Sverige

Endast 48 timmar | 3 för 2 på löparskor*  Handla här

Skötselråd Gore-Tex® - så tvättar och impregnerar du

Gore-Tex® grundades redan 1958, men rullade inte ut sin paradprodukt - ett textilmembran av expanderad polytetrafluoreten - kommersiellt förrän 1976. Sedan dess har membranet tack vare sina vind- och vattentäta egenskaper i kombination med en god andningsförmåga blivit något av en grundpelare bland både friluftsmänniskor och icke-äventyrare. Idag hittar du teknologin i en hel uppsjö olika plagg och skor anpassade för olika användningsområden, från flera olika varumärken.

Hur fungerar Gore-Tex®?

Idag producerar Gore-Tex® en mängd olika versioner av sitt ursprungliga membran, men i grund och botten kommer membranets andningsbara, vind- och vattentäta egenskaper från den mikroporösa konstruktionen. Enkelt uttryckt innebär detta att membranet är uppbyggt av en mängd mikroskopiska porer mellan fibrerna, porer som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, men 700 gånger större än molekylerna i vattenånga. Det är alltså tack vare den mikroporösa konstruktionen som Gore-Tex®-membranet både kan garantera vattentäthet och andningsbarhet, eftersom vattnet inte kan komma in, men vattenångan från din kropp kan ta sig ut.

Kan jag tvätta mina Gore-Tex®-produkter?

Det är ett vanligt missförstånd att du inte ska tvätta dina Gore-Tex®-produkter för att de ska bibehålla sina väderskyddande funktioner - tvärtom! Till skillnad från vad många tror bör du rengöra och återimpregnera dina Gore-Tex®-plagg regelbundet för att porerna i membranet inte ska täppas igen av smuts och därmed förlora sin funktion. Däremot finns det vissa saker att tänka på för att inte plaggen ska förstöras i förtid. Här nedan följer lite generella tips över hur du på bästa sätt tvättar och sköter dina plagg tillverkade av Gore-Tex®.

Ytterplagg

Stäng först alla dragkedjor på plagget. Sätt även fast flikar och remmar. Följ alltid tillverkarens specifika skötselråd. Våra rekommendationer för att vårda dina ytterplagg med Gore-Tex® är som följer:

Tvättning: Tvätta i maskin på 40ºC och använd en liten mängd flytande tvättmedel. Skölj två gånger och undvik att centrifugera så mycket det går, centrifugering gör nämligen plagget skrynkligt. Använd aldrig pulvertvättmedel eller produkter som sköljmedel, mjukmedel, blekmedel eller fläckborttagningsmedel då dessa produkter påverkar och försämrar plaggets prestanda. Tvätta inte plagget med annan smutsig tvätt.

Torkning: Helst ska du hängtorka plagget, men det går även bra att torktumla på låga varvtal tills det är torrt. Oavsett om du hängtorkat plagget, hängt det i torkskåp eller kört det i torktumlare tills det är torrt ska du sedan torktumla det igen i 20 minuter. Detta återaktiverar yttertygets vattenavstötande behandling (DWR). Torktumla inte Gore-Tex® Shakedry-plagg.

Strykning: Har du inte möjlighet att torktumla plagget för att återaktivera den varaktigt vattenavstötande behandlingen kan du istället stryka det på svag värme. Placera en handduk/trasa mellan plagget och strykjärnet och använd ingen ånga. Stryk inte Gore-Tex® Shakedry-plagg.

Kemtvätt: Undvik kemtvätt så långt det bara går. Om det är nödvändigt på grund av svåra fläckar ska du be kemtvätten att använda destillerad kolvätelösning vid sköljningen. Efter detta behöver plagget även impregneras om, instruktioner finns i plagget eller i medföljande manual. Kemtvätta inte Gore-Tex® Shakedry-plagg.

Ny vattenavstötande behandling (DWR): När fabriksbehandlingen inte kan återaktiveras igen behöver du applicera en ny DWR-behandling på yttertyget. Återimpregnera endast rena plagg. Glöm inte bort att torktumla eller stryka plagget efteråt enligt instruktion. Gäller inte Gore-Tex® Shakedry-plagg.

Handskar

Först och främst ska du alltid följa tillverkarens instruktioner, men våra generella tips är följande:

Rengöring: Skaka ur handskarna så att det inte finns grus och smuts på insidan. Handtvätta dina handskar i ljummet vatten med en liten mängd tvättmedel. Använd inte sköljmedel, och undvik tvål på områden av läder. När du tvättat klart ska du klämma ur vattnet med början från fingertopparna till handleden. Vrid ej ur handskarna.

Kemtvätt: Det finns många olika handskar med Gore-Tex® på marknaden, så vår rekommendation är att du ska följa specifika instruktioner från tillverkaren av just de handskar du har.

Torkning: Hängtorka med fingrarna uppåt i första hand, om det står att det går bra i tillverkarens instruktioner kan du torktumla handskarna på låg värme. Torka dem inte i solen eller på ett element. När handsken är halvtorr, ta på dig den och knyt näven så återfår handsken sin form. 

Strykning: Undvik att stryka dina handskar - de kan ta skada av detta. 

Ny vattenavstötande behandling (DWR): Använd ett vattenbaserat impregneringsmedel. Följ tillverkarens instruktioner. 

Skor

Följ även här alltid tillverkarens instruktioner i första hand. Här hittar du våra generella skötselråd för skor och kängor!

Rengöring: Skaka först ur sand, grus och smuts. Ta även ur iläggssulan. Torka sedan av utsidan med ljummet vatten och en trasa eller en borste. 

