Så väljer du våtdräkt till Vansbrosimningen
Under sommaren kan temperaturen i de svenska vattendragen variera, och även en varm sommardag kan vattnet upplevas kyligt. Därför rekommenderas du att använda en våtdräkt om du ska delta i Vansbrosimningen och vattentemperaturen är mellan 12˚C och 22˚C, för att ha en så rolig och behaglig upplevelse som möjligt. Men hur väljer du egentligen rätt våtdräkt? I den här guiden går vi igenom några av de vanligaste modellerna för simning och lite matnyttiga tips på vad du behöver ha i åtanke för att hitta rätt våtdräkt för dig!
Varför ska du använda våtdräkt?
Det är stor skillnad mellan att simma i våtdräkt i öppet vatten och att simma utan, och det finns ett flertal fördelar utöver att våtdräkten håller dig varm. Den största fördelen är flytkraften och den bättre simpositionen du får i vattnet, som gör simningen både enklare och mer effektiv. I kombination med att vattenmotståndet minskar när du har våtdräkt på dig kan du dessutom simma snabbare med mindre energiåtgång.
Att tänka på när du väljer våtdräkt
Det allra viktigaste du behöver tänka på när du ska köpa en våtdräkt är komforten - våtdräkten måste sitta bekvämt och inte vara i vägen för dina rörelser när du simmar. Så hur hittar du en våtdräkt som är bekväm? Det första du behöver göra är att fundera igenom dessa tre frågor, som sedan kommer guida dig igenom modellval, storlek, passform och pris.
1. Vilket simsätt föredrar du?
2. På vilken nivå simmar du? Det vill säga, hur mycket har du simmat tidigare?
3. Vad har du för ambitioner med din simning och hur mycket kommer du simma framöver?
Välj rätt modell med rätt detaljer
Våtdräkter kommer i flera olika modeller och med olika detaljer för att matcha de flesta simtekniker och discipliner. Det första du behöver fundera över är alltså vad du ska ha våtdräkten till och vilken simteknik du föredrar. Ska du bara använda den till simning, eller kommer den användas till exempelvis swimrun också? Simmar du frisim/crawl eller bröstsim? Generellt rekommenderar vi att du väljer en dräkt som är framtagen specifikt för simning om du bara planerar att simma i din våtdräkt, men du behöver en mångsidig våtdräkt som fungerar till det mesta om du vill blanda lite. Även din simteknik påverkar valet av våtdräktsmodell, eftersom du vill ligga högre i vattnet vid frisim än vid bröstsim. Nedan kan du läsa mer om några av de vanligaste modellerna och hur du kan tänka när du väljer vilken modell just du ska använda. Generellt ska en våtdräkt för simning ha så få detaljer som möjligt, men beroende på vilken simteknik du föredrar och vilken disciplin du utövar finns det vissa detaljer som du behöver fundera igenom innan ett köp.
Material
Alla våtdräkter tillverkas i grund och botten av det syntetiska gummimaterialet neopren, oavsett vilken modell du väljer eller vilken simteknik du använder. Neopren är både vattentätt, värmeisolerande och stötdämpande och ger bra flytkraft, men är på egen hand även ömtåligt. Därför har våtdräkter för bröstsim ofta en nylonbeläggning på in- och utsidan för ökad hållbarhet, som även gör våtdräkterna mer mångsidiga och lämpliga även vid andra vattensporter. Du får däremot inte lika mycket flytkraft, men eftersom benen ska ligga djupare vid bröstsim är detta ingen nackdel. Mer avancerade våtdräkter och våtdräkter för frisim har oftast inte en nylonbeläggning, utan tillverkas istället med en särskilt utformad, slät utsida, som minskar vattenmotståndet och ger ökad flytkraft. Det gör att du får ett högre vattenläge som är perfekt vid frisim, men våtdräkten blir också ömtåligare och rekommenderas inte för andra vattensporter.
Våtdräkter framtagna för simning har ofta en kombination av tjocklekar i olika områden, som optimerar dräkten för både flytkraft och rörelsefrihet. Generellt kan man säga att ju tjockare materialet är, desto bättre flytkraft och mer effektiv simning får du, men det blir även tyngre att röra sig i dräkten. Därför har till exempel våtdräkter för frisim ofta en tjockare neopren över låren och/eller bröstet och ett tunnare lager runt axlarna, för att dräkten ska leverera både flytkraft och rörelsefrihet. En våtdräkt för bröstsim är däremot ofta konstruerad med en tunnare neopren i en och samma tjocklek över hela dräkten, så att du sjunker lite djupare ner i vattnet. Enligt Vansbrosimningens tävlingsbestämmelser får neoprenet i våtdräkten inte vara tjockare än 5 mm, men två till tre millimeter är generellt sett lagom tjockt, både vid frisim och bröstsim.
