Guide till hur du väljer rätt friluftskök och bränsle
Det finns många olika varianter av friluftskök - stormkök, spritkök, multifuel-kök, gaskök och mikrokök, för att bara nämna några. Att välja ett friluftskök som passar just dig och dina äventyr kan därför kännas svårt, och det är lätt att bli förvirrad av alla olika begrepp och modeller. I den här guiden hjälper vi dig att reda ut de olika termerna, och guidar dig genom djungeln för att du ska kunna hitta rätt friluftskök för dig. Efter att du läst på om hur olika friluftskök fungerar, hur mycket plats de tar och vilket bränsle som passar ditt äventyr bäst - ja, då har du redan kommit en bra bit på vägen i ditt val.
Var, när och hur ska du använda ditt friluftskök?
Några stora faktorer som bör styra ditt val av friluftskök, är vad du primärt ska använda köket till, när på året du behöver kunna använda den och andra krav du själv ställer på friluftsköket. Börja med att kontrollera dessa punkter när du ska välja ditt friluftskök:
- Vilken typ av äventyr ska köket användas under? Behöver du använda köket vintertid? Tänk på att vissa bränslen inte klarar av låga temperaturer.
- Är köket lätt att ställa upp? Behöver du montera ihop flera delar? För äventyr där du inte stannar så länge på en plats vill du kanske ha ett kök som är enkelt att montera upp och ner, och vice versa.
- Är köket stabilt även på ojämn mark? Kan en kastrull balansera på köket utan problem? För äventyr i tuffa terränger är stabilitet ett stort krav.
- Hur lätt är det att tända köket? Behöver du förvärma köket?
- Kan du justera värmen som du vill?
- Är köket lätt att rengöra och reparera när du är ute på tur?
- Hur många ska du laga mat till? Ett litet kök kan räcka gott och väl för en person, men ju fler ni är desto större kök behöver du.
- Vad ska du äta? Om du bara ska värma upp vatten för att till exempel äta frystorkad mat så kan ett mindre, enklare kök räcka. Om du ska tillaga maten från grunden behöver du ett stabilt kök som du kan justera lågan på, och självklart även bra grytor.
Hur stort friluftskök ska du välja?
Det finns många olika varianter när det kommer till friluftskökets storlek - från små kök som du får plats med i fickan till större kök som är lämpliga när du ska lagat mat till en större grupp. Generellt bör du välja det friluftskök som är lättast och tar minst plats av de kök som uppfyller alla dina övriga krav.
Vilken typ av bränsle passar för just dina äventyr?
Det finns friluftskök som drivs på bensin, diesel, fotogen, gas eller T-röd, men det finns också multifuel-kök, eller flerbränslekök, som kan utnyttja flera olika bränsletyper. Vilken typ av äventyr du ska på styr vilken typ av bränsle som är mest lämpligt i ditt friluftskök. Här nedan listar vi fördelarna och nackdelarna med de olika typerna av bränslen som friluftsköken använder idag.
Tänk på att det inte är tillåtet att flyga med brandfarliga vätskor och gas. Se därför till att du tömmer flaskan ordentligt på bränsle. Tvätta flaskan med tvål och vatten och låt den lufttorka. Låt flaskan vara öppen i packningen när du flyger.
Bensin
Bensin är ett billigt och effektivt bränsle som fungerar bäst på höga höjder. Bensinkök har till skillnad från spritkök fler delar, och därför är det också större risk för haveri. Välj ren bensin eftersom den har bäst förbränning, sotar ner köket minst och ger högst effekt.
Under sommarhalvåret räcker det om du tar med dig ungefär 0.4-0.6 liter bensin per person och vecka. En lika lång tur under vinterhalvåret kräver upp till 1-1.5 liter per person.
Diesel
Diesel är ett bränsle som har fler nackdelar än fördelar, men kan användas i nödfall om du till exempel inte får tag på något annat bränsle.
Fotogen
För dig som reser eller planerar att resa mycket utomlands med ditt friluftskök, kan fotogen-kök vara ett bra val då andra bränslen kan vara svåra att få tag på i andra länder. Fotogen är ett billigt bränsle, men inte lika ren och enkel att använda som gas eller bensin.
