Sverige

Just nu | 20% rabatt på ett köp*  Handla här

Så väljer du våtdräkt till Vansbrosimningen

Under sommaren kan temperaturen i de svenska vattendragen variera, och även en varm sommardag kan vattnet upplevas kyligt. Därför rekommenderas du att använda en våtdräkt om du ska delta i Vansbrosimningen och vattentemperaturen är mellan 12˚C och 22˚C, för att ha en så rolig och behaglig upplevelse som möjligt. Men hur väljer du egentligen rätt våtdräkt? I den här guiden går vi igenom några av de vanligaste modellerna för simning och lite matnyttiga tips på vad du behöver ha i åtanke för att hitta rätt våtdräkt för dig!

Varför ska du använda våtdräkt?

Det är stor skillnad mellan att simma i våtdräkt i öppet vatten och att simma utan, och det finns ett flertal fördelar utöver att våtdräkten håller dig varm. Den största fördelen är flytkraften och den bättre simpositionen du får i vattnet, som gör simningen både enklare och mer effektiv. I kombination med att vattenmotståndet minskar när du har våtdräkt på dig kan du dessutom simma snabbare med mindre energiåtgång.

Att tänka på när du väljer våtdräkt

Det allra viktigaste du behöver tänka på när du ska köpa en våtdräkt är komforten - våtdräkten måste sitta bekvämt och inte vara i vägen för dina rörelser när du simmar. Så hur hittar du en våtdräkt som är bekväm? Det första du behöver göra är att fundera igenom dessa tre frågor, som sedan kommer guida dig igenom modellval, storlek, passform och pris.

1. Vilket simsätt föredrar du?

2. På vilken nivå simmar du? Det vill säga, hur mycket har du simmat tidigare?

3. Vad har du för ambitioner med din simning och hur mycket kommer du simma framöver?

Välj rätt modell med rätt detaljer

Våtdräkter kommer i flera olika modeller och med olika detaljer för att matcha de flesta simtekniker och discipliner. Det första du behöver fundera över är alltså vad du ska ha våtdräkten till och vilken simteknik du föredrar. Ska du bara använda den till simning, eller kommer den användas till exempelvis swimrun också? Simmar du frisim/crawl eller bröstsim? Generellt rekommenderar vi att du väljer en dräkt som är framtagen specifikt för simning om du bara planerar att simma i din våtdräkt, men du behöver en mångsidig våtdräkt som fungerar till det mesta om du vill blanda lite. Även din simteknik påverkar valet av våtdräktsmodell, eftersom du vill ligga högre i vattnet vid frisim än vid bröstsim. Nedan kan du läsa mer om några av de vanligaste modellerna och hur du kan tänka när du väljer vilken modell just du ska använda. Generellt ska en våtdräkt för simning ha så få detaljer som möjligt, men beroende på vilken simteknik du föredrar och vilken disciplin du utövar finns det vissa detaljer som du behöver fundera igenom innan ett köp.

Modeller

Hellång dräkt: De långa ärmarna och benen ger extra flytkraft så att du får ett högre vattenläge eller simposition, vilket gör att den hellånga dräkten är ett bra val för dig som främst simmar frisim/crawl.

Kort dräkt: De korta ärmarna och benen minskar risken att du får in för mycket vatten i dräkten vid simtagen, och att du får för mycket flytkraft i benen och därmed sämre bentag. Den korta dräkten är ett bra val för dig som främst simmar bröstsim, men är också lämplig för dig som kombinerar frisim med bröstsim. Dräkten är också vanlig vid swimrun, eftersom den är lättare och mindre svettig under löpningen.

Ärmlös dräkt: Många upplever att de får en större frihetskänsla och ökad rörelsefrihet och flexibilitet runt armarna med en ärmlös dräkt, men den ger även mindre flytkraft. Idag tillverkas dock många hellånga våtdräkter med varierad materialtjocklek som ger total rörelsefrihet, så en ärmlös dräkt är snarare ett personligt val än ett krav.

Detaljer

Halsringning: Ska kännas bekväm och sitta tight utan att klämma åt. Vissa våtdräkter har ett mjukare material runt halsen av just den anledningen. Om ditt föredragna simsätt är fristil kan du också välja en våtdräkt som är lite högre i nacken, eftersom du inte håller upp huvudet lika mycket som vid bröstsim.

