Padjelantaleden – det här du behöver veta inför din vandring
Inklämd mellan Sarek och norska gränsen hittar du den svenska nationalparken som är längst bort från allmän väg, nämligen Padjelanta. Här hittar du vidsträckta vyer, fantastisk natur och så pass många fjällstugor att du kan lämna tältet hemma. I den här artikeln svarar vi på vanliga frågor om vandring i Padjelanta och går igenom den viktigaste utrustningen du behöver ha med dig.
Padjelanta nationalpark tillhör världsarvet Laponia och är Sveriges största nationalpark. Här hittar du fjällvärldens artrikaste blomsterängarna och om du har tur ser du de flesta av fjällens fågelarter.
Hur lång tid tar det att vandra Padjelantaleden?
Padjelantaledens 16 mil är väl markerade och uppdelade i ca 10 etapper med fjällstugor vid varje etappslut. Leden är relativt lättvandrad men räkna ändå med minst 10 dagar när du packar. Sträckningen går från Ritsem i norr till Kvikkjokk i söder och du kan vandra leden åt båda hållen. Fjällstationen i Kvikkjokk har restaurang och fullständiga rättigheter. De flesta av stugorna säljer konserver och torrvaror. Om du har tur finns det även nybakat bröd och dagens fiskfångst till försäljning. Observera att det inte finns någon proviantförsäljning under vintern.
Hur tar jag mig till Padjelantaleden?
Det finns inga allmänna vägar som leder till Padjelantas nationalpark utan du måste vandra hit.
Från Ritsem tar du en båt över sjön Áhkkájávrre och vandrar ca en halv dag innan du når Padjelanta. Om du vandrar söderifrån börjar Padjelantaleden i Kvikkjokk och du når nationalparken efter Tarradalen som tar några dagars vandring.
Vilken utrustning behöver jag när jag vandrar Padjelantaleden?
Många av stugorna längs Padjelantaleden går inte att boka, de lovar dock att det finns gott om plats och ber dig att betala i förväg. En sängplats i en stuga kostar kring 500-550 kr/per person. Om du vill betala för en sängplats på plats eller köpa proviant är det kontanter som gäller.
Tält kan ändå vara bra att ha med, ifall du måste slå läger innan du kommit fram till dagens stuga, på grund av ork, skada eller att du vill sova vid en fantastiskt vacker utsikt.
1. Det du behöver för själva vandringen: vandringskläder, kängor, ryggsäck.
2. Sovandet; du behöver ett tält (om du inte sover i stugorna), liggunderlag och sovsäck
3. Det du behöver för att äta: kök, bestick, tändstickor, gas och själva maten.
4. Det du behöver för personlig hygien, säkerhet och första hjälpen: tandborste, första hjälpen-kit, nödsändare, powerbank.
Tänk på att det inte finns el på fjällstugorna. Tänk också på att du inte kan räkna med någon mobiltäckning i fjällen.
Om du vandrar från söder alltså från Kvikkjokk till Ritsem kommer du att ha solen i ansiktet. Tänk på att ta med ordentliga solglasögon och en bra keps.
Även om den största delen av Padjelantaleden går i ovan trädgränsen går biten mellan Kvikkjokk och Tarradalen i björkskog. Utrusta dig med myggmedel och myggnät anpassade för aggressiva fjällmygg.
Hur många kilos packning är normalt när man vandrar?
Packa inte för tungt. På Padjelantaleden kan du handla förnödenheter och mat i de flesta fjällstugor. Kolla gärna inför säsongen vilka stugor som erbjuder vad. En riktlinje är att packningens vikt väger mindre än en tredjedel av din egen vikt. Ju lättare desto bättre.
Behöver jag tält på Padjelantaleden?
Allemansrätten gäller och du får tälta överallt. Om du tältar nära en fjällstuga utgår dock en avgift, för vilken du får nyttja fjällstugans faciliteter. Eftersom du befinner dig i fjällterräng behöver du ett rejält tält avsedd för ändamålet. Ett 3-säsongstält är att rekommendera. Du behöver också ett liggunderlag och en sovsäck för rätt temperatur.
Om du väljer att bara bo på fjällstugorna som ligger med 10-20 km avstånd från varandra kan du skippa tältet helt.
Våra tält
Våra liggunderlag
Sova i fjällstuga: Sovsäck eller lakan?
När du sover i fjällstuga behöver du en sovsäck och gärna också ett lakan, så att du kan täcka madrassen som fjällstugan tillhandahåller. Sovsäcken bör vara något tunnare än om du hade sovit i tält (välj en för plusgrader), då det är varmare i fjällstugan och om du inte är särkilt frusen av dig klarar du dig gott och väl med ett reselakan. Kuddar och filtar brukar finnas i alla stugor.
Våra sovsäckar
Våra reselakan
Mat
Eftersom frystorkad mat har låg vikt är det populärt på fjällvandringar. När du vandrar Padjelantaleden bör du planera vart du tänker proviantera. 10 dagar med mat är tungt även om du kör på frystorkat.
I fjällstugorna finns det butiker med torrvaror och konserver. Det finns också en kamin och ett kök där du kan värma maten. Tänk på att det inte finns någon el i fjällstugorna.
Tips: Ha alltid lite snacks i fickan. Du vill inte råka få soppatorsk innan dagens etappmål är nått.
Vårt utbud av friluftsmat
Våra stormkök
Vatten
Vatten finns i små bäckar och i större vattendrag längs med hela Padjelantaleden. Ha med dig en mindre vattenflaska som du kan fylla på regelbundet. Det är också skönt att ha en större vattenblåsa i ryggsäcken, ifall du t.ex. inte tältar precis intill ett vattenkälla. Normalt sett kan du dricka rinnande vatten utan att rena det innan.
Våra vattenflaskor
Ryggsäck
Om du sover i fjällstugor räcker en ryggsäck på 30-40 liter bra. Om du ska bära med dig tält, liggunderlag och kök behöver du minst 50 liter, gärna 60-70.
Våra ryggsäckar
Vandringskläder
Du behöver en uppsättning kläder som du vandrar i och en uppsättning kläder som du sover i. Det kan vara skönt att ha en extra t-shirt eller linne, ifall du vill tvätta något plagg.
Tänk lager på lager. Ha underkläder i ull eller syntetmaterial. Ovanpå det ett tunt plagg på överkroppen i syntet eller ull. En fleecetröja är skön om det skulle blåsa eller bli kallt på kvällen. En skjorta är guld värd på dagen som skydd mot solen.
Våra vandringskläder