Gas
För dig som vill ha ett enkelt bränsle som fungerar i plusgrader, är gas ett bra val av bränsle - men glöm inte att återvinna gasbehållaren! En gasflaska på 220 gram räcker under sommarhalvåret i ungefär en vecka per person. På vintern är ett gaskök ett sämre alternativ, då de förgasar sämre vid minusgrader. För högre höjder där förgasningstemperaturen är lägre kan du välja en gasblandning som heter isopropan, men var beredd på att det krävs en del knep för att hålla gasbehållaren varm.
T-röd
Ett spritkök passar dig som vill ha ett miljövänligare alternativ på bränsle, men tänk på att T-röd har låg effekt och att du därför behöver ha god tid på dig när du lagar mat. T-röd kräver också att du lagar mat i plusgrader, och inte på alltför höga höjder. Fördelen med spritkök är att de ofta har färre delar, vilket innebär att risken för haveri minskar.
Under sommarhalvåret behöver du ta med dig ungefär 1 liter T-röd per person och vecka. På vintern kan det däremot gå åt över 2 liter per person under en vecka.
Multifuel-kök
Ett multifuel-kök är ett flexibelt kök för dig som till exempel ska resa utomlands, då de bränner mer än en typ av bränsle. De största nackdelarna är däremot att de ofta kostar mer än andra friluftskök, kan vara svåra att underhålla, och att du behöver byta ut munstycket om du även vill använda gas. I länder där det kan vara svårt att få tag på en del typer av bränslen är dock ett multifuel-kök guld värt, och är värt varenda extra krona du lägger på det.
Så här sparar du på bränslet
Hur mycket bränsle som går ut när du är ute kan vara skillnaden på ett varmt mål mat och i värsta fall ingen mat alls om du beräknar det fel. Därför kan det vara bra att känna till vad du kan göra för att spara på bränslet, så att det med säkerhet räcker under hela ditt äventyr. Det finns fyra viktiga punkter som påverkar friluftskökets förbrukning av bränsle:
Utomhustemperaturen: Är det varmt eller kallt ute? Ju kallare det är desto mer bränsle går det åt.
Vindskyddet: Hur bra är det vindskydd du har när du lagar mat? Om det blåser hårt krävs det mer bränsle för att värma upp maten.
Maten: Vilken mat och hur mycket av den ska du laga? Större mängder mat och till exempel potatis och pasta som har längre tillagningstid kräver mer bränsle.
Årstiden: Vilken årstid är det? På vintern kanske du måste smälta snö för att få vatten och då går det åt betydligt mer bränsle än på sommaren.
Undvik kolmonoxidförgiftning!
Bränslet i ditt friluftskök bildar kolmonoxid när du använder det. Kolmonoxid är en färglös och luktfri gas som är giftig att andas in i stora mängder. När du lagar mat på ditt friluftskök är det därför oerhört viktigt att du ser till att ventilera ordentligt, annars riskerar du att bli kolmonoxidförgiftad vilket i värsta fall kan leda till döden. Det kan också vara bra att känna till tecknen på kolmonoxidförgiftning - om du eller någon i ditt sällskap får ont i huvudet, blir yr, får en snabb andning eller blir medvetslös kan det röra sig om kolmonoxidförgiftning. Undvik att bli förgiftad genom att till exempel ha ett fönster öppet eller se till att frisk luft kan strömma in i ditt vindskydd när du lagar mat på ditt friluftskök. Då behöver du inte oroa dig och kan njuta till fullo av maten ute i det fria.
Allmänna kökstips!
- Spara plats i din packning genom att välja ett kök som viks ihop och kan förvaras i kastrullen du använder.
- Om du har flytande bränsle kan du skydda din övriga packning genom att förvara behållaren med bränsle i en påse.
- Använd vindskydd och lock när du lagar maten för att spara på bränslet.
- Att köpa kastruller med värmeväxlare är en bra investering för effektiv matlagning. Värmeväxlare gör att värmen koncentreras och det går därför mindre energi till spillo än med kastruller utan värmeväxlare. Du kan även spara på bränslet med hjälp av värmeväxlare.
- Ta reda på hur du rengör och underhåller ditt friluftskök på bästa sätt så håller det längre!
Vet du vilken typ av friluftskök som är perfekt för dig nu?
Då hittar du hela vårt sortiment av friluftskök här!