Vill du jobba på outdoorexperten ?

Så väljer du ryggsäck

Hos oss kan du hitta en mängd ryggsäckar från kända varumärken för dam, herr & barn. Ryggsäckarna kommer i många olika modeller, storlekar och utföranden. För att du ska bli nöjd med din nya ryggsäck har vi sammanställt en guide med saker du kan behöva tänka på innan köpet. Här nedanför hittar du den!


Användningsområde

Det första du ska tänka på när du väljer din ryggsäck är det användningsområde och de packbehov du oftast kommer att ha. Ska du använda den för dagsturer, långvandring, klättring eller något annat? Kanske är det så att du behöver en ryggsäck för mer allmänt användande som då behöver fungera i många olika miljöer? Kompressionsremmar är ofta bra att ha för att säkra innehållet och minimera ryggsäckens yttre volym, särskilt om du ska använda ryggsäcken för många olika ändamål. Ska du framförallt använda din ryggsäck för resor så kan du tumma på bärkomforten till förmån för volym och fack för exempelvis elektronik. Ska du däremot framförallt vandra med den så är det viktigare med komfort och passform.


Storlek

Vi är alla byggda olika och det avgör hur mycket vi kan bära. Välj storlek på din ryggsäck efter dina egna förutsättningar och tänkt användningsområde. Här följer några riktlinjer gällande volym:


  • 20-40 liter passar för dagsturer. Runt 30 liter på sommaren och runt 40 liter på vintern. Då får du plats med fika, regnkläder, extra tröja, lite sjukvårdsutrustning på sommaren och på vintern även de obligatoriska sakerna: vindsäck samt spade.
  • 40-60 liter passar för för resor och minst 50 liter för vandringar mellan STF:s fjällstugor. Då får du även med dig reselakan eller sovsäck, hygienartiklar, ombyte, mer mat och kanske ett friluftskök. Väljer du att inte proviantera i stugorna och istället bära med dig all mat så krävs lite mer volym, beroende på hur länge du ska vara ute.
  • Från 80 liter och uppåt är den volym du ska välja för längre vandringar där du ska bo i tält eller snöbivack. Då behöver ha med dig mer mat, friluftskök, tält, sovsäck, liggunderlag vilket tar plats. Som alternativ till en större ryggsäck kan du komplettera med pulka på vintern.

Tänk på att en överpackad ryggsäck upplevs som tyngre än en välpackad i rätt storlek. De flesta större ryggsäckar har komprimeringsremmar, så är du osäker på storleken är det alltid bra ta den något större modellen. Det lönar sig att satsa lite mer pengar på en ryggsäck av högre kvalitet, då din vandring då blir betydligt bekvämare och du får en ryggsäck som är mer påkostad, vilket resulterar i att den har smartare detaljer och att den håller längre.


Olika bärsystem

Det är viktigt att en ryggsäck sitter bra på ryggen. Pröva gärna med en tyngd i den så att du får en bättre bild av hur den beter sig under belastning. Större ryggsäckar är oftast utrustade med ett justerbart bärsystem som kan anpassas efter din rygglängd. Det finns dessutom ryggsäckar anpassade för de båda könens anatomi.


Idag är så kallade softpack-ryggsäckar de vanligaste, alternativet är ramryggsäckar. Softpack-ryggsäcken är lättare och mer följsam än motsvarande ramryggsäck. De sitter även närmare ryggen, vilken är en fördel om du ska använda ryggsäcken när du åker skidor. Ramryggsäcken kommer till sin rätt om du ska vandra i svår terräng med tung packning, då den är stabilare. En ramryggsäck ger även mer ventilation för ryggen då den inte ligger emot på samma sätt som en softpack. Med en ramryggsäck kan du även enklare komplettera med ytterligare volym i form av packpåsar som du fäster i ramen. En ordentlig ramryggsäck är alltså att rekommendera för längre turer.


Hur bärs en ryggsäck på bästa sätt?

Spänn först bröstspännet och ha midjespännet löst spänt så att du bär ryggsäcken med axlarna. När du har blivit trött i axlarna spänner du istället åt midjespännet, vilket leder till att axelrämmarna lyfter lite från axlarna så att du kan vila dem. Du bär helt enkelt mer av vikten med midjan. När du känner ett behov av att växla igen så släpper du på midjebältet. Växla så här under hela din vandring.


När du anpassar höftbältet efter din kropp ska det hamna precis under höftbenskammen, men över sätesmuskulaturen. Då avlastar det på bästa sätt.


Hur ska en ryggsäck packas?

Packa de tyngsta sakerna närmast ryggen högt upp i ryggsäcken, det ger mer komfort när du bär. Ska du åka med skidor med ryggsäcken ska du istället packa tung materiel längre ner så att tyngdpunkten blir lägre, vilket förenklar din skidåkning. Försök även att inte spänna på för mycket utrustning baktill på ryggsäcken då det gör att den blir baktung, vilket inte är bekvämt. Ska du spänna på extra material så gör du det lämpligtvis så nära din rygg som möjligt, över, under och på sidorna om ryggsäcken. Använd packpåsar för att organisera packningen inuti din ryggsäck. Packa alltid regnställ ock liknande utrustning så att du snabbt kan komma åt den. Sovsäck och det du behöver till natten är mer lämpligt att ha långt ner i ryggsäcken. Tänk dock på att tält inte ska packas långt ner om det är tungt om du inte ska åka skidor. Ett viktigt tips är att i så stor utsträckning som möjligt alltid packa samma saker på samma ställe, då hittar du enklar vad du behöver snabbt även om det är mörkt.Här hittar du vårt sortiment av Drybags & Förvaringssystem >>

Viktiga funktioner

Tänk igenom vilka funktioner du vill att din ryggsäck ska ha. Behöver du höj- och sänkbart topplock eller regnskydd? De flesta ryggsäckar kommer idag med en rad specifika funktioner som varierar något mellan olika tillverkare, fundera på vilka funktioner just du behöver. En annan sak som är värd att fundera över är om du ska köpa en ryggsäck med sidofickor eller inte. En avskalad ryggsäck utan stora sidofickor är lättare att lasta i och ur fordon som bussar och tåg. Ska du däremot ut på en tur som varar flera dagar kan det däremot vara skönt att lätt kunna fiska fram utrustning som te.x. påsen med frukt, kameran eller kikaren ur sidofickor. Extra fickor utanpå gör det även lättare att hålla reda på var i ryggsäcken viss utrustning finns.


Här hittar du hela vårt sortiment av högkvalitativa ryggsäckar i alla storlekar >>
Laddar…