10% extra rabatt på ett helt köp*
Ange koden EXTRA10. Se villkor och shoppa här!
Vill du jobba på outdoorexperten ?

Långfärdsskridskor: Din guide till säkerhetsutrustning & packning

Få koll på allt du behöver veta inför långfärdsskridskoturen med vår guide som innehåller viktiga tips och råd när det kommer till säkerhet, utrustning och packning. Absolut viktigast är förstås att du aldrig ger dig ut på isen ensam. Se till att alltid åka med en kompis, eller bli medlem i en skridskoförening och följ med på deras organiserade turer.

 

Grundutrustning

Utöver skridskor, bindningar och pjäxor, behöver du ha med dig ispikar, isdubbar med visselpipa, räddningslina, förlängningsband med karbinhake, samt en ryggsäck med grenrem för en extra säker tur på isen. En hjälm kan också vara en god idé, särskilt om du är nybörjare. Åker du med din lokala skridskoklubb kan det vara bra att dubbelkolla vilka krav de har på grundutrustningen, för att på så sätt säkerställa att du har allt som behövs.

  • Pjäxor, Skridskor & Bindningar
    Om du ska ha ett par pjäxor eller kängor beror på eget tycke, behov och planerad användning. Det viktiga är att passformen är bra för att pjäxorna ska vara bekväma under några timmars åkning.

    Den vanligaste typen av skridsko är den som är färdigmonterad och har en lös häl. Den lösa hälen ger bra flexibilitet och känsla som uppskattas av många, och väljer du detta alternativ behöver du en tillhörande pjäxa. Om du är nybörjare, eller om ni är två stycken som ska dela på ett par skridskor, kan det vara smidigt med ett par skridskor med kängbindningar, exempelvis Lundhags Fleet. Till dessa skridskor kan du använda t.ex. snowboard- eller vandringskängor, och sedan justera bindningarna efter skostorlek. Om du använder ett par höga kängor kan det vara bra att tänka på att inte knyta skosnöret hela vägen upp, på så vis får du mer rörlighet och flexibilitet.

    När det kommer till längden på skridskon, är grundregeln att de som är något kortare känns följsammare och smidigare. Ett par skridskor i 45 centimeters längd passar bra för de flesta fötter, och 50 centimeter är maxlängd. På vissa skridskor står det även en åkradie, vilket visar hur lång kurvan blir när du svänger. Ju kortare åkradie, desto snabbare sväng. En radie på 25-30 meter passar bra för långfärdsskridskor.

    /images/product/medium/25757.jpg
    False
    Lundhags T-Skate
    /images/product/medium/25758.jpg
    False
    Lundhags Fleet
    /images/product/medium/25750.jpg
    False
    Lundhags T-Skate Pro

  • Ispikar
    Ispikarna gör det möjligt att kolla isens bärkraft, och har du en kombinerad pik/åkstav kan du även hålla balansen och staka dig fram. Stavarna är vanligtvis tillverkade i aluminium eller kolfiber, och längden ska nå ungefär mellan din armbåge och armhåla.

    /images/product/medium/37857.jpg
    False
    -20%
    /images/product/medium/29632.jpg
    False


  • Isdubbar
    Om isen brister och du faller ner i vattnet, är det med hjälp av isdubbarna du klättrar upp ur vaken igen. Isdubbarna måste därför bäras runt halsen eller fixerat på ryggsäckens axelband för att vara lättillgängliga vid eventuell nödsituation. Isdubbarna finns i olika modeller, t.ex. med plast- eller gummihandtag, och de allra flesta har en visselpipa som du kan använda för att snabbt påkalla andras uppmärksamhet. Den största skillnaden mellan gummi- och plasthandtag är att de i gummi är enklare att greppa med blöta handskar.

    /images/product/medium/38215.jpg
    False
    /images/product/medium/38208.jpg
    False


  • Ryggsäck & Grenrem
    I och utanpå ryggsäcken förvaras nödvändig utrustning, komplett ombyte och eventuell matsäck, men ryggsäcken fungerar även som en flytväst om du faller i vattnet. Viktigt är dock att du har en grenrem, då denna förhindrar att ryggsäcken flyter upp utan dig.  

    /images/product/medium/22620.jpg
    False
    Zandstra Ryggsäck


  • RäddningslinaFörlängningsband & Karbinhake
    Räddningslinan, eller kastlina som det också kallas, fästs med ett förlängningsband i midjebältet. Kastlinan förvaras lättåtkomligt på ryggsäckens utsida, viktigt att tänka på är att den sitter löst, eventuellt i en anpassad ficka, och att du inte dragit åt eventuell dragsko runtom.