Dragkedjor: En våtdräkt ska ha så få dragkedjor som möjligt. För simning är det lämpligt att dragkedjan sitter på ryggen, så att den är ur vägen och inte släpper in lika mycket vatten. På swimrunvåtdräkter sitter dragkedjan ofta framtill för att du ska kunna “cabba ner” dräkten under löpningen.

Tejpförstärkta sömmar: Vanligt på swimrundräkter för att du ska kunna klippa av arm- och benpartier för önskad passform, men det är inget krav om du bara ska använda våtdräkten vid simning.

Catchpaneler: Paneler på våtdräktens ärmar som ökar vattenkänslan och ditt driv i vattnet.

Fickor eller öglor: Inget krav vid simning, men kan vara lämpligt vid till exempel swimrun, så att du kan fästa simutrustningen du inte vill ha på dig under löpningen.


Material

Alla våtdräkter tillverkas i grund och botten av det syntetiska gummimaterialet neopren, oavsett vilken modell du väljer eller vilken simteknik du använder. Neopren är både vattentätt, värmeisolerande och stötdämpande och ger bra flytkraft, men är på egen hand även ömtåligt. Därför har våtdräkter för bröstsim ofta en nylonbeläggning på in- och utsidan för ökad hållbarhet, som även gör våtdräkterna mer mångsidiga och lämpliga även vid andra vattensporter. Du får däremot inte lika mycket flytkraft, men eftersom benen ska ligga djupare vid bröstsim är detta ingen nackdel. Mer avancerade våtdräkter och våtdräkter för frisim har oftast inte en nylonbeläggning, utan tillverkas istället med en särskilt utformad, slät utsida, som minskar vattenmotståndet och ger ökad flytkraft. Det gör att du får ett högre vattenläge som är perfekt vid frisim, men våtdräkten blir också ömtåligare och rekommenderas inte för andra vattensporter.

Våtdräkter framtagna för simning har ofta en kombination av tjocklekar i olika områden, som optimerar dräkten för både flytkraft och rörelsefrihet. Generellt kan man säga att ju tjockare materialet är, desto bättre flytkraft och mer effektiv simning får du, men det blir även tyngre att röra sig i dräkten. Därför har till exempel våtdräkter för frisim ofta en tjockare neopren över låren och/eller bröstet och ett tunnare lager runt axlarna, för att dräkten ska leverera både flytkraft och rörelsefrihet. En våtdräkt för bröstsim är däremot ofta konstruerad med en tunnare neopren i en och samma tjocklek över hela dräkten, så att du sjunker lite djupare ner i vattnet. Enligt Vansbrosimningens tävlingsbestämmelser får neoprenet i våtdräkten inte vara tjockare än 5 mm, men två till tre millimeter är generellt sett lagom tjockt, både vid frisim och bröstsim.

Pris

Det som skiljer en våtdräkt i de högre prisklasserna från de lägre är kvaliteten. En dyrare våtdräkt sitter ofta bättre och något snävare runt kroppen, har bättre sömmar och varierande tjocklek på materialet för bättre flytegenskaper. Att det är bättre kvalitet innebär dock inte automatiskt att du måste investera i den allra dyraste våtdräkten - utgå istället från din nivå och dina ambitioner. Är du en nybörjare som inte simmar så ofta kan du välja en våtdräkt från de lägre prisklasserna, medan det är roligare med riktigt bra utrustning som förbättrar din prestation ju mer du satsar på din simträning och ju högre nivå du ligger på.


Storlek & passform

När du vet vilken modell och materialsammansättning som är mest lämplig för dig och din simteknik, är det dags att kika på storlek och passform. Att du har en våtdräkt som passar just dig är en av de viktigaste aspekterna för att du ska få en bekväm våtdräkt.

När det kommer till storlek är det enklast att helt enkelt kika på våtdräktens storlekstabell. En bra grundtanke är att utgå från din längd och din vikt, men det är bra om du tar hänsyn till de övriga måtten om du till exempel har lite större mage, bröst eller rumpa. Om du hamnar mellan två storlekar kan du göra ditt val baserat på vad du vill ha ut av dräkten - välj den större storleken om du vill ha mer komfort, och den mindre storleken om du vill ha mer prestanda och har använt liknande dräkter tidigare. Vissa våtdräktstillverkare har även storlekar som till exempel MT eller LS. Dessa står för Medium Tall och Large Short, vilket kan vara bra för dig som är längre eller kortare än vad som anges för grundstorleken. En del tillverkare har dessutom särskilt anpassade våtdräkter för damer och herrar, som varierar i materialtjocklek i olika områden eftersom män till exempel har svårare att flyta än kvinnor.

