Sverige (SEK)

Upp till 50% på tält  |  Handla här

Allt du vill veta om Hoka löparskor

“Radical change often comes about in trying to solve a simple problem”

När Hoka grundades av Jean-Luc Diard och Nicolas Mermoud år 2009 stod deras löparskor i stark kontrast till den minimalistiska trenden som då var det allra senaste inom branschen. Med utgångspunkt i frågan “Hur får vi det att gå snabbare?” skapade Jean-Luc och Nicolas istället en maximalistisk trailrunsko som hånades av redan etablerade löparskomärken, men som snabbt omfamnades av löpare världen över. Idag har företaget flera populära modeller för både löpning och trailrunning - i den här guiden går vi igenom några av dem för att hjälpa dig på traven när du ska välja ut ditt nästa par Hoka-skor.

Hokas tre främsta teknologier

Sedan Hoka grundades har de valt att gå sin egen väg, inte bara när det gäller designen på löparskorna utan även när det kommer till teknologierna bakom. Om du någonsin har provat ett par Hoka-skor vet du redan hur de känns, men du vet kanske inte vad det är som gör att Hoka löparskor skiljer sig från andra löparskor.

Dämpande mellansula: Hoka har kommit att bli synonymt med högkvalitativ dämpning - allt tack vare löparskornas dämpande mellansula! Under åren har dämpningen blivit lättare, mer responsiv och hållbar, men nivån av dämpning är fortfarande densamma.

Meta-Rocker: Majoriteten av Hoka löparskor är idag utrustade med Meta-Rocker, det vill säga den distinkta rullsulan som ger löparskorna sin säregna form. Ett lågt dropp från häl till tå kombinerad med den unika mellansulan kompletterar ditt naturliga löpsteg och driver dig framåt. Av modellerna vi lyfter fram här är det bara trailskon Torrent som saknar Meta-Rocker.

Active Foot Frame: Genom att bädda in hälen och foten i mellansulan istället för att låta foten vila ovanpå, omfamnar Hoka löparskor dina fötter och ger dem mer stöd och stabilitet.

Se hela vårt sortiment av löparskor från Hoka

Hoka Arahi

Hoka Arahi

En banbrytande stabilitetssko för överpronerare.

Vem bör välja Arahi?

Arahi är bra för dig som överpronerar och därför behöver en extra stabil löparsko, men som fortfarande vill ha en lätt och mjuk sko att springa i. Löparskorna påminner lite om Clifton i känslan, men har en mer stabil sula.

Vilken typ av löpträning är Arahi bra för?

Arahi har en hög nivå av dämpning och ger ett mjukt och stödjande löpsteg när du springer på hårda underlag, som asfalt eller grus. Eftersom modellen är lätt och ger ett bra stöd är den dessutom lämplig för både långsammare distanspass och snabba, korta löpturer.

Vad särskiljer Arahi från Hokas andra löparskor?

Arahi har Hokas patenterade J-Frame, som ger stöd och rörlighet genom hela löpningen. J-Frame är en lite fastare del av sulan som hjälper till att ge en naturlig och dynamisk stabilitet när foten behöver det.

Hoka Bondi

Den mest dämpade löparskon i Hokas vägskoserie.

Vem bör välja Bondi?

Bondi passar bäst för löpare med tyngre löpsteg eller med lite högre kroppsvikt som behöver gott om dämpning, men även för dig som lider av exempelvis tåartros och därmed behöver skona fötter, knä och rygg när du springer. Om du sliter mycket på skornas sulor är Bondi ett bättre val än exempelvis modellen Clifton, eftersom den har en skyddande yttersula. Perfekt nybörjarsko!

Vilken typ av löpträning är Bondi bra för?

Bondi glänser under löpning i lägre hastigheter under långa distanser på hårda underlag, som asfalt. Löparskorna ger dock en smidig och balanserad löptur över alla distanser för dig med tyngre löpsteg. Modellen har också använts som lite av en återhämtningssko för de pass där benen känns slitna, och är även perfekt för promenader eller om du står och går mycket på hårda underlag på jobbet.

Vad särskiljer Bondi från Hokas andra löparskor?

Som Hokas mest dämpade väglöparsko är det givetvis dämpningen som särskiljer löparskorna mest. Modellen har dock även en “rullsula” som tillåter en mycket lugnare landning, medan en skålformad mellansula och en bred sulbas ger en bra grundstabilitet. De har även en extra hög tåbox som passar tjocka inlägg, som till exempel pelotter.

Hoka Bondi

Hoka Carbon X

Hoka Carbon X

Väldämpade, prestationsorienterade löparskor som driver dig framåt, steg för steg.

