Vill du jobba på outdoorexperten ?

Välj rätt tält

Ditt tält är en av de absolut viktigaste delarna av din utrustning vid längre turer. Det skyddar dig från väder och vind samt ger er ett utrymme att vila ut i under strapatsrika vandringar.


När du väljer ut ett tält finns det några viktiga saker att tänka på:
  • Var och när på året du ska använda ett tält har stor betydelse för vilken modell du ska välja. Tänker du mest tälta på vår, sommar eller höst kan du välja en lättare modell anpassad för tresäsongsbruk. Ska du även tälta på vintern eller under snöförhållanden under andra årstider krävs ett robustare tält med mer möjligheter att reglera ventilationen. Du behöver även ett större tält då din utrustning är mer skrymmande under snöförhållanden.
  • Hur många är ni som ska bo i tältet? Ju större tält ju mer vikt. Brukar du slå upp ett basläger och utgå därifrån på dagsturer kan du välja ett större och tyngre tält. Ska du däremot vandra med tältet på ryggen under långa sträckor krävs ett tält som ger mesta möjliga plats mot minsta möjliga vikt.
  • Vilken miljö vistas du oftast i när du är ute på vandring? Är det öppen och vindutsatt terräng eller mer skyddade miljöer? Ska du paddla i skärgården och tälta på hårda klippor är det väldigt smidigt med ett självstagande tält.

Här kan du se hela vårt sortiment av Tält >>

Hur ska tältet vara konstruerat

Ett bra tält ska vara enkelt att sätt upp i alla väderlekar och även i mörker, ha en slitstark väv som tål mycket misshandel, solljus och vattenpelare (tryck av vatten). Sömmarna ska vara både starka och vattentäta samt infästningarna för stormlinor måste vara förstärkta och välkonstruerade för att hålla kvar ditt tält på marken när det blåser upp. Tältbågarna ska vara tillverkade av aluminium av högre kvalitet. Ventilationsmöjligheterna ska vara många för att förhindra kondens och det ska finnas myggnät för att du ska kunna upprätthålla god ventilation under varmare väderlek utan att bli ihjälbiten av mygg och andra insekter. Färgkodade tältbågar är praktiskt när bågarna till tältet är av olika längd. Kanalerna där bågarna ska in är även de färgkodade så att du får in rätt båge på rätt plats.


Tältvävsbeläggningar

För att ett tält ska vara vattentätt krävs det att ytterdukarna behandlas med en beläggning, oavsett om det handlar om ett tält av nylon eller polyester. Oftast handlar det om antingen en beläggning av silikon eller polyurethan (PU). På dyrare tält förses ytterduken med både två och tre lager beläggning för att en optimal rivstyrka ska uppnås.


Kupol eller tunnel

 

Två av de vanligaste typen av tält idag är kupol- och tunneltält. Båda typerna av tält har förstås sina olika för- och nackdelar.

Kupoltält

Kupoltält kallas även dometält. Detta är ett självstagande tält, vilket innebär att det står upp bara bågarna är inskjutna utan att linor behöver vara dragna till tältpinnar nerstuckna i marken. Tälttypen passar därav bra på hårt underlag som berg i dagen, klippor etc. Det räcker med att fästa tältet på några ställen i marken för att det inte ska blåsa bort. Kupoltält är överlag tåligare än tunneltält gällande vind och ändrad vindriktning. Det är även bekvämare att sitta upprätt inuti ett kupoltält än i ett tunneltält då det är vidare upptill. Nackdelar med ett kupoltält kontra ett tunneltält är att det är något tyngre då det krävs fler bågar och dessutom är absiden (förtältet) något mindre.


Tunneltält

Ett tunneltält ger maximal volym i förhållande till totalvikt. Absiden är oftast väl tilltagen, vilket ger mer utrymme för torkning av utrustning, förvaring och matlagning vid dålig väderlek. Ett tunneltält kräver markpinnar och linor för att stå upp till skillnad från kupoltältet. Många av de tunneltält som säljs idag har dock smarta båghållare och linjustering som bara kräver en hand för att vara enklare att resa. Större tunneltält har ofta en absid i varje ände för att underlätta förvaring och logistikproblemen som lätt uppstår när man är fler än två i ett tält. Mindre tunneltält har en absid, den kan ha antingen en eller två ingångar. De främsta nackdelarna med ett tunneltält kontra ett kupoltält är att det kräver fler fästpunkter för att stå upp och att det är känsligare för sidvind, vilken lätt kan trycka ner det.


Familjetält & kåtor

Med denna rubrik menar vi tält som passar sig för tillfällen när behovet av komfort överstiger behovet av packbarhet och låg vikt. Bland dessa tält kan du hitta de som har två separata sovavdelningar med en absid i mitten. Kåtor är en tälttyp som är väldigt bekväm om inte vikten är en faktor. Du kan tända en levande eld i mitten som gör att det blir både varmt och torrt inne i tältet. En kåta går bra att använda året om och vissa modeller kan till och med kompletteras med ett innergolv om du önskar transportera det.

Titta gärna igenom våra familjetält!


Vård av tält - Ute i naturen

Det är viktigt att du tar ur tältbågarna ur kanalerna genom att skjuta ur dem, det du inte ska göra är att dra ut dem. Borsta även ur kvistar och smuts ur tältet innan du packar ihop det. Börjar tältet läcka i sömmarna, tätar du med ofta medföljande tätningssilikon. Om en tältbåge skulle gå sönder använder du medföljande skarvrör eller annan produkt för att laga bågen.
Vi har åtskilliga tälttillbehör för att reparera och förstärka tälten.

 


Vård – När du kommit hem

Häng alltid upp tältet luftigt och torrt när du kommer hem. Häng gärna upp det i bågarna och spänn ut det så att luft kan cirkulera mellan de olika tältvävarna, det förhindrar mögel och dålig lukt. Rengör tältduk och blixtlås efter din vandring. Är tältduken smutsigt så fungerar det bra att skölja av det med ljummet vatten eller att torka av det med en svamp. Vid svår smuts går det bra att använda såpa eller tvålflingor. Tvätta aldrig ditt tält i tvättmaskin och undvik alltid starka kemikalier. Rengör även de blixtlås som finns på tältet med en ren tandborste så undviker du problem med krånglande blixtlåslöpare under nästa vandring. Det bästa sättet att förvara ett tält när du är hemma är utspänt som när du torkar det. Har du inte det utrymmet i ditt hem är det väldigt viktigt att ditt tält är helt torrt innan du packar ner det.
Laddar…