Skötselråd till Muurikka
Ordet “murbottenpanna” är det nog inte så många som känner igen, även om de flesta skulle veta exakt vad en murbottenpanna var när de såg en. Det är nämligen det finlandssvenska ordet för de stora och runda stekhällar av varmvalsat stål som det finska företaget Muurikka har kommit att bli synonyma med, och som idag älskas av naturälskare och utomhuskockar över hela världen. En Muurikka är perfekt när du behöver tillreda större mängder mat över öppen eld och ger tack vare sin skålformade konstruktion en jämn värmespridning över hela stekytan. I den här guiden hittar du instruktioner kring hur du bör ta hand om och hantera din Muurikka på bästa sätt, för att du ska kunna njuta av stekhällen så länge som möjligt!
Inför första användningen av din Muurikka
Innan en Muurikka används för första gången behöver du bränna in den för att den ska fungera så bra som möjligt. Detta gör du genom att både tvätta och fettbehandla den. Vid användning kommer sedan stekhällen att patineras och mörkna ytterligare, så ju oftare du använder din Muurikka, desto bättre kommer den fungera!
Hur du rengör din Muurikka
För att din stekhäll alltid ska fungera som den ska är det viktigt att du rengör den. Det enklaste är att rengöra stekhällen i direkt samband med att den använts, då kommer pannan hålla längre. En viktig sak att tänka på är att inte använda diskmedel när du rengör din Muurikka efter du har använt den, då diskmedlet löser upp fettet som skyddar stålet och du behöver bränna in stekhällen igen. Ingen fara skedd, men en smula tröttsamt att behöva göra om när det egentligen inte behövs.
Muurikka Silava
Ett universellt stekfett på tub som är mycket bra att använda för att fettbehandla och underhålla allt från stekhällar och stekpannor till grytor och andra produkter i gjutjärn. Fettet går även bra att använda vid matlagning, särskilt vid stekning eftersom många uppskattar den knapriga stekytan fettet skapar på det som steks. 70% ryggspäck från svin, 30% rapsolja från Finland.
Muurikka Paistospray
En stekspray för dig som vill steka i så lite fett som möjligt då den skapar ett tunt lager stekfett i pannan. Steksprayen är lämplig för all stekning, både på stekhällar, halster, grillar och för smörjning av kak- och stekformar. Innehåller rapsolja och sojalecitin.
Muurikka Stekspade
Den breda stekspaden fungerar utmärkt både för matlagning och för den efterföljande rengöringen. Tillverkas av rostfritt stål med ett handtag av trä.
Muurikka Skyddspåse
Muurikkas skyddspåsar av kraftigt tyg är perfekta för förvaring av din stekhäll. Påsen håller pannan ren och skyddad från rost, och har även fack för att förvara eventuella tillbehör. Skyddspåsarna finns i två storlekar, en för stekhällar på 48 cm och en för 58 cm. Det finns även skyddsöverdrag till andra produkter från Muurikka, som ett överdrag till deras elrökugn.
Se allt från Muurikka här!
Förvaring av din Muurikka
Stekhällarna från Muurikka är ordentligt hållbara, men för att din Muurikka ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Förvara den på en torr plats där den inte riskerar att utsättas för rost, repor eller andra liknande skador, gärna i en av Muurikkas praktiska tygpåsar. Om du inte ska använda stekhällen under en längre period kan det vara bra att rengöra den ordentligt och göra en ny infettning innan du lägger undan den. Följ instruktionerna ovan.
Om din Muurikka rostat
Risken för rost minskar givetvis om du ser till att hålla Muurikkan ren och torr och förvarar den på rätt sätt, men det är ingen fara om rost skulle förekomma. Om Muurikkan rostat tar du lite stålull eller en grillborste och gnider på rostfläckarna till de försvunnit. När rosten har avlägsnats är det bra om du rengör stekhällen enligt stegen för rengöring ovan och därefter fettbehandlar den på samma sätt som inför första användningen. Efteråt kan du använda din stekhäll precis som vanligt.