Vem bör välja Carbon X?

Carbon X är främst en tävlingssko för löpare som vill springa snabbt och slå personbästa. Modellen är utrustad med en kolfiberplatta, som gör den särskilt lämplig för avancerade löpare som främst springer på fram- eller mellanfoten. Däremot fungerar löparskorna även bra för dig som pronerar eller är lite tyngre.

Vilken typ av löpträning är Carbon X bra för?

Som tävlingssko presterar Carbon X bra för löpning i högre hastigheter oavsett distans, och är gjord för löpning på hårda underlag som asfalt, finare grus och bana. Allra bäst är den kanske på något längre distanser, där kolfiberplattan och rullsulan hjälper till att driva löpsteget framåt.

Vad särskiljer Carbon X från Hokas andra löparskor?

Den största skillnaden mellan Carbon X och Hokas andra löparskor är kolfiberplattan som ligger nära yttersulan och ger mer komfort under foten och bättre respons i avsteget. Med mellansulan Profly™, med mjukare dämpning i hälen och fastare foam i framfoten, ger löparskorna dessutom en förlåtande landning och ett responsivt frånskjut.

Hoka Challenger ATR

Mångsidiga löparskor för dig som springer på både väg och i terräng.

Vem bör välja Challenger?

Challenger är det perfekta valet för dig som vill ha en sko som klarar det mesta och som ofta springer eller promenerar både på vägen och i terrängen när du är ute.

Vilken typ av löpträning är Challenger bra för?

ATR står för All Terrain, vilket innebär att löparskorna är framtagna för att fungera lika bra på grusvägar och lättare skogsstigar som på asfalt. Som bäst är de dock på torra enkelspår.

Vad särskiljer Challenger från Hokas andra löparskor?

Challenger är en lätt och bekväm löparsko som påminner lite om modellen Clifton, men med en allroundsula som fungerar till fler typer av underlag.

Hoka Challenger ATR

Hoka Clifton

Hoka Clifton

Den ultrabekväma löparskon för dagliga löpturer.

Vem bör välja Clifton?

Clifton är nog den mest mångsidiga löparskon i Hokas sortiment, och passar de allra flesta, oavsett om du är nybörjare eller elitlöpare. Letar du efter en mjuk och bekväm sko som skyddar fötter och knän är Clifton helt rätt val! Trots att Clifton är en neutral löparsko kan du välja modellen även om du pronerar, så länge du använder ett pronationsinlägg. Om du har en lättare pronation kan du dock klara dig utan inlägg, eftersom Clifton har en stabil konstruktion med en lätt uppbyggnad i hålfoten.

Vilken typ av löpträning är Clifton bra för?

Eftersom Clifton är så lätt, dämpad och stabil passar den bra för både tempopass och marathon. Som nybörjare kan du använda skorna för löpträning på både korta, snabba och längre, långsammare pass, men som elitlöpare är den mest lämplig för de längre passen, tack vare dämpningen som håller musklerna fräscha längre. Precis som Bondi är Clifton utmärkt på hårda underlag, som asfalt och grus.

Vad särskiljer Clifton från Hokas andra löparskor?

Det som särskiljer Clifton mest är skons mångsidighet, vilket gör dem till ett säkert köp nästan oavsett vem du är som löpare. Däremot är skorna också väldigt lätta i förhållande till hur mycket stötdämpning de ger, och du får en perfekt kombination av mjuk och lätt löpning.

Hoka Rincon

Snabba vägskor inspirerade av surfparadiset Rincons mjuka vågor.

Vem bör välja Rincon?

Rincon är perfekt för lätta, erfarna löpare som vill ha riktigt skön dämpning, men även snabbhet och låg vikt under långdistansträningen. Tänk bara på att du behöver kunna hantera ett lägre dropp från häl till tå. Modellen är avskalad, och fungerar utmärkt för dig som inte vill ha så mycket uppbyggnad i hålfoten.

Vilken typ av löpträning är Rincon bra för?

Den fantastiska dämpningen och låga vikten gör Rincon lämplig för normala till högre hastigheter, oavsett om du är ute för ett snabbt pass eller en tävling. Skorna fungerar bra på torra underlag, som asfalt, grus eller bana, och går att använda på både korta och riktigt långa distanser, men då krävs bra teknik.

Vad särskiljer Rincon från Hokas andra löparskor?

Rincon har en fenomenal dämpning och en extremt låg vikt, och är förmodligen Hoka mest dämpade lättviktsko.