När det kommer till passformen ska våtdräkten sitta så pass tight att det inte kommer in för mycket vatten när du simmar, men också så pass löst att du kan ta ut dina rörelser ordentligt. Tänk också på att du ska ha plats för badkläder eller dylikt undertill, och att öppningarna vid hals, ben och armar sluter lagom tätt. En våtdräkt kan ofta kännas trång och besvärlig när du testar den på land, men kommer på plats ordentligt och känns något större när du sedan är i vattnet. Ett tips är att smörja in halsen och nacken med lite vaselin, så att du slipper skavsår.

Hur tar du på dig våtdräkten?

Dra på våtdräktens ben en liten bit i taget, runt 5-10 cm. Försök inte dra upp dräkten över hela benen på en gång. Håll gärna i insidan av dräkten, för att undvika revor eller sprickor på utsidan. För att våtdräkten ska sitta rätt runt halsen och för att du ska få så mycket rörelsefrihet i armar och axlar som möjligt, är det viktigt att du ser till att få upp dräkten ordentligt i grenen innan du går vidare med överkroppen. Därefter gör du likadant med ärmarna som med benen - fokusera på en arm i taget och dra upp ännu mindre åt gången, runt 5 cm, eftersom materialet ofta är tunnare än i benen. Se till att du verkligen får in dräkten ordentligt i armhålorna. Dragkedjan ska vara relativt enkel att stänga, om det går trögt sitter förmodligen inte våtdräkten ordentligt.

Några allmänna tips

Neopren är ömtåligt, så var noggrann när du sätter på dig våtdräkten. Använd inte naglarna och ta av dig vassa föremål som klockor och smycken. Det är också lättare om du har strumpor på dig eller sätter en plastpåse runt foten.

Införskaffa din våtdräkt i god tid innan loppet, så att du hinner testsimma i den och vet hur det känns. Simma med våtdräkten åtminstone några gånger innan du kliver ner i Vanån på tävlingsdagen.

Ta hand om din våtdräkt! Skölj av dräkten efter varje användning och häng upp den ut och in för att torka. När den torkat invändigt vänder du på den. Behöver du få bort otrevliga dofter finns det särskilda schampon för våtdräkt.

När våtdräkten är helt torr förvarar du den hängandes på en bred plastgalge, gärna luftigt i ett tempererat förråd. Undvik solljus, då det kan torka ut materialet.

Köp våtdräkt online

Att köpa våtdräkt på nätet behöver inte vara krångligt. Ta hjälp av storlekstabellerna för att enkelt avgöra vilken storlek som passar dig bäst. Om passformen trots det inte blev helt rätt när du väl provar våtdräkten hemma, kan du alltid returnera varan utan extra kostnad (gäller ordrar över 595 kr). Klicka här för att läsa mer om returer och byten i våra köpvillkor. Här på OutdoorExperten.se hittar du våtdräkter från t.ex. Head, Colting, Orca & 2XU - klicka hem en ny favorit inför Vansbrosimningen hos oss!