    Räddningslinan är verktyget du har för att rädda en kamrat som hamnat i vattnet. Linan kastas ut till din kamrat, som i sin tur säkrar den med hjälp av sin karbinhake. När linan är fullt säkrad är det bara att börja dra. Tänk på att placera din karbinhake strategiskt, och inte t.ex. mitt på magen. Är det du som hamnat i vattnet kan en karbinhake på magen nämligen göra att du fastnar på iskanten när du försöker ta dig upp.

    Räddningslinan har en tyngd som förenklar kastet, men vill du packa mer effektivt kan du t.ex. välja Lundhags Norröra Pro. På denna modell kan du välja att ta ur tyngden och istället fylla utrymmet med t.ex. reservdelar och skridskoverktyg.

    /images/product/medium/25760.jpg
    False
    Lundhags Norröra Rescue Line Pro


  • Hjälm
    Hjälmen kan vara ett bra extraskydd, särskilt om du är en ovan åkare. Välj en som är lätt och smidig, exempelvis en klätter- eller cykelhjälm, väljer du en skidhjälm kan den kännas något tung och klumpig.

  • Fullständigt ombyte & Drybags
    Ett fullständigt ombyte och handduk ska du alltid ha med dig, eftersom du fort behöver bli varm och torr igen om du tagit dig ur en isvak. Tänk på att all utrustning ska ligga i vattentäta påsar, t.ex. drybags, för att hålla packningen torr även om du skulle bli blöt. Luften i dina drybags hjälper dessutom ryggsäcken att fungera som en flytväst. Ett bra tips är att packa just ombytet högst upp i ryggsäcken, så får du snabbt tag på det om det skulle behövas.


Kläder

Lager-på-lager är grundregeln när det kommer till kläderna. Det innebär i princip att du bär underställ, mellanlager och ett yttre skal, men kan anpassa de olika lagren efter väderlek och temperatur. Tänk på att kläderna ska vara bekväma och flexibla, då långfärdsskridskoåkningen blir roligare om du kan ta ut rörelserna ordentligt. Här har vi sammanställt några förslag på vilken typ av kläder du kan välja.


  • Baslager & Mellanlager
    Välj gärna ett underställ i ull då det har temperaturreglerande egenskaper som motverkar både överhettning och nedkylning. Ullen kan dessutom absorbera upp till 30% av sin egen vikt innan det känns fuktigt, vilket är bra om aktivitetsgraden varierar. Mellanlagret kan bestå av t.ex. tröja och byxor i fleece, men är du riktigt frusen av dig kan du använda en tunnare dunjacka.

  • Softshelljacka & Skalbyxor
    Det yttre lagret kan bestå av en softshelljacka eller en skaljacka, samt ett par tåliga byxor. Softshelljackan är ofta vindtålig, tillåter lite mer rörelsefrihet och andas bättre än en skaljacka, medan skaljackan kanske är ett bättre val om vädret är instabilt.

  • Ullstrumpor & Vantar
    Även när det kommer till strumpor och vantar kan du tänka lager-på-lager. Välj t.ex. två par ullstrumpor; en tunnare liner och ett par lite tjockare så håller du dig varm och torr. Eftersom det ibland blåser hårt ute på isen, kan det även vara skönt att ha en tunnare handske innanför en vindtät skalhandske som motverkar frusna fingrar.

  • Mössa
    Satsa på en tunn, tight mössa som sitter bekvämt under en hjälm och håller öronen varma.

  • Buff
    En buff kan användas som halsduk, huvudbonad eller både och. Ett mycket praktiskt plagg som passar bra för alla sorters vinteraktiviteter.

  • Förstärkningsjacka
    För alla stunder du är stilla en längre stund, kan det vara skönt med en förstärkningsjacka som du har med dig i ryggsäcken. Välj t.ex. en dunjacka med låg packvolym, och gärna i en större storlek för att du bara ska kunna klä på dig den ovanpå dina andra kläder.

  • Komplett ombyte & Handduk i Drygbags 


Övrig utrustning

Det finns många andra saker som kan vara bra att ha med sig på en skridskotur, t.ex. om en olycka sker eller om du planerar att vara ute en hel dag. Här är några exempel på övrig utrustning som kan komma väl till hands.


Se hela sortimentet för långfärdsskridskor >>

Från en nyfiken idé, förväntansfull planering och ivrig research - till ett äventyr fyllt av nya upplevelser och oförglömliga minnen. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, en erfaren våghals eller en obotlig livsnjutare som bara längtar ut till naturen. Vi brinner för att hjälpa dig på rätt spår inför ditt nästa stora äventyr. Med högkvalitativ utrustning från ledande varumärken, informativa guider och engagerade medarbetare, finns vi med dig hela vägen från start till slutdestination.

Laddar…
Laddar…