Hoka Rincon

Hoka Speedgoat

Hoka Speedgoat

Trailskor uppkallade efter en av världens mest framgångsrika ultradistanslöpare, Karl “Speedgoat” Meltzer.

Vem bör välja Speedgoat?

Speedgoat är designad för ultralöpare och långdistanslöpare som springer i tuff terräng, men är ett utmärkt val för alla traillöpare som vill ha maximal komfort och ett bra grepp när de springer i skog och mark, även om terrängen är svår. Modellen är även perfekt för dig som lätt vrickar fötterna ute i terrängen.

Vilken typ av löpträning är Speedgoat bra för?

Som trailsko är Speedgoat givetvis lämplig för trailrunning, även i tuff och brant terräng. Även om modellen är framtagen för skogens stigar fungerar den även utmärkt på mer preparerade grusstigar och grusvägar. Om du väljer Gore Tex-versionen kommer dina fötter dessutom hålla sig torra på blöta, leriga spår och snöiga vägar.

Vad särskiljer Speedgoat från Hokas andra löparskor?

En av de viktigaste funktionerna en trailsko behöver ha är en bra yttersula som klarar av terrängen. Speedgoat är därför utrustad med en Vibram MegaGrip-sula med 5 mm gummidobbar, som ger ett fantastiskt grepp även i tuff terräng.

Hoka Torrent

Snabba trailskor som låter dig flyga fram i terrängen.

Vem bör välja Torrent?

Torrent är en snabb tävlingssko för trailrunning med en grym kombination av dämpning och fri rörlighet. Därför är modellen det perfekta valet för dig som vill ha en sko som är lättare än Speedgoat, men ändå har riktigt bra dämpning.

Vilken typ av löpträning är Torrent bra för?

Torrent är bra för både snabb träning och tävling i många olika terränger, men är särskilt lämplig för måttligt teknisk terräng.

Vad särskiljer Torrent från Hokas andra löparskor?

Torrent har en gummerad sula med dobbar i olika riktningar som ger ett grymt grepp i många olika terränger. Mellansulan Profly™ möjliggör dessutom en lättare prestanda, en dämpad landning och ett responsivt frånskjut.

 