Se hela vårt utbud av våtdräkter

Se vårt utbud av simglasögon

Hela vårt sortiment inom simning

Populära våtdräkter

Utvalda storlekar - 20% extra
Colting Open Sea 2.0 Wetsuit Women
2 995 kr
Delbetala från 200 kr/månad
  • Black
  • XS
  • S
  • SM
Utvalda storlekar - 20% extra
-36%
Head Shell Lady
3 775 kr 2 410 kr
Delbetala från 173 kr/månad
  • Black/Orange
  • XS
  • S
Utvalda storlekar - 20% extra
Head Multix VL 2,5 Lady Black/Pink
1 695 kr från 1 248 kr
Delbetala från 120 kr/månad
  • Black/Pink
  • XS
  • L
Utvalda storlekar - 20% extra
-45%
Head Swimrun Myboost Lite Lady
1 995 kr 1 097 kr
Delbetala från 113 kr/månad
  • Black/Silver/Red
  • XS
  • S
Utvalda storlekar - 20% extra
-13%
Head Swimrun Multix Shorty Man
1 925 kr 1 672 kr
Delbetala från 139 kr/månad
  • Black/Orange
  • XS
  • S
20% på ett köp
Colting Open Sea 2.0 Wetsuit Men
2 995 kr
Delbetala från 200 kr/månad
  • Black
  • S
-18%
Head Multix VL 2,5 Man
1 695 kr 1 395 kr
Delbetala från 126 kr/månad
  • Black/Lime
  • S
Utvalda storlekar - 20% extra
-13%
Head Swimrun Multix Shorty Lady
1 925 kr 1 677 kr
Delbetala från 139 kr/månad
  • Black/Orange
  • XS
  • S
Utvalda storlekar - 20% extra
Colting W's Swimrun WetsuitSR03
4 495 kr från 2 135 kr
Delbetala från 160 kr/månad
  • Black/Yellow
  • XS
  • S
Utvalda storlekar - 20% extra
Head W's Swimrun Rough Shorty 4.3.2
1 995 kr 1 973 kr
Delbetala från 153 kr/månad
  • Black/Red
  • XS
Utvalda storlekar - 20% extra
Colting Swimrun Go Women Black/Pink
2 195 kr
Delbetala från 163 kr/månad
  • Black/Pink
  • XS
Head Swimrun Rough Shorty Man Black/Yellow
2 355 kr från 1 744 kr
Delbetala från 142 kr/månad
  • Black/Yellow
  • S
  • SLO
Utvalda storlekar - 20% extra
Orca W Ow Core Trn
2 195 kr
Delbetala från 163 kr/månad
  • Black
  • XS
-63%
2XU M:1 Wetsuit Woman -Våtdräkt.
2 195 kr 812 kr
Delbetala från 99 kr/månad
  • Black
  • XS
Utvalda storlekar - 20% extra
Colting Swimrun Go Women Black/Red
2 195 kr
Delbetala från 163 kr/månad
  • Black/Red
  • XS
20% på ett köp
Colting Swimrun Go Men Black/Blue
2 195 kr
Delbetala från 163 kr/månad
  • Black/Blue
  • S
Utvalda storlekar - 20% extra
-32%
Head Swimrun Rough Shorty Man Black/Red
2 245 kr 1 518 kr
Delbetala från 132 kr/månad
  • Black/Red
  • XS
  • SLO
Utvalda storlekar - 20% extra
-30%
Head M´s Swimrun MyboostLite
1 995 kr 1 401 kr
Delbetala från 127 kr/månad
  • Black/Silver/Red
  • XS
-25%
2XU M:1 Wetsuit Men - Våtdräkt.
2 195 kr 1 646 kr
Delbetala från 138 kr/månad
  • Black
  • S
20% på ett köp
Colting Swimrun Go Men Black/Red
2 195 kr
Delbetala från 163 kr/månad
  • Black/Red
  • S

Expertråd

Läs de senaste testerna, guiderna, intervjuerna och reportagen.

Skötselråd

Tvätta ull - skötselråd för ullkläder

Ett av våra mest hållbara material idag är den 100% förnybara ullen, ett naturmaterial med fantastiska egenskaper som gjorda för klimatet här i Norden. Men för att materialet ska behålla sina värmande - och svalkande - förmågor behöver du sköta det med varsamhet. Hur ska du då tvätta dina ullkläder för att de ska hålla så länge som möjligt? Läs vidare för att ta reda på hur du tar hand om dina ullkläder på bästa sätt! Läs artikel
Bäst i test

Varm vinterjacka dam bäst i test 2024: Vi jämför 6 korta vinterjackor för dam

Är du trött på att frysa? Då bör du definitivt investera i en riktigt varm och mysig vinterjacka. Här jämför vi korta vinterjackor för dam från populära märken som Norrøna, Patagonia, Rab, Black Diamond och Klättermusen.Läs artikel
Vi tipsar

Löparstrumpor ull – 5 varma strumpor för vinterlöpning

Det är lätt att underskatta vikten av rätt strumpor när du springer. Men för att fötterna ska må bra är det viktigt att du väljer ett par som andas och transporterar bort den fukt som uppstår när du svettas. Vintertid är en kombination av ull och syntet det bästa sättet att hålla fötterna både varma och torra, gärna i kombination med paneler som ger extra god ventilation. Här tipsar vi om fem löparstrumpor som passar perfekt för vinterlöpningen. Läs artikel

Wilderness is calling

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Varukorg(0 artiklar)

Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige
Meny