Pris
Det som skiljer en våtdräkt i de högre prisklasserna från de lägre är kvaliteten. En dyrare våtdräkt sitter ofta bättre och något snävare runt kroppen, har bättre sömmar och varierande tjocklek på materialet för bättre flytegenskaper. Att det är bättre kvalitet innebär dock inte automatiskt att du måste investera i den allra dyraste våtdräkten - utgå istället från din nivå och dina ambitioner. Är du en nybörjare som inte simmar så ofta kan du välja en våtdräkt från de lägre prisklasserna, medan det är roligare med riktigt bra utrustning som förbättrar din prestation ju mer du satsar på din simträning och ju högre nivå du ligger på.
Storlek & passform
När du vet vilken modell och materialsammansättning som är mest lämplig för dig och din simteknik, är det dags att kika på storlek och passform. Att du har en våtdräkt som passar just dig är en av de viktigaste aspekterna för att du ska få en bekväm våtdräkt.
När det kommer till storlek är det enklast att helt enkelt kika på våtdräktens storlekstabell. En bra grundtanke är att utgå från din längd och din vikt, men det är bra om du tar hänsyn till de övriga måtten om du till exempel har lite större mage, bröst eller rumpa. Om du hamnar mellan två storlekar kan du göra ditt val baserat på vad du vill ha ut av dräkten - välj den större storleken om du vill ha mer komfort, och den mindre storleken om du vill ha mer prestanda och har använt liknande dräkter tidigare. Vissa våtdräktstillverkare har även storlekar som till exempel MT eller LS. Dessa står för Medium Tall och Large Short, vilket kan vara bra för dig som är längre eller kortare än vad som anges för grundstorleken. En del tillverkare har dessutom särskilt anpassade våtdräkter för damer och herrar, som varierar i materialtjocklek i olika områden eftersom män till exempel har svårare att flyta än kvinnor.
När det kommer till passformen ska våtdräkten sitta så pass tight att det inte kommer in för mycket vatten när du simmar, men också så pass löst att du kan ta ut dina rörelser ordentligt. Tänk också på att du ska ha plats för badkläder eller dylikt undertill, och att öppningarna vid hals, ben och armar sluter lagom tätt. En våtdräkt kan ofta kännas trång och besvärlig när du testar den på land, men kommer på plats ordentligt och känns något större när du sedan är i vattnet. Ett tips är att smörja in halsen och nacken med lite vaselin, så att du slipper skavsår.
Hur tar du på dig våtdräkten?
Dra på våtdräktens ben en liten bit i taget, runt 5-10 cm. Försök inte dra upp dräkten över hela benen på en gång. Håll gärna i insidan av dräkten, för att undvika revor eller sprickor på utsidan. För att våtdräkten ska sitta rätt runt halsen och för att du ska få så mycket rörelsefrihet i armar och axlar som möjligt, är det viktigt att du ser till att få upp dräkten ordentligt i grenen innan du går vidare med överkroppen. Därefter gör du likadant med ärmarna som med benen - fokusera på en arm i taget och dra upp ännu mindre åt gången, runt 5 cm, eftersom materialet ofta är tunnare än i benen. Se till att du verkligen får in dräkten ordentligt i armhålorna. Dragkedjan ska vara relativt enkel att stänga, om det går trögt sitter förmodligen inte våtdräkten ordentligt.
Några allmänna tips
Neopren är ömtåligt, så var noggrann när du sätter på dig våtdräkten. Använd inte naglarna och ta av dig vassa föremål som klockor och smycken. Det är också lättare om du har strumpor på dig eller sätter en plastpåse runt foten.
Införskaffa din våtdräkt i god tid innan loppet, så att du hinner testsimma i den och vet hur det känns. Simma med våtdräkten åtminstone några gånger innan du kliver ner i Vanån på tävlingsdagen.
Ta hand om din våtdräkt! Skölj av dräkten efter varje användning och häng upp den ut och in för att torka. När den torkat invändigt vänder du på den. Behöver du få bort otrevliga dofter finns det särskilda schampon för våtdräkt.
När våtdräkten är helt torr förvarar du den hängandes på en bred plastgalge, gärna luftigt i ett tempererat förråd. Undvik solljus, då det kan torka ut materialet.
Köp våtdräkt online
Att köpa våtdräkt på nätet behöver inte vara krångligt. Ta hjälp av storlekstabellerna för att enkelt avgöra vilken storlek som passar dig bäst. Om passformen trots det inte blev helt rätt när du väl provar våtdräkten hemma, kan du alltid returnera varan utan extra kostnad (gäller ordrar över 595 kr). Klicka här för att läsa mer om returer och byten i våra köpvillkor. Här på OutdoorExperten.se hittar du våtdräkter från t.ex. Head, Colting, Orca & 2XU - klicka hem en ny favorit inför Vansbrosimningen hos oss!
Se hela vårt utbud av våtdräkter
Se vårt utbud av simglasögon
Hela vårt sortiment inom simning