Se hela vårt sortiment av löparskor från Hoka

Hoka Torrent

Löparskor från Hoka

Hoka M Clifton 9 Black/White
1 999 kr från 1 699 kr
Delbetala från 140 kr/månad
  • Black/White
  • 44
Hoka W Bondi 8 Black/White
2 199 kr från 1 649 kr
Delbetala från 138 kr/månad
  • Black/White
  • 36
  • 38
  • 39 1/3
  • 40
Hoka One One M Bondi 8 Black/White
2 199 kr från 1 745 kr
Delbetala från 142 kr/månad
Finns i flera varianter
Hoka W Clifton 9 White/White
1 999 kr
Delbetala från 154 kr/månad
  • White/White
  • 36
  • 36 2/3
  • 41 1/3
Hoka M Clifton 9 Black/Black
1 999 kr från 1 309 kr
Delbetala från 122 kr/månad
  • Black/Black
  • 47 1/3
Hoka W Clifton 9 Black/Rose Gold
1 999 kr 1 919 kr
Delbetala från 150 kr/månad
  • Black/Rose Gold
  • 36
  • 36 2/3
  • 38
Hoka M Rincon 3 Black/White
1 895 kr från 1 353 kr
Delbetala från 124 kr/månad
Finns i flera varianter
Hoka W Bondi 8 Shadow/Dusk
2 199 kr 2 111 kr
Delbetala från 159 kr/månad
Finns i flera varianter
Hoka W Clifton 9 Dusk/Pink Twilight
1 999 kr från 1 799 kr
Delbetala från 145 kr/månad
Finns i flera varianter
Hoka W Bondi 8 Wide Black/White
2 199 kr från 1 633 kr
Delbetala från 137 kr/månad
  • Black/White
  • 36
  • 36 2/3
Hoka M Speedgoat 5 Mid GTX Black / Black
2 999 kr från 2 165 kr
Delbetala från 162 kr/månad
Finns i flera varianter
Hoka M Speedgoat 5 Mid GTX Blue Graphite / Amber Yellow
2 999 kr från 1 797 kr
Delbetala från 145 kr/månad
  • Blue Graphite / Amber Yellow
  • 40 2/3
  • 42
Hoka M Rincon 3 Wide Black/White
1 899 kr
Delbetala från 150 kr/månad
Finns i flera varianter
-20%
Hoka Clifton 9 Kids Cyclamen/Sweet Lilac
1 499 kr 1 199 kr
Delbetala från 117 kr/månad
  • 39 1/3
  • Cyclamen/Sweet Lilac
  • 36 2/3
Hoka W Arahi 7 Black/White
1 999 kr från 1 496 kr
Delbetala från 131 kr/månad
  • Black/White
  • 40
Hoka W Bondi 8 Shifting Sand/Eggnog
1 999 kr
Delbetala från 154 kr/månad
  • Shifting Sand/eggnog
  • 36 2/3
Hoka W Clifton 9 Evening Sky/Coral
1 999 kr 1 995 kr
Delbetala från 154 kr/månad
Finns i flera varianter
Hoka W Clifton 9 Pale Mauve/Peach Whip
1 995 kr
Delbetala från 154 kr/månad
  • Pale Mauve/Peach Whip
  • 38
Hoka W Clifton 9 Shifting Sand/Eggnog
1 995 kr
Delbetala från 154 kr/månad
  • Shifting Sand/eggnog
  • 36 2/3
Hoka M Arahi 7 Black/White
1 999 kr från 1 599 kr
Delbetala från 136 kr/månad
  • Black/White
  • 46
Hoka M Clifton 9 Wide Solar Flare/Sherbet
1 999 kr 1 995 kr
Delbetala från 154 kr/månad
  • Solar Flare/Sherbet
  • 44 2/3
Nyhet
Hoka W Bondi 8 Pink Twilight/Waterpark
2 199 kr från 1 979 kr
Delbetala från 153 kr/månad
Finns i flera varianter
Hoka M Rincon 3
1 899 kr från 1 428 kr
Delbetala från 128 kr/månad
  • Sherbet/Poppy
  • 42
  • 42 2/3
  • 44
  • 45 1/3
Hoka Clifton 9 Kids Vibrant Orange/Impala
1 499 kr
Delbetala från 131 kr/månad
  • Vibrant Orange/Impala
  • 37 1/3
-33%
Hoka M TORRENT 2
1 795 kr 1 199 kr
Delbetala från 117 kr/månad
  • Outer Space/Fiesta
  • 44 2/3
-25%
Hoka One One M Bondi 8 Coastal Sky/Vibrant Orange
2 195 kr 1 646 kr
Delbetala från 138 kr/månad
  • Coastal Sky/Vibrant Orange
  • 41 1/3
  • 42
  • 45 1/3
Hoka W Clifton 9 Black/White
1 999 kr från 1 309 kr
Delbetala från 122 kr/månad
Slut i lager
Hoka M Mach X
2 699 kr
Delbetala från 186 kr/månad
  • Cerise/Cloudless
  • 42 2/3
Hoka One One M Bondi 8 Black/Black
2 199 kr från 1 595 kr
Delbetala från 136 kr/månad
Slut i lager
Hoka W Clifton 9 Wide Dusk/Pink Twilight
1 999 kr från 1 564 kr
Delbetala från 134 kr/månad
Slut i lager

Expertråd

Läs de senaste testerna, guiderna, intervjuerna och reportagen.

Skötselråd

Skötselråd för dina kängor

Att underhålla sina kängor och skor och sköta om dem på rätt sätt är viktigt, både för att förlänga livslängden på dem och för att de ska fungera på det sätt som det är tänkt. När du väljer underhållsprodukter är det viktigt att vara noggrann - du vill åstadkomma ett slitstarkt material, inte en mjukare sko. Vi finns alltid till hands med tips, råd och svar på dina frågor om skovård och produkter, men ett första steg mot friska, starka skor och kängor finner du i den här guiden. Läs artikel
Bäst i test

Vandringsryggsäck bäst i test 2024: Vi jämför 3 stora ryggsäckar på 100 liter

Om du ska vandra länge eller bära riktigt tungt bör du satsa på en ryggsäck konstruerad för ändamålet. Här jämför vi vandringsryggsäckar på 100 liter i prisspannet 3 500 kr - 6 500 kr, som alla är slitstarka och redo att tas med på alla dina äventyr. Läs artikel
Vi tipsar

Packlista för vandring

Funderar du på vad du ska ta med dig inför en fjällvandring? Här har vi sammanställt en packlista för dig som ska ut och vandra och inte vill glömma något viktigt hemma. Packlistan är utformad för vandringsturer på 2-5 dagar under sommarhalvåret, men oavsett vilken typ av vandringstur du förbereder dig för, utgör listan en bra grund att stå på och går att anpassa för äventyr även i kallare väder. Läs artikel

Wilderness is calling

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Varukorg(0 artiklar)

Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige (SEK)
Meny