Torkning: Låt skorna självtorka i normal temperatur, elektriska skotorkar kan användas i vissa fall. Torka aldrig skorna vid element eller i torkskåp. Låt iläggssulan vara urtagen under torkningen.

Impregnering: Följ tillverkarens instruktioner för behandling av externa material som läder. Dessa behandlingar har generellt ingen påverkan på Gore-Tex®-membranet.

Fläckborttagning: Följ tillverkarens instruktioner.

Andra tips för hur du ska vårda ditt Gore-Tex®-plagg

Tvätta ditt Gore-Tex®-plagg när det har blivit ordentligt smutsigt. Genom att torka det efter tvätten så återställs plaggets vattenavstötande förmåga. Tvätt innebär förstås ett visst slitage så försök anpassa tvättarna tills du tycker att plagget börjar bli något sämre i sin vattenavstötande förmåga eller har hunnit bli för smutsigt. En tumregel kan vara att tvätta plagget när regn och vatten inte längre pärlar sig ovanpå materialet.

Använd alltid tvättprogram som är skonsamma och utan centrifugering. För snabb centrifugering gör att plagget blir skrynkligt och kan skadas. Du behöver inte tvätta ditt Gore-Tex®-plagg separat, däremot ska du enbart tvätta det med liknande plagg som inte är för allvarligt nedsmutsade. Kör ett extra sköljprogram för att allt (flytande) tvättmedel och all smuts ska sköljas av helt.

Får du svårare fläckar på ditt plagg rekommenderar vi dig att använda flytande tvättmedel i tvättmaskinens förtvättsprogram för att få bort dem. Använd varken fläckborttagning eller blekmedel, det kan förstöra membranets funktion. Blekmedel kan även göra att plagget ändrar färg.

Se vårt utbud av tvätt och rengöring

Produkttips - tvätt och rengöring

-20%
Nikwax Tech Wash/TX Direct
270 kr 216 kr
-20%
Nikwax Tech Wash
120 kr 96 kr
-20%
Nikwax Tech Wash, 1L
270 kr 216 kr

Impregnering (DWR)

Gore-Tex®-plagg är även behandlade med en vattenavvisande impregnering kallad DWR, vilket betyder durable water repellent. Denna behandling gör att vattnet istället för att tränga igenom stannar som små pärlor på plaggets ytterlager och därefter rinner av. Behandlingen försvagas till exempel av användning, smuts, tvättmedel, matos och rök. När du ser att ditt plagg börjar suga åt sig regn istället för att avvisa det är det dags att tvätta och stryka plagget.

När det är dags för återimpregnering har du två alternativ: antingen använder du ett impregneringsmedel för tvättmaskin eller ett impregneringsspray i pumpflaska. Vilken du väljer spelar mindre roll. Impregneringen finns även på aerosolflaska, men vi rekommenderar pumpflaska framför detta av miljöhänsyn. Dessa impregneringsprodukter gör att ditt plagg återställs och bibehåller sin smuts- och vattenavstötande förmåga. Återimpregnera endast rena plagg. Torktumla eller stryk gärna ditt plagg efter återimpregnering så maximeras effekten av impregneringen. Väljer du att stryka ska du lägga en handduk eller en trasa mellan strykjärnet och plagget samt sätta strykjärnet på låg temperatur.

Se vårt utbud av impregnering

Obs! Läs noga i produkternas beskrivningar om impregneringen är anpassad för Gore-Tex eller ej.

Reparationer & ändringar

Alla eventuella ändringar ska göras av en Gore-Tex®-godkänd reparatör, vare sig det gäller brodyr, reparation eller ändring av passform. Lämnar du plagget till någon annan är det sannolikt att det vattentäta skydd som din jacka eller dina byxor besitter skadas. Det vanligaste är att de små hålen efter nålen inte försluts ordentligt och därmed gör att plagget läcker. Mindre revor och hål kan repareras med ett reparationsset från Gore-Tex®. Dessa självhäftande speciallappar är dock bara en tillfällig lösning avsedda för kortvarig användning tills du kan ta dig till en godkänd reparatör.

Expertråd

Läs de senaste testerna, guiderna, intervjuerna och reportagen.

Skötselråd

Tvätta ull - skötselråd för ullkläder

Ett av våra mest hållbara material idag är den 100% förnybara ullen, ett naturmaterial med fantastiska egenskaper som gjorda för klimatet här i Norden. Men för att materialet ska behålla sina värmande - och svalkande - förmågor behöver du sköta det med varsamhet. Hur ska du då tvätta dina ullkläder för att de ska hålla så länge som möjligt? Läs vidare för att ta reda på hur du tar hand om dina ullkläder på bästa sätt! Läs artikel
Bäst i test

Varm vinterjacka dam bäst i test 2024: Vi jämför 6 korta vinterjackor för dam

Är du trött på att frysa? Då bör du definitivt investera i en riktigt varm och mysig vinterjacka. Här jämför vi korta vinterjackor för dam från populära märken som Norrøna, Patagonia, Rab, Black Diamond och Klättermusen.Läs artikel
Vi tipsar

Löparstrumpor ull – 5 varma strumpor för vinterlöpning

Det är lätt att underskatta vikten av rätt strumpor när du springer. Men för att fötterna ska må bra är det viktigt att du väljer ett par som andas och transporterar bort den fukt som uppstår när du svettas. Vintertid är en kombination av ull och syntet det bästa sättet att hålla fötterna både varma och torra, gärna i kombination med paneler som ger extra god ventilation. Här tipsar vi om fem löparstrumpor som passar perfekt för vinterlöpningen. Läs artikel

Wilderness is calling

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Varukorg(0 artiklar)

Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige
Meny