadis med enorma mängder snö, renar och, om du har tur, kanske även norrsken. Här nedanför hittar du totalt nio tips på skidåkning nära hemmaplan - kanske blir någon av destinationerna ditt nästa resmål?
3 tips på skidorter i Sverige


Sälen, Idre, Romme, Säfsen… Listan kan göras lång när det kommer till skidorter i Sverige! Den här gången har vi valt att fokusera på skidåkningen i Funäsfjällen, Klimpfjäll och Åre - tre platser av olika storlek med sina egna kännetecken.

1. Funäsfjällen


» Skandinaviens största skidområde

Funäsfjällen är ett perfekt ställe att åka till om du har svårt att välja mellan en lugn eller fartfylld fjällsemester - eller om ni är flera i familjen som vill olika saker! Här finns sex stycken skidområden som säkerställer att det finns någonting som passar alla nivåer och humör. Med ett enda liftkort kan du få tillgång till samtliga områden, och med hjälp av skidbussen tar du dig enkelt mellan de olika backarna.

De skidområden du hittar i Funäsfjällen är Funäsdalsberget, Tänndalen, Tänndalsvallen, Tännäskröket, Ramundberget och Kappruet.

Vill du veta mer om vad Funäsfjällen har att erbjuda? Besök Funäsfjällens hemsida här »

2. Klimpfjäll


» Lugn & skön fjällsemester för familjen

I vintriga Lappland hittar du Klimpfjäll - ett mindre, mysigt skidområde med runt 20 nedfarter som omges av ett vackert fjällandskap.

Här finns varierande nedfarter som passar oavsett tidigare erfarenhet och ålder, möjlighet till offpiståkning samt en liten fun park. För dig som vill komma undan långa liftköer och hets är Klimpfjäll ett skidparadis du inte får missa. 

För mer information om Klimpfjäll, besök deras hemsida här »

3. Åre


» Skidåkning som passar alla oavsett ålder, dagsform & erfarenhet

Åre ligger vackert beläget vid Åresjön i Jämtland och är en storfavorit för friluftsentusiaster av alla dess slag. Här finns fjällaktiviteter som väntar både sommar och vinter, och under vintermånaderna finns fantastiska möjligheter för skidåkning - oavsett om du söker alpint, längd eller turskidåkning. Med runt 100 nedfarter hittar du, kompisarna eller familjen garanterat något som passar oavsett dagsform. 

Barnområden finns i Duved, Tegefjäll och Björnen, men även söder om Åre finns riktiga familjefjäll som t.ex. Edsåsdalen och Trillevallen. 

Läs mer om Åres Vinter- och sommaraktiviteter här »
3 tips på skidorter i Norge


Skidåkningen i Norge kännetecknas av höga toppar, långa nedfarter och otroliga vyer, vilket lockar allt från familjer och kompisgäng till professionella skidåkare. Här kan du få en känsla om vad skidorterna Trysil, Narvik och Oppdal har att erbjuda!

1. Trysil


 » Största skidorten i Norge - bara en timme från Sälen

Trysil är Norges största skidanläggning och en välkänd skiddestination även för oss svenskar. Kanske är en av anledningarna att det endast ligger ca en timme från Sälen! Skidåkningen i Trysil är omväxlande, rolig och utmanande, för den som vill.

I Trysil kan du variera skidåkningen i ca 70 nedfarter där du hittar stora barnområden, utmanande offpist, längdskidåkning och fun parks där du kan öva hopp och tricks. Oavsett vad du väljer får du en riktigt skön utförsåkning! 

Läs mer om Skidåkningen i Trysil här » 

2. Narvik


» Tuff skidåkning för våghalsen

Välkommen till Nordnorges stolthet! I Narvik finns den högsta höjdskillnaden av alla skidanläggningar i Norge och därmed också riktigt tuff skidåkning för dig som gärna tar dig an en utmaning. Det finns närmare 20 nedfarter med många röda backar och riktigt bra offpiståkning i svår terräng!

För topptursälskaren är Narviksområdet ett riktigt himmelrike. Här finns hundratals toppar på svindlande höjder med oslagbara vyer - det är helt enkelt något utöver det vanliga som måste upplevas med egna ögon.

Läs mer om vad Narvik har att erbjuda här »

3. Oppdal


 » "Oppdal så klart!" - Här finns allt

Skidanläggningen i Oppdal kan vara Norges svar på Åre! Här finns mängder av friluftsaktiviteter under både sommar och vinter, och väljer du att resa hit under vintertid får du ta del av allt du kan önska av en skidort. Deras slogan "Oppdal så klart" sammanfattar det väl; ett solklart val oavsett vad du vill få ut av din åkning.

I Oppdal kan du njuta av fina, breda nedfarter, två fun parks, ett stort barnområde, topptursåkning, branta backar, samt preparerade och vackra längdspår. Utbudet ger barnen, nybörjaren och adrenalinjägaren utmaningar på rätt nivå.

Läs mer om skidåkningen i Oppdal här »3 tips på skidorter i Finland


I Finland finns riktigt bra skidåkning att ta del av, t.ex. i Levi, Ruka och Tahko som du kan läsa om här. Levi och Ruka ligger i finska Lappland, som bjuder på en makalöst vacker miljö att upptäcka på skidor. Överlag kännetecknas de finska skidorterna av ett lugnare tempo där du kan njuta fullt ut av vad naturen har att erbjuda.   


1. Levi


 » Största skidanläggningen i Finland 

Levi ligger i finska Lappland och är en av Finlands mest populära skidanläggningar. Här är det riktigt bra snöförhållanden vilket ger en lång säsong från november till april, och du får varierande skidåkning i närmare 50 pister av olika längder och svårighetsgrader.

Som skidort är Levi ett riktigt bra alternativ i sin helhet, både för familjesemestern och kompisresan. Här finns after ski och möjlighet till att njuta av andra vinteraktiviteter, som till exempel att åka hundsläde. Det är en skidort för alla helt enkelt!

Läs mer om skidanläggningen Levi här » 

2. Ruka


 » Nybörjarvänlig skidort med snögaranti

I finska Lappland ligger även skidanläggningen Ruka som bjuder på närmare 40 nedfarter, med en majoritet av blåa och röda backar. Ruka en nybörjarvänlig skidort kryddad med några få, utmanande svarta backar.

Ta en lugn åktur i de blåa backarna, testa dina gränser i en svart nedfart, eller prova på ett hopp eller två i Ruka Park. Här finns plats för alla, oavsett om ni är en barnfamilj eller ett stort kompisgäng! Och för den som vill kan dagen avslutas med härlig stämning på after ski. 

Läs mer om vad Ruka har att erbjuda här »


3. Tahko


 » Skidåkning nära stadens puls

Om Oppdal är Norges svar på Åre kanske Tahko är Finlands bidrag! Detta är en friluftsanläggning som är full av liv under både sommar och vinter. Unikt är dock att Tahko ligger mindre än en timme bort från storstaden Kuopio - vilket betyder att stadens puls aldrig är långt borta.

Skidåkningen i Tahko erbjuder ett tjugotal nedfarter och vackra längdspår, och det är en perfekt destination för den som önskar en mängd andra vinteraktiviteter att roa sig med om lårmusklerna börjar bli trötta. Varför inte prova på rensläde eller icekarting, det vill säga gokart på is?  

Läs mer om Tahko här »